Η εξίσωση Μητσοτάκη και Παυλόπουλου και ο παράγοντας Καραμανλής
Σε μια χρονική στιγμή που στο εσωτερικό της ΝΔ καταγράφονται έντονα φωνές υπέρ του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (Μάκης Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Γιώργος Κύρτσος, Ανδρέας Κατσανιώτης, κ.α.) , αλλά και θετικές γνώμες για τον Πρ. Παυλόπουλο (π.χ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, κ.α.), ο Κυρ. Μητσοτάκης καλείται να λύσει μια πολυπαραγοντική πολιτική εξίσωση
Στην πολιτική ζωή της χώρας στο δρόμο προς την προεδρική εκλογή του 2020, υπάρχει μια πολυπαραγοντική εξίσωση με δυο βασικούς παράγοντες, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Και το ερώτημα που τίθεται εσχάτως, είναι εάν τελικά ο Κυρ. Μητσοτάκης που φλέρταρε με την ιδέα μιας υποψηφιότητας από το χώρο της κεντροαριστεράς και γιατί όχι και γυναίκας, θέλει μια δεύτερη θητεία του Πρ. Παυλόπουλου. Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη το τελευταίο διάστημα και το καθαρό «όχι» που υπήρχε στο πρωθυπουργικό γραφείο φαίνεται, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, ότι έχει υποχωρήσει. Αυτό φέρνει μια δεύτερη θητεία Παυλόπουλου;
Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, αλλά αυτή τη στιγμή όλα είναι ρευστά. Ο Κυρ. Μητσοτάκης που δεν ψήφισε τον Πρ. Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015 έχει τη χρυσή ευκαιρία να εξασφαλίσει ευρύτατη συναίνεση και να δει να εκλέγεται ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας με 244 ψήφους σίγουρα, δηλ. 158 της ΝΔ και 86 του ΣΥΡΙΖΑ και να φθάσει και τους 254 εάν ψηφίσει και η Ελληνική Λύση.
Πως θα γίνει αυτό; Εάν αποφασίσει να προταθεί και πάλι ο Πρ. Παυλόπουλος που στα θετικά του είναι η στάση που κράτησε το καλοκαίρι του 2015, όταν και συνέβαλε καθοριστικά στην αλλαγή στάσης του Αλ. Τσίπρα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Μπορεί να το πράξει ο Κυρ. Μητσοτάκης; Θεωρητικά ναι. Ο ίδιος έκανε την μεγάλη του πολιτική κίνηση το 2015, όταν άνοιξε μεγάλη δική του περπατησιά και άφησε το στίγμα του, με την διαφωνία του με την τότε ηγεσία της ΝΔ και βάζοντας και τις βάσεις για την διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος.
Μετά από πέντε χρόνια όμως οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί να ρισκάρει μια μεγάλη σύγκρουση για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, όταν μπορεί κάλλιστα να προτείνει τον Πρ. Παυλόπουλο και να εμφανιστεί ότι επιθυμεί, και συμβάλλει καθοριστικά, ως Πρωθυπουργός αλλά και ως αρχηγός του πρώτου κόμματος στο Κοινοβούλιο, στην απαιτούμενη πολιτική ηρεμία.
Παράλληλα με μια τέτοια κίνησή του θα δοθεί στην κοινωνία και το ύψιστο μήνυμα της συναίνεσης των δυο μεγάλων κομμάτων, με δεδομένο ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει ταχθεί υπέρ του Πρ. Παυλόπουλου εδώ και καιρό.
Σε μια χρονική στιγμή που στο εσωτερικό της ΝΔ καταγράφονται έντονα φωνές υπέρ του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (Μάκης Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Γιώργος Κύρτσος, Ανδρέας Κατσανιώτης, κ.α.) , αλλά και θετικές γνώμες για τον Πρ. Παυλόπουλο (π.χ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, κ.α.), ο Κυρ. Μητσοτάκης καλείται να λύσει μια πολυπαραγοντική πολιτική εξίσωση.
Σε αυτή όμως υπάρχει και ο βασικός παράγοντας του καραμανλισμού και κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η επιθυμία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που λέγεται ότι θέλει μια δεύτερη θητεία Πρ. Παυλόπουλου, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν επιθυμεί μετάβαση στην Προεδρία.
Η στήριξη από τον Κυρ. Μητσοτάκη του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας του εξασφαλίζει και μια ηρεμία με το καραμανλικό στρατόπεδο, αλλά από την άλλη ουδείς δύναται να προβλέψει πως θα αντιδράσει η ισχυρή ομάδα των σαμαρικών.
Η απάντηση θα δοθεί σύντομα, αφού προηγηθεί και το συνέδριο της ΝΔ τις επόμενες ημέρες όπου θα καταγραφούν και οι ιδεολογικές τάσεις του κόμματος, και όλα είναι ανοικτά.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;