Τρισδιάστατα ολογράμματα : Βγάζουν ήχους, τα βλέπεις και μπορείς να τα αγγίξεις
Τρία πράγματα στη συσκευασία του ενός, με αποτέλεσμα κάτι «μαγικό»: «ζωντανά» ολογράμματα που όχι μόνο τα βλέπει κανείς, αλλά επίσης τα ακούει και τα πιάνει.
Τρία πράγματα στη συσκευασία του ενός, με αποτέλεσμα κάτι «μαγικό»: «ζωντανά» ολογράμματα που όχι μόνο τα βλέπει κανείς, αλλά επίσης τα ακούει και τα πιάνει.
Ερευνητές από τη Βρετανία και την Ιαπωνία δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο παράγει τρισδιάστατες εικόνες, που μπορούν να «μιλήσουν», να παίξουν μουσική ή να βγάλουν άλλους ήχους, ενώ παράλληλα δίνουν σε ένα άνθρωπο το αίσθημα της αφής, όταν τις αγγίζει με το χέρι του.
Πρώτη φορά επιτυγχάνεται ο ταυτόχρονος συνδυασμός
Ο ταυτόχρονος συνδυασμός 3-D οπτικού, ακουστικού και απτικού περιεχομένου επιτυγχάνεται για πρώτη φορά. Στόχος των επιστημόνων και μηχανικών είναι να δημιουργήσουν συσκευές που θα παράγουν ολογράμματα, τα οποία θα παρέχουν μια ολοκληρωμένη γκάμα αισθήσεων και όχι απλώς οπτικό περιεχόμενο.
Το σύστημα με την ονομασία MATD (Multimodal Acoustic Trap Display), το οποίο θυμίζει οθόνες ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως του «Πολέμου των Άστρων», μπορεί μελλοντικά να έχει ποικίλες εφαρμογές, όπως στη βιοϊατρική, στη βιομηχανία, στον στρατό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ριούτζι Χιραγιάμα του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», βασίστηκαν στην τεχνολογία των ηχητικών λαβίδων, που μετακινούν πολύ μικρά αντικείμενα μέσω κυμάτων υπερήχων, προκειμένου να παγιδεύσουν ατομικά σωματίδια και να τα φωτίσουν με διάφορα χρώματα, καθώς αυτά κινούνται στην οθόνη.
Μία πεταλούδα, μία πυραμίδα και μία σφαίρα
Το σύστημα έχει μέχρι τώρα παράγει διάφορες μικρές 3-D εικόνες, όπως μιας πεταλούδας, μιας πυραμίδας και μιας σφαίρας, οι οποίες μπορούν να ειδωθούν από οποιαδήποτε οπτική γωνία. Λόγω της χρήσης ακουστικών πεδίων για να δημιουργηθούν οι εικόνες, αυτές παράγουν επίσης ήχο, αλλά και αισθήσεις αφής.
Για παράδειγμα, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα οπτικο-ακουστικό χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης, το οποίο οι χρήστες μπορούν να αρχίσουν ή να σταματήσουν ακουμπώντας το δάχτυλο τους στην οθόνη.
«Πιστεύω ότι στο μέλλον τέτοιες οθόνες θα μας επιτρέπουν να αλληλεπιδρούμε με την οικογένεια μας και τους φίλους μας σαν να βρίσκονταν κοντά, καθώς θα μπορείς να τους δεις, να τους ακούσεις και να τους αγγίξεις», δήλωσε ο Χιραγιάμα.
Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την τεχνολογία, ώστε να παράγει μεγαλύτερα ολογράμματα με ήχο και αφή, καθώς επίσης να τη συνδυάσουν με την τρισδιάστατη εκτύπωση, «εκτυπώνοντας» ολογραφικά αντικείμενα.
Επίσης θα επιδιώξουν να παράγονται πιο έντονοι ήχοι και πιο ισχυρά απτικά ερεθίσματα πάνω στο δέρμα, όταν αγγίζει τα ολογράμματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις