120 δόσεις : Στο σφυρί ακίνητα για χρέη στην εφορία
Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για όσους φορολογούμενους έστρεψαν την πλάτη τους στις 120 δόσεις
Στο «στόχαστρο» της εφορίας μπαίνουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν χρέη και δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.
Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιστρατεύει όλα τα όπλα και κυρίως τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Οι φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία εξακολουθεί να είναι ασφυκτική και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και νοικοκυριά ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πολίτες είναι εκτεθειμένοι και στον τραπεζικό δανεισμό αλλά και στις οφειλές προς το δημόσιο.
Το ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών θα αρχίσει να χτυπάει μετά από πολύ καιρό.
Πλειστηριασμοί για τις 120 δόσεις
Μετά από μια μεγάλη ανάπαυλα, ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και ήδη έχουν δρομολογηθεί μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου. Βέβαια, καθημερινά η λίστα θα μακραίνει καθώς τα νομικά τμήματα των εφοριών ξεσκονίζουν τα περιουσιακά στοιχεία όσων έχουν χρέη στο δημόσιο.
Σε πρώτη φάση βγαίνουν σε πλειστηριασμό 48 ακίνητα (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια) που ανήκουν κυρίως σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.
Τα συγκεκριμένα ακίνητα είτε ανήκουν σε ιδιώτες είτε σε εταιρείες, που έχουν οφειλές προς το δημόσιο πολλών χιλιάδων ευρώ.
Διαβάστε επίσης : Διαμαρτυρία ΠΑΜΕ ενάντια σε πλειστηριασμό
Από το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι το επόμενο διάστημα οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα πάρουν φωτιά ενώ αυτοί που μπαίνουν πρώτοι και καλύτεροι στο στόχαστρο είναι οι οφειλέτες που αγνόησαν τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας των 120 δόσεων.
Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο για τους 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας, οι οποίοι είναι ανοιχτοί στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων, δηλαδή σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Πώς «παγώνουν» οι… πλειστηριασμοί
Οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς, αλλά και τα αναγκαστικά μέτρα που επιβάλλονται σε βάρος τους.
Οι μέχρι τώρα κάτοχοι των συγκεκριμένων ακινήτων μπορούν να τους αποτρέψουν, μόνο εάν εξοφλήσουν ή ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία, ακόμα και λίγο πριν τον πλειστηριασμό.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτών, αναστέλλεται κατά περίπτωση η λήψη των αναγκαστικών μέτρων ή η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού) και λοιπών μέτρων επί κινητών και ακινήτων, εφόσον η εκτέλεση αφορά ρυθμισμένα χρέη.
Η αναστολή ωστόσο, δεν καλύπτει τις κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα ποσά όμως που αποδίδονται από αυτές θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον καταβάλλονται εντός της προθεσμίας αυτών και δεν πιστώνονται σε άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.
Στο «κόκκινο« τα ληξιπρόθεσμα χρέη
«Έκρηξη» νέων οφειλετών του Δημοσίου, αλλά ταυτόχρονα και ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες, καταγράφηκε, ύστερα από αρκετούς «ήπιους» μήνες, και πάλι τον Σεπτέμβριο, μήνας κατά τον οποίο η «θηλιά» των αναγκαστικών μέτρων μπήκε σε επιπλέον 5.459 φορολογούμενους.
Η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, σε συνδυασμό με την πρώτη του ΕΝΦΙΑ, αλλά και οι αυξημένες υποχρεώσεις ΦΠΑ έφεραν σε οικονομικό αδιέξοδο 476.413 οφειλέτες που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των φορολογουμένων με χρέη στο Δημόσιο που αριθμεί πλέον συνολικά 4.351.315 υπόχρεους, από 3.874.902 που ήταν τον Αύγουστο.
Οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα (συμπεριλαμβανομένων και των μη φορολογικών κατηγοριών) ύψους 588 εκατ. ευρώ, εκτινάσσοντας στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων στα 5,270 δισ. ευρώ από 4,682 δισ. ευρώ που ήταν στο οκτάμηνο.
Ποσό που έρχεται να προστεθεί στο σύνολο των παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών που ανέρχεται στα 104,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 19,2 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και έτσι το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να διαμορφώνεται στα 85,7 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι 1.784.195 οφειλέτες βρίσκονται πλέον στον «προθάλαμο» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, πλειστηριασμοί κ.ά.), ενώ ήδη σε 1.227.944 οφειλέτες έχουν επιβληθεί τα εν λόγω μέτρα, από 1.222.485 οφειλέτες που ήταν μέχρι τον Αύγουστο.
- Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσετε την ντουλάπα σας – Μήπως 10 κομμάτια είναι αρκετά;
- Χωρίς Γκραντ, αλλά με μία επιστροφή ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Κολοσσό
- Πάπας Φραγκίσκος: Να ερευνηθεί εάν στη Γάζα διαπράττεται γενοκτονία
- Η μοναξιά αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους για άνοια – Τι προτείνει νευρολόγος του Χάρβαρντ
- Ιδιωτική κλινική: «Κανείς δεν ήξερε πού ήταν η γυναίκα» – Τι υποστήριξε η νύφη της 46χρονης
- Καλαμάτα – Πανιώνιος 1-1: Ισόπαλο το ντέρμπι κορυφής της Superleague 2