H Σιδηροπενική Αναιμία είναι η πιο συχνή αναιμία σε όλον τον κόσμο και προσβάλλει 500 εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη. Υπολογίζεται ότι περίπου 40% των γυναικών και 30% των παιδιών παρουσιάζουν, έστω μία φορά στη ζωή τους, αναιμία από έλλειψη σιδήρου. Είναι η κατάσταση εκείνη που προκύπτει όταν ελαττώνονται τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα.

Αιμοσφαιρίνη

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη πλούσια σε σίδηρο. Αυτή δεσμεύει το οξυγόνο από τους πνεύμονες και στη συνέχεια το απελευθερώνει στους ιστούς του σώματος. Ο σίδηρος βοηθά να γίνει η σύνδεση του οξυγόνου στο μόριο της αιμοσφαιρίνης. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές αναιμίας και η καθεμία έχει διαφορετική αιτία. Ο συχνότερος τύπος είναι η σιδηροπενική.

Αναιμία λόγω διατροφής

Οι αυστηρά φυτοφάγοι δεν προσλαμβάνουν τον απαραίτητο σίδηρο και τη βιταμίνη Β12 έτσι ώστε να μην πάθουν έλλειψη ή και ανεπάρκεια στα προηγούμενα στοιχεία. Η νόσο του Crohn  ευθύνεται για την ελάχιστη απορροφησιμότητα πολλών ακόμα ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Μπορεί κάποιος να τρώει κρέας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε θα πάθει αναιμία, ειδικά όταν οι καθημερινές του ανάγκες είναι πολλές.

Αναιμία λόγω απώλειας αίματος

Σε περίπτωση μηνορραγίας, χάνεται τόσο αίμα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να χάσει αιματοκρίτη, σίδηρο, φεριτίνη, Β12 και πολλά άλλα βασικά και δομικά του στοιχεία. Το ίδιο και σε ακόμη σοβαρότερο βαθμό μπορεί να προκληθεί από πεπτικό έλκος, διάφορες ασθένειες του πεπτικού συστήματος, αιμορροϊδες και ακόμα χειρότερα από καρκίνο στον πεπτικό σωλήνα.

Συμπτώματα

Κόπωση, στηθάγχη, ζαλάδες, νύχια που σπάνε και τριχόπτωση είναι μερικά από τα πολλά συμπτώματα εκδήλωσης της σιδηροπενικής αναιμίας. Οι πονοκέφαλοι αυξάνονται, ο οργανισμός συχνά καταβάλλεται από ασθένειες λόγω ότι έχει πεσμένο ανοσοποιητικό. Η ταχυκαρδία, τα κρύα άκρα,η κούραση και η πεσμένη διάθεση σχετίζονται όλα με τις ελλείψεις στα συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός.

Διάγνωση-Αντιμετώπιση

Τυπικά ο γιατρός γράφει αιματολογικές εξετάσεις. Εξετάζεται ο σίδηρος, η φεριτίνη, η Β12,  ο αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, η αιμοσφαιρίνη κλπ. Σε περίπτωση έλλειψης ή και ανεπάρκειας θα δώσει την κατάλληλη αγωγή-θεραπεία. Συνήθως αυτή περιλαμβάνει συμπλήρωμα σιδήρου, βιταμίνη Β12 κλπ. Μετά από κάποιο διάστημα τήρησης της θεραπείας, ο γιατρός θα κάνει μία επανεξέταση να βεβαιωθεί ότι όλα είναι καλά.