Κυπριακή μάχη για να κλειδώσουν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Εστω κι αν θα δοθεί το «πράσινο φως» για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, σύμφωνα με το γερμανικό «Spiegel», δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα κατάλογος στόχων των κυρώσεων ούτε και χρονοδιάγραμμα
Τη μάχη για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εκ μέρους της ΕΕ δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, με αιχμή τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, επιχειρώντας να απαντήσει διά της διπλωματικής οδού στο παιχνίδι της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή. Εν αναμονή και της συνάντησης Τραμπ – Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, η Λευκωσία θέλει να προχωρήσει ένα ακόμα βήμα σε σχέση με τις αρχικές αποφάσεις της ΕΕ και να περάσει από τις προειδοποιήσεις στις πράξεις, επιχειρώντας να οικοδομήσει ένα «διπλωματικό οχυρό» απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.
Η τυπική υιοθέτηση της σχετικής απόφασης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που αφορά τις νομικές πράξεις για την επιβολή κυρώσεων κατά νομικών και φυσικών προσώπων, τα οποία συμμετέχουν, εμπλέκονται ή έχουν ρόλο στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται να γίνει σήμερα, καθώς το θέμα έχει «κλειδώσει» σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων.
Ωστόσο, έστω κι αν θα δοθεί το «πράσινο φως» για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, σύμφωνα με το γερμανικό «Spiegel», δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα κατάλογος στόχων των κυρώσεων ούτε και χρονοδιάγραμμα. Η επιβολή των πρώτων μέτρων εκτιμάται σύμφωνα με πληροφορίες πως θα γίνει πριν από το τέλος του χρόνου, με δεδομένο ότι η Αγκυρα δεν δείχνει καμία διάθεση υπαναχώρησης.
Η στόχευση των κυρώσεων για τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα είναι ευρύτερη του ζητήματος των γεωτρήσεων και όπως αναφέρει ο κυπριακός «Φιλελεύθερος» καλύπτει όλο το φάσμα των παράνομων τουρκικών ενεργειών στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την πρώτη κιόλας στιγμή που εκδηλώθηκαν, και τις σεισμικές έρευνες, κάτι στο οποίο επέμεινε ο κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης. Στο επίκεντρο των κυρώσεων είναι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που θα περιληφθούν στη λίστα των νομικών πράξεων. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί στην ομάδα εργασίας Relex, να έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper) και τελικά να υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.
Ως αποτέλεσμα των όσων συμβαίνουν λόγω των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αγκυρα συνεχίζει την προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στη Λευκωσία, κάνοντας λόγο για έναν «πόλεμο των drones» που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, και δη την Κύπρο, καθώς η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν θέσει σε 24ωρη παρακολούθηση τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων στην περιοχή. Η Τουρκία με τη σειρά της στέλνει τα δικά της drones για την «προστασία» των ερευνητικών σκαφών της και για την παρακολούθηση της περιοχής. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν στείλει για την παρακολούθηση των δικών τους στόλων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αγγλία και η Γαλλία.
Παγώνει
Και ενώ η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ κλιμακώνεται, με επίκεντρο τις τουρκικές προκλήσεις στο «οικόπεδο» 7 αλλά και την προσπάθεια της Λευκωσίας να αντιδράσει διπλωματικά, η Αγκυρα επιχειρεί σημαντικές καθυστερήσεις σε σχέση με την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Διπλωματικές πηγές μιλώντας στα «ΝΕΑ» τόνιζαν ότι ναι μεν ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος για συνομιλίες, ωστόσο η Τουρκία επιθυμεί αναβολή και θα επιχειρήσει να το πετύχει καθυστερώντας την άτυπη πενταμερή. Στόχος της Αγκυρας είναι η εν λόγω συνάντηση να πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές στα Κατεχόμενα τον Απρίλιο του 2020, έτσι ώστε να έχει καταφέρει είτε να έχει ηττηθεί είτε να έχει τρομάξει αρκετά ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και να μην υπάρχει καμία διαφοροποίηση από τις τουρκικές επιδιώξεις.
Παρά τις τουρκικές μεθοδεύσεις, ο γ.γ. του ΟΗΕ συνεχίζει τις προετοιμασίες για την τριμερή, με την απεσταλμένη του Τζέιν Χολ Λουτ να αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο στις 15 Νοεμβρίου και την επομένη να έχει συναντήσεις τόσο με τον Αναστασιάδη όσο και με τον Ακιντζί, με στόχο να συμφωνηθεί το ανακοινωθέν που θα εκδοθεί μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο.
Στη συνάντηση πάντως της προσεχούς Τετάρτης στον Λευκό Οίκο αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι και ο Ντόναλντ Τραμπ θα προειδοποιήσει εκ νέου τον Ερντογάν με την επιβολή κυρώσεων, εάν η Αγκυρα δεν ανακαλέσει την απόφαση για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΩΝ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις