Προστασία πρώτης κατοικίας : Αλλαγές για να ξεμπλοκάρει η γραφειοκρατία
Πολλοί επιθυμούν, αλλά ελάχιστοι επιτυγχάνουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για προστασία πρώτης κατοικίας
Στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των δανειοληπτών για την προστασίας πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προχωρά η κυβέρνηση.
Το υπουργείο Οικονομικών, με τη νέα διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου σπεύδει να φέρει σημαντικές αλλαγές στο ισχύον σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάνω από 31.000 είναι πλέον οι χρήστες που ξεκίνησαν τη διαδικασία αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία.
Η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία περιλαμβάνει και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία.
Προστασία πρώτης κατοικίας
Οι αλλαγές αφορούν τόσο νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν όσο και αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Ειδικότερα:
– Θα επιτρέπεται να υποβάλλουν αίτηση για να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο εκτός της περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Αφορά κυρίως όσους διαμένουν σε άλλη πόλη, δηλαδή έχουν μετατεθεί εξαιτίας της εργασίας τους, όπως π.χ. αστυνομικοί, στρατιωτικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, τελωνειακοί, γιατροί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, καθηγητές κ.λπ.
– Σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι ιδιοκτήτες του ενός, θα υπάρχει η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνονται συγγενείς που αδυνατούν να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (όπως κάτοικοι εξωτερικού, κληρονόμοι τους που δεν έχουν αποδεχθεί την κληρονομιά, διαζευγμένα ζευγάρια που δεν έχουν καμία επικοινωνία).
– Διευκολύνεται η υποβολή αιτήσεων σε περιπτώσεις οφειλετών που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, ώστε να μη χρειάζεται η συνυπογραφή της αίτησης από το έτερο εν διαστάσει μέλος.
– Παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής εγγυητή μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων, σε βάθος 25ετίας.
– Θα υπάρχει δυνατότητα και στους οφειλέτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από εταιρείες παροχής πιστώσεων να ρυθμίζουν τις οφειλές τους και να προστατεύουν την 1η κατοικία τους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή να ρυθμίσουν και τα δάνεια που αγοράστηκαν ή ανατέθηκε η διαχείρισή τους σε funds.
-Σε περιπτώσεις που μια αίτηση επανυποβληθεί λόγω ελλείψεων ή σφαλμάτων θα μπορεί να διατηρείται η προστασία της 1ης κατοικίας στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανυποβολή.
-Προβλέπεται η χρηματοδότηση της αμοιβής του δικηγόρου από την τράπεζα που έχει την 1η υποθήκη της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, εφόσον αυτός επιθυμεί να αναθέσει σε δικηγόρο την ετοιμασία της αίτησής του. Το κόστος αυτό θα βαρύνει το δάνειο σε βάθος 25ετίας.
Οι αιτήσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας
Ολοκληρώθηκε η 19η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αθροιστικά από την 1η Ιουλίου 2019 έως τις 10 Νοεμβρίου 2019:
– Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 46.471 χρήστες.
– Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 31.217 χρήστες.
– Έχουν υποβληθεί 321 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
– Έχουν δοθεί 66 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
– Έχουν ήδη αποδεχθεί 14 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
– Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε επτά πολίτες.
- Λαβρέντι Μπέρια: «Πάρε τα μέτρα σου»
- Εύβοια: «Το κίνητρο του γαμπρού ήταν τα χρήματα» λέει η μητέρα των πατροκτόνων
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέες ώρες στο μειωμένο και νυχτερινό τιμολόγιο – Ποιους αφορά
- Δυσοίωνες προβλέψεις για τις ενεργειακές απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
- H ιστορία του καθηγητή που εφηύρε το μπάσκετ για να κρατά τους μαθητές του σε φόρμα τον χειμώνα
- Στο γηροκομείο Αθηνών ο Κασσελάκης – «Δεν θα σας επισκεπτόμαστε μόνο στις γιορτές»