Πόλεμος κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για την ενέργεια και τη ΔΕΗ
Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ»
Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ» με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή πολιτική του και φυσικά για την κατάσταση στην οποία οδήγησε τη ΔΕΗ.
Στην αντεπίθεση πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις ιδιωτικοποιήσεις που δρομολογεί, επικαλούμενος τη διεθνή πρακτική που «θέλει τις υποδομές ενέργειας υπό δημόσιο έλεγχο». Προειδοποίησε δε ότι η κυβερνητική συνταγή «οδηγεί σε οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία».
«Αναγκαία η απολιγνιτοποίηση»
Έλλειψη στρατηγικής για τη σταδιακή απολιγνιτοποίηση του εγχώριου ενεργειακού μείγματος ηλεκτροπαραγωγής αποδίδει μεταξύ άλλων στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
«Ποιο ήταν το σχέδιο σας; Η παραγγελία στην Παγκόσμια Τράπεζα που θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του 2020» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων επιβάλλεται λόγω της οικονομικής ζημίας που προκαλούν στη ΔΕΗ. Όπως, συμπλήρωσε, η επιχείρηση πέρυσι έχασε 200 εκατ. από τους λιγνίτες και φέτος 300 εκατ., για αυτό το λόγο επισπεύδεται το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης.
«Κινούμαστε με μεγάλες ταχύτητες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι για τις λιγνιτικές περιοχές θα εκπονηθεί σύντομα master plan, στο πλαίσιο της διυπουργικής επιτροπής. Για την προσαρμογή τους, θα αξιοποιηθούν πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου της δικαίας μετάβασης.
«Κατηγορούμενος όχι κατήγορος ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ΔΕΗ»
Ο υπουργός άσκησε επίσης, έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο θέμα της ΔΕΗ είστε κατηγορούμενοι και όχι κατήγοροι».
Σημείωσε ότι η Ernst & Young έκανε λόγο για ουσιώδη αβεβαιότητα αναφορικά με τη συνέχιση της δραστηριοποίησης της εταιρείας, σχόλιο το οποίο απάλειψε ο οίκος μετά την αναπροσαρμογή των τιμολογίων. Επίσης, έκανε αναφορά στην πρόσφατη αναβάθμιση της εταιρείας από την Standard & Poor’s.
«Εμπνεόμαστε από τις ιδιωτικοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο κ. Χατζηδάκης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και στην κριτική που αυτή ασκεί στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σημειώνοντας ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε και εκείνος στην ιδιωτικοποίηση ενεργειακών υποδομών.
«Εμπνεόμαστε από σας στον ΣΥΡΙΖΑ που ιδιωτικοποιήσατε το 49% του ΑΔΜΗΕ και το 66% του ΔΕΣΦΑ. Υπάρχουν και ανθρώπινα όρια στα ψέματα και την υποκρισία».
Κάνοντας αναφορά στις παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι στόχος τους είναι να μειωθεί το κόστος της επιχείρησης καθώς πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, λειτουργώντας σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά.
Μάλιστα, ειδικά για το καθεστώς των νέων εργαζομένων, σημείωσε πως οι προσλήψεις κάθε άλλο παρά αθρόες θα είναι, αλλά αντίθετα πολύ συγκεκριμένες.
Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ
Ζητώντας στη συνέχεια τον λόγο επί του προσωπικού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Σκουρλέτης, ανταπάντησε πως η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΔΔΗΕ διαφέρουν από την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στον οποίο διατηρήθηκε υπό δημόσιο έλεγχο το 51%.
Επίσης, όσον αφορά τον ΔΕΣΦΑ, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως είχε προηγηθεί διαγωνισμός από πλευράς της τωρινής κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει πως έπρεπε να επαναληφθεί η διαδικασία.
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, τόνισε ότι «η βέλτιστη διεθνής πρακτική θέλει τις υποδομές ενέργειας υπό δημόσιο έλεγχο. Η συνταγή σας οδηγεί σε οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία».
Ειδικότερα, στις πρακτικές που ακολουθούν ευρωπαϊκές χώρες ως προς τη συμμετοχή του δημοσίου στις μεγάλες υποδομές ενέργειας, αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ», ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς.
Απευθυνόμενος στον Κωστή Χατζηδάκη, τόνισε: «Ποια βέλτιστη διεθνή πρακτική είδατε και θέλετε να υιοθετήσετε; Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία και Γαλλία κρατούν τον έλεγχο του δημοσίου στις μεγάλες υποδομές ενέργειας. Ενώ την ίδια στιγμή, χώρες όπως η Γερμανία προχωρούν σε εκατοντάδες επανακρατικοποιήσεις δημόσιων υποδομών αυτού του είδους. Προφανώς, υπήρξαν αρνητικά αποτελέσματα κατά την ιδιωτικοποίησή τους».
Ο Νίκος Παππάς αναρωτήθηκε πώς, με την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων όπως τα δίκτυα, θα διασφαλιστεί ότι οι ιδιώτες θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, ώστε το φυσικό αέριο, για παράδειγμα, να φτάσει όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια.
Κλείνοντας, επεσήμανε ότι με την κατεύθυνση που επιλέγει η ΝΔ «η Ελλάδα θα γίνει ξανά μια χώρα στην οποία εντείνονται οι ανισότητες, κοινωνικές και περιφερειακές. Οι συνταγές σας είναι συνταγές κοινωνικής και οικονομικής χρεοκοπίας».
Έντονα επικριτικός ήταν και ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ.Φάμελλος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει όλοι οι εργαζόμενοι να γίνουν παιδιά ενός κατώτερου θεού. «Από τη μια καταργεί το ΑΣΕΠ, καταλύει τη συλλογική σύμβαση στη ΔΕΗ και καταδικάζει τα νέα παιδιά σε ατομικές συμβάσεις χωρίς δικαιώματα και αμοιβές. Χρησιμοποιεί επιπλέον τη σύγκριση με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για να πετύχει την υποβάθμιση των εργαζομένων, επειδή στην ουσία θέλει όλοι οι εργαζόμενοι να γίνουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού» τόνισε και συνέχισε:
«Τι ακριβώς προσπαθείτε να κρύψετε; Το ξεπούλημα της ΔΕΠΑ και ειδικότερα των δικτύων φυσικού αερίου, το οποίο υπονομεύει σοβαρά τόσο το δημόσιο συμφέρον, όσο και το συμφέρον των καταναλωτών, ή την δήθεν μεταρρύθμιση της ΔΕΗ, με την ψευδεπίγραφη κατάργηση της μονιμότητας που επικαλείστε για να κρύψετε ότι δεν έχετε πραγματικό σχέδιο, παρά μόνο τη δημιουργία ενός διαδρόμου ρουσφετολογικών προσλήψεων;»
» Πρόκειται για μία ταχύτατη οπισθοχώρηση στο 2012 και στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, χωρίς μάλιστα να σας υποχρεώνει κανείς», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο νόμου ΔΕΗ-ΔΕΠΑ.
- ΗΠΑ: Στο νοσοκομείο με πυρετό εισήχθη ο Μπιλ Κλίντον
- Ιταλία: Ενέκρινε τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2025
- ΗΠΑ: Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει την άμεση απόσυρση από τον ΠΟΥ
- Καναδάς: Σχεδόν 50.000 νεκροί λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών από το 2016
- Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού πέταξαν τους Ισραηλινούς από τα σπίτια τους – Νέο χτύπημα των Χούθι
- Γάζα: 3 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη στην Μπέιτ Χανούν