Η εντυπωσιακή διέλευση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο
Ένα σχετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, που συμβαίνει περί τις 13 φορές ανά αιώνα, αυτό της διέλευσης του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο, που θα επαναληφθεί ξανά στις 13 Νοεμβρίου 2032, κατέγραψε η NASA σε βίντεο.
Ένα σχετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο είναι η χθεσινή διέλευση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο. Αν δεν καταφέρατε να παρακολουθήσετε την ομολογουμένως εντυπωσιακή διαδικασία, η οποία ήταν μερικώς ορατή και από την Ελλάδα, και η οποία θα επαναληφθεί μετά από δεκατρία χρόνια, το 2032, μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο που κατέγραψε η NASA.
Our Solar Dynamics Observatory, in orbit around Earth, keeps a constant eye on the Sun to monitor and study the Sun’s changes, putting it in the front row for many eclipses and transits. Experience the Mercury transit through SDO»s eyes. ⬇️ pic.twitter.com/AWA6AwL4Bl
— NASA Sun & Space (@NASASun) November 11, 2019
Η προηγούμενη φορά που η διάβαση του Ερμή είχε γίνει ορατή από την Ελλάδα, ήταν το 2016. Η επόμενη μετάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032 και θα είναι πάλι ορατή από τη χώρα μας, ενώ το ίδιο θα επαναληφθεί το 2039, το 2049 και το 2052. Κατά μέσο όρο συμβαίνουν 13 έως 14 διελεύσεις του Ερμή ανά αιώνα. Την πρώτη διάβαση είχε παρατηρήσει το 1631, περίπου δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου, ο Γάλλος αστρονόμος Πιέρ Γκασεντί.
That»s all, folks! Mercury has left the disk of the Sun, completing the transit. The next Mercury transit is in 2032 — so in the meantime, you can read up on @NASAUniverse«s TESS mission, which uses transits in other star systems to look for exoplanets! https://t.co/2NlnHKzBFn pic.twitter.com/zRLdYnHiaz
— NASA Sun & Space (@NASASun) November 11, 2019
Συνολικά, η μετάβαση του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού συστήματος μπροστά από το μεγαλύτερο άστρο του, είχε διάρκεια 5,5 ωρών. Ξεκίνησε στις 14:35 της περασμένης Δευτέρας και ολοκληρώθηκε πεντέμισι ώρες μετά. Από τη χώρα μας παρατηρήσαμε την είσοδο του Ερμή στον ηλιακό δίσκο όχι όμως και την έξοδο καθώς αυτό συνέβη μετά τη δύση του Ηλίου.
Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι μόνοι πλανήτες που μπορούν να «διαβούν» μπροστά από τον Ήλιο, όπως αυτός φαίνεται από τη Γη, επειδή οι τροχιές τους περνούν ανάμεσα στον πλανήτη μας και στο άστρο μας. Η μέση απόσταση του Ερμή από τον Ήλιο είναι σχεδόν 58 εκατομμύρια χιλιόμετρα, μόνο το 30% της απόστασης Γης-Ήλιου.
Η διάβαση χαρακτηρίστηκε «βαθιά», επειδή ο Ερμής πέρασε πολύ κοντά από το κέντρο του Ήλιου, αλλά ο πλανήτης φαινόταν σαν μία μικρή κινούμενη μαύρη κηλίδα πάνω στο φόντο του φωτεινού άστρου.
- Χανιά: Τεταμένο το κλίμα στις φυλακές Αγιάς -Κρατούμενοι αρνούνται να επιστρέψουν στα κελιά τους
- Αταμάν: «Έτσι θα φύγουμε με τη νίκη από το Μόναχο»
- Φυσικό αέριο: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη για τις τιμές – Οι τρεις βασικές αιτίες για την αβεβαιότητα
- Γάζα: Νέο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν – Πέντε νεκροί εργαζόμενοι
- Κοβάτσεβιτς: «Θαύμα της φύσης ο Κωστούλας»
- Κακοκαιρία: Πάνω από 25 κοπές δέντρων στην Αττική από την επέλαση της «Elena»