Χρυσό δαχτυλίδι που είχε χαρίσει σε στενό φίλο του ο ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ θα επιστραφεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σχεδόν 20 χρόνια αφότου κλάπηκε από το Μάγκνταλεν Κόλετζ.

Αξίας 35.000 λιρών

Ο ολλανδός ντετέκτιβ έργων τέχνης Αρθουρ Μπραντ εντόπισε το δαχτυλίδι, το οποίο θα επιστρέψει στην προθήκη του στις 4 Δεκεμβρίου, όπως έγινε γνωστό από τον οικονομικό διαχειριστή του Κολεγίου, Μαρκ Μπλάντφορντ-Μπέικερ.

Το δαχτυλίδι των 18 καρατίων είχε δοθεί από τον Ουάιλντ και τον συμφοιτητή του Ρέτζιναλντ Χάρντινγκ στον Ουίλιαμ Γουόρντ το 1876, όταν και οι τρεις φοιτούσαν στο Κολέγιο.

Ο ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ (PA)

Κλάπηκε το 2002 από τον καθαριστή Ιμον Αντριους, ο οποίος το πούλησε έναντι 150 λιρών. Ηταν άγνωστο τι απέγινε, όμως οι αρχές πίστευαν πως κατά πάσα πιθανότητα ο κλεπταποδόχος θα το είχε λιώσει. Η αξία του τότε ήταν περίπου 35.000 λίρες.

Αφιέρωση στα αρχαία ελληνικά

«Χαιρόμαστε πολύ που θα το πάρουμε πίσω. Πριν χρόνια η αστυνομία πίστευε ότι θα το είχε λιώσει κάποιος που δεν είχε αντιληφθεί τη σημασία του», είπε ο Μπλάντφορντ-Μπέικερ.

Το δαχτυλίδι φέρει τα αρχικά του Ουάιλντ και αφιέρωση στα αρχαία ελληνικά: «Δώρο αγάπης σ’ αυτόν που την επιθυμεί».

Ο Μπραντ έχει βοηθήσει στον εντοπισμό πολλών έργων τέχνης, όπως πίνακα του Πάμπλο Πικάσο που κλάπηκε από το γιοτ Σαουδάραβα το 1999.

Πηγή: ΑΠΕ