Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Νείλος : Τι ηλικία έχει ο ποταμός – Η εκτίμηση που σόκαρε τους επιστήμονες

Νείλος : Τι ηλικία έχει ο ποταμός – Η εκτίμηση που σόκαρε τους επιστήμονες

Τι δείχνει έρευνα που δημοσιεύεται στο «Nature Geoscience»

Ο ποταμός Νείλος, τον οποίο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν πηγή όλης της ζωής, έχει ηλικία περίπου 30 εκατομμυρίων ετών, σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερη από αυτή που πίστευαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις.

Ο Νείλος ακολουθεί μια βορειοδυτική πορεία και έχει καταστήσει εύφορες τις κοιλάδες της βορειοανατολικής Αφρικής εδώ και εκατομμύρια χρόνια, παίζοντας παράλληλα καθοριστικό ρόλο στην πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού. Οι επιστήμονες, με μια νέα μελέτη τους, εκτιμούν ότι εκτός από την πολύ μεγαλύτερη ηλικία του, ο Νείλος – αν ο ρους του δεν επηρεαζόταν καθοριστικά από την μορφολογία και την κίνηση πετρωμάτων στα βάθη της Γης – θα είχε προ καιρού στραφεί προς τα δυτικά, κάτι που πιθανώς θα άλλαζε την πορεία της αιγυπτιακής (και όχι μόνο) ιστορίας.

Η αμετάβλητη πορεία του ποταμού στο πέρασμα του χρόνου, αποτελούσε ανέκαθεν ένα γεωλογικό μυστήριο, καθώς τα μακρόβια ποτάμια συνήθως μετακινούνται σταδιακά και αλλάζουν πορεία. Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Ισραήλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλαούντιο Φατσένα του Πανεπιστημίου «Ρώμη 3», που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστήμης «Nature Geoscience», έριξαν φως στο μυστήριο αυτό, συνδέοντας τη ροή του Νείλου με την πολύ αργή κίνηση του μανδύα στο υπέδαφος κάτω από το ποτάμι.

Η τοπογραφία του υπεδάφους από τα αιθιοπικά υψίπεδα έως το δέλτα του ποταμού στη Μεσόγειο, δημιουργεί μια συγκεκριμένη κλίση που κρατά το Νείλο στην ίδια ουσιαστικά κοίτη εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες επαλήθευσαν τα ευρήματα τους με προσομοιώσεις σε υπολογιστή, οι οποίες αναδημιούργησαν 40 εκατομμύρια χρόνια τεκτονικής δραστηριότητας στην περιοχή του Νείλου.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη νέα μέθοδο για να χρονολογήσουν ξανά και άλλα μεγάλα ποτάμια, όπως ο Γιανγκτσέ στην Κίνα και ο Κονγκό στην Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

«Το 2100 η Ελλάδα θα έχει λιγότερο πληθυσμό από ό,τι το 1950»

«Θα πρέπει να επανεξετάσουμε το μοντέλο ανάπτυξής μας και να το προσαρμόσουμε στους οικονομικούς μας θεσμούς» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Υγείας και Γεωγραφίας του Πληθυσμού στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024