Βολιβία : Ο αιματηρός απολογισμός των εκτεταμένων ταραχών
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Σάββατο, στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και ταραχές στη Βολιβία, εξέλιξη που αυξάνει σε τουλάχιστον 23 τον αριθμό των νεκρών από την 20ή Οκτωβρίου, όταν άρχισε η κρίση που συνταράσσει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής
- Οι τρανσέξουαλ στο πρώτο διάταγμα που θα υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ - Από πού τους διώχνει
- «Έμαθα ελληνικά, χόρεψα παραδοσιακούς χορούς»: Ο Κόλιν Ρένφριου, η πρώτη του επαφή με την Ελλάδα και η θεωρία του για την Κέρο
- Τι είναι τα lee waves που έκαναν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο
- Αυτή είναι αιτία θανάτου της Georgina Cooper, του μοντέλου των '90s που πέθανε στην Ελλάδα στα 46 της χρόνια
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Σάββατο, στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και ταραχές στη Βολιβία, εξέλιξη που αυξάνει σε τουλάχιστον 23 τον αριθμό των νεκρών από την 20ή Οκτωβρίου, όταν άρχισε η κρίση που συνταράσσει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, γνωστοποίησε η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ).
Η ΔΕΑΔ, όργανο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), πρόσθεσε μέσω Twitter ότι έχει καταμετρήσει άλλους τουλάχιστον 122 τραυματίες στα επεισόδια που έχουν λάβει χώρα από την Παρασκευή στη Βολιβία.
Η Επιτροπή καταμέτρησε εννέα θανάτους από την Παρασκευή στην Κοτσαμπάμπα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες και επιβεβαιώθηκε από το Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη Αρχή.
Στα επεισόδια συγκρούστηκαν υποστηρικτές του πρώην προέδρου, Έβο Μοράλες, που παραιτήθηκε τη 10η Νοεμβρίου, με τις δυνάμεις της τάξης.
Η κυβέρνηση πάντως έκανε λόγο για πέντε νεκρούς ως χθες.
Ο υπουργός προεδρίας, Χέρχες Χουστινιάνο, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες βράδυ, τόνισε πως θα ζητήσει από τους ιατροδικαστές να «επιταχύνουν το έργο τους», χωρίς να επιβεβαιώσει το νεότερο απολογισμό.
Η ΔΕΑΔ εξάλλου χαρακτήρισε πολύ «σοβαρό» ζήτημα το διάταγμα που εξέδωσε η μεταβατική πρόεδρος, Τζανίνε Άνιες, την Πέμπτη και εγκρίνει τη συμμετοχή του στρατού σε επιχειρήσεις επιβολής της τάξης, απαλλάσσοντας τα στελέχη του από κάθε ποινική ευθύνη.
Ο Μοράλες καταδίκασε το διάταγμα μέσω Twitter, κρίνοντας ότι δίνει «λευκή επιταγή» με απόλυτη «ατιμωρησία» στους στρατιωτικούς για να «σφαγιάσουν το λαό».
Ο Έβο Μοράλες, 60 ετών, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου, στις οποίες διεκδικούσε τέταρτη συναπτή θητεία, όμως η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και κινητοποίησε τους υποστηρικτές της.
Οι διαδηλώσεις παρέλυσαν τη χώρα και ξέσπασαν εκτεταμένες ταραχές.
Η ανταρσία μονάδων της αστυνομίας και η εγκατάλειψή του από το στρατό εξώθησαν τελικά τον Μοράλες να παραιτηθεί την περασμένη Κυριακή.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις