Μάλτα : Ελεύθερος με εγγύηση ο ύποπτος για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Γκαλιζία
«Αν ένα άτομο οδηγηθεί στο δικαστήριο, δεν μπορεί να ανακριθεί περαιτέρω από τη αστυνομία και, στην περίπτωση αυτή, η αστυνομία θέλει να τον ανακρίνει περαιτέρω», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ στους δημοσιογράφους.
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
Η αστυνομία αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο με εγγύηση έναν ύποπτο που είχε συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία μιας Μαλτέζας δημοσιογράφου, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, επειδή χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τον ανακρίνει, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ.
«Αν ένα άτομο οδηγηθεί στο δικαστήριο, δεν μπορεί να ανακριθεί περαιτέρω από τη αστυνομία και, στην περίπτωση αυτή, η αστυνομία θέλει να τον ανακρίνει περαιτέρω», δήλωσε ο Μουσκάτ στους δημοσιογράφους.
Ο εξέχων επιχειρηματίας Γιόργκεν Φένεχ συνελήφθη όταν η θαλαμηγός του αναχαιτίστηκε λίγο μετά τον απόπλου της από μαλτέζικο λιμάνι, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας στη Μάλτα, η απαγγελία κατηγοριών σε όσους συλλαμβάνονται πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών διαφορετικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.
Ο Φένεχ αφέθηκε ελεύθερος υπό αστυνομική επιτήρηση αργά χθες Πέμπτη. Ούτε ο ίδιος ούτε ο δικηγόρος του έχουν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο μετά τη σύλληψή του.
Συνελήφθη την επομένη των δηλώσεων του Μουσκάτ, ο οποίος είπε ότι θα εισηγηθεί να απονεμηθεί χάρη σε έναν φερόμενο ως μεσάζοντα στη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, αν παράσχει νομικά δεσμευτικά στοιχεία για τον εγκέφαλο της δολοφονίας.
Η δολοφονία της
Η Καρουάνα Γκαλιζία, μία από τις πιο γνωστές ερευνητικές δημοσιογράφους στη Μάλτα, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας ενώ έφευγε από το σπίτι της στις 16 Οκτωβρίου 2017.
Τρεις άνδρες περιμένουν να δικαστούν για την πυροδότηση της βόμβας. Οι αρχές θα πρέπει ακόμη να προσδιορίσουν ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία, η οποία συγκλόνισε την Ευρώπη και προκάλεσε ερωτήματα για το κράτος δικαίου στη Μάλτα.
Την Πέμπτη, ο Μουσκάτ δήλωσε πως η σύλληψη του Φένεχ δεν προέκυψε από πληροφορίες που είχε δώσει ο φερόμενος ως μεσάζων, ο οποίος κατονομάστηκε ως Μέλβιν Τέουμα.
Σήμερα Παρασκευή ο Μουσκάτ επιβεβαίωσε τις αναφορές των ΜΜΕ ότι ο Τέουμα ζήτησε να εισαχθεί στο νοσοκομείο, όμως είπε πως η κατάστασή του δεν φέρεται να είναι σοβαρή. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Τέουμα εξακολουθούν να εξετάζονται από την αστυνομία και πρέπει να επιβεβαιωθούν.
Ο Μουσκάτ απέρριψε επίσης της επικρίσεις ορισμένων πολιτικών της αντιπολίτευσης σχετικά με την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Φένεχ.
«Δεν πρόκειται για μια υπόθεση κατά την οποία οι ερευνητές βρίσκονται από το ζενίθ στο ναδίρ. Η αστυνομία ξέρει τι κάνει, πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με τον νόμο ενώ παράλληλα πρέπει να προσέχει να μην υπονομεύει την έρευνά της», είπε.
«Αυτό που την ενδιαφέρει και ενδιαφέρει κι εμένα είναι να γνωρίζει όλα τα γεγονότα.»
Ο Φένεχ ήταν επικεφαλής μιας εταιρίας η οποία είναι από τους κύριους μετόχους ενός εργοστασίου παραγωγής φυσικού αερίου που κατασκευάστηκε αφού κέρδισε ένα κυβερνητικό συμβόλαιο.
Η έρευνα του Reuters
Έρευνα του Reuters έχει καταδείξει επίσης ότι είναι ο ιδιοκτήτης μιας εταιρίας με την επωνυμία 17 Black, η οποία κατονομάστηκε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι υπήρξε ο δίαυλος για την κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμούς μυστικών εταιριών στον Παναμά του υπουργού Τουρισμού Κόνραντ Μίτσι και του προσωπάρχη της κυβέρνησης Κιθ Σέμπρι.
Ο Μίτσι ήταν υπουργός Ενέργειας όταν του κατοχυρώθηκε το συμβόλαιο για την κατασκευή του εργοστασίου. Δεν είναι γνωστό αν πράγματι χρήματα άλλαξαν χέρια. Ο Μίτσι και ο Σέμπρι αρνούνται ότι έκαναν οτιδήποτε επιλήψιμο και ο Μουσκάτ έχει απορρίψει κατ΄επανάληψη αιτήματα για την αποπομπή τους.
Η Καρουάνα Γκαλιζία είχε αποκαλύψει την ύπαρξη της 17 Black και παναμέζικων εταιριών που ανήκαν στους Μίτσι και Σέμπρι, αν και όταν σκοτώθηκε δεν ήταν ακόμη γνωστό ότι ο Φένεχ ήταν πίσω από την 17 Black.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις