Άγχος: Αυτό είναι το ρόφημα που το επιδεινώνει
Το άγχος είναι σε άμεση συνάρτηση με τη διατροφή μας. Καλό θα ήταν να προσέχουμε τι διατροφή κάνουμε διότι μπορεί να το χειροτερέψει
Ο καφές είναι κάτι που σε παγκόσμια κλίμακα καταναλώνεται με το λίτρο, σχεδόν δηλαδή…Η καφείνη που περιέχεται στον καφέ, είναι ωστόσο υπεύθυνη για μία σειρά από αλυσιδωτές νευροχημικές αντιδράσεις. Το άγχος επιδεινώνεται γιατί έχει άμεση σύνδεση με ορισμένες ορμόνες και νευροδιαβιβαστές. Ειδικά σε εκείνους που ήδη πάσχουν από υπέρταση και εκείνους που κανονικά δεν καταναλώνουν καφεΐνη.
Όταν το άγχος ενισχύεται
Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται παράλληλα με την πίεση. Οι ορμόνες που συνδέονται με το άγχος όπως η κορτιζόλη, η ανδρεναλίνη και η νορεπινεφρίνη διαταράσσονται από τον καφέ με αποτέλεσμα ο οργανισμός να εκδηλώνει στρες. Κατά μέσο όρο η κατανάλωση καφέ διπλασιάζει τα επίπεδα του άγχους.
Υπογλυκαιμία
Η υπογλυκαιμία που εκδηλώνεται από την καφείνη μπορεί να είναι αντιδραστικού τύπου καθώς διαταράσσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ορισμένα άτομα είναι πολύ πιο ευαίσθητα στη μεταβολή του σακχάρου και της παρτηριακής τους πίεσης. Ο καφές σε αυτά δρα ως διεγερτική ουσία.
Μείωση όρεξης
Δεν είναι απαραίτητα καλό το ότι ο καφές μειώνει την όρεξη. Πρέπει να τρεφόμαστε με φαγητό την ώρα που ο οργανισμός μας κανονικά το ζητάει. Όταν καταναλώνουμε καφέ όμως και μπλοκάρουμε την εντολή της πείνας στον εγκέφαλο, αυτό έχει συνέπειες. Καούρες στο στομάχι, νεύρωση στομάχου, κακός τρόπος αδυνατίσματος, φτωχή σε διατροφική αξία, διατροφή.
Εθισμός
Η καφεΐνη αυξάνει επίσης και τα επίπεδα της ντοπαμίνης κατά τον ίδιο τρόπο με τις αμφεταμίνες. Περιέχει ένα συστατικό, την μεθυλοξανθίνη η οποία είναι και η βασικότερη αιτία εθισμού. Φυσικά δε δημιουργεί μόνο άγχος αλλά ενεργοποιεί και τους νευροδιαβιβαστές της χαράς και της ικανοποίησης (σεροτονίνη, ντοπαμίνη).
Αυπνία και νευρικότητα
Η καφείνη μένει στον οργανισμό μας για τουλάχιστον 5 ώρες με αποτέλεσμα να προξενήσει αυπνία. Οι πολλές και επαναλαμβανόμενες αυπνίες, οδηγούν σε διαταραχή του ύπνου. Οι διαταραχές του ύπνου με τη σειρά τους ενεργοποιούν τα κέντρα εκείνα του εγκεφάλου που ευθύνονται για την κατάθλιψη και το άγχος. Την ίδια ώρα παρατηρείται νευρικότητα, αυτό γιατί οι ορμόνες του άγχους έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί και το σώμα απαντά έτσι.
Καλός ο καφές, αλλά δεν είναι για όλους. Κάποιοι αντιδρούν εύκολα ή και έχουν αλλεργία στην καφείνη και κάποιοι άλλοι έχουν μεγάλη αντοχή. Καλό είναι ο καθένας να κάνει ότι του επιτρέπει το σώμα του και ο οργανισμός του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις