Οι κακοποιημένες πριγκίπισσες της Disney
Πότε σταμάτησε να σου φέρεται σαν να είσαι πριγκίπισσα;
Με μία διαφορετική καμπάνια ο καλλιτέχνης Saint Hoax επιχείρησε να περάσει το δικό του μήνυμα του για την εξάλειψη βίας κατά των γυναικών.
Οι αγαπημένες πριγκίπισσες της Disney δεν ζουν πάντοτε «αυτές καλά κι εμείς καλύτερα» στο τέλος των ιστοριών τους.
Δεν τις σώζει η δύναμη της αγάπης ή το φιλί ενός πρίγκιπα.
Στην κλασική απεικόνισή τους, οι πριγκίπισσες της Disney αποτελούν την επιτομή της αναπαραγωγής ενός γυναικείου μοντέλου, που θα ήταν ασφαλές να υποστηρίξει κανείς, πως βρίσκει χώρο μόνο στα παραμύθια.
Ωστόσο, ένας καλλιτέχνης από την Μέση Ανατολή με το ψευδώνυμο Saint Hoax, θέλησε πριν λίγα χρόνια, μέσα από μία ιδιαίτερη καμπάνια ευαισθητοποίησης, να υπενθυμίσει πως καμία κοπέλα ή γυναίκα δεν είναι ασφαλής από την σωματική, συναισθηματική ή σεξουαλική κακοποίηση.
Ακόμη κι αν μιλάμε για πριγκίπισσες όπως η Άριελ, η Γιασμίν, η Σταχτοπούτα, ή η Ωραία Κοιμωμένη.
Οι ρίζες της βίας κατά των γυναικών
Μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει πέσει θύμα κακοποίησης, μιας από τις πιο φρικιαστικές, επίμονες και διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, με φόντο τη σημερινή (25 Νοεμβρίου) Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Η σεξουαλική βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχει τις ρίζες της στους αιώνες της ανδρικής κυριαρχίας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ανισότητες μεταξύ των φύλων που τροφοδοτούν την κουλτούρα του βιασμού είναι ουσιαστικά ένα ζήτημα ανισορροπίας της εξουσίας.
Επίσης ο βιασμός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως ένα φρικτό όπλο πολέμου, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ο στιγματισμός, οι παρανοήσεις, ο περιορισμένος αριθμός καταγγελιών και η κακή εφαρμογή των νόμων διαιωνίζουν απλώς την ατιμωρησία, συνεχίζει η ανακοίνωση, λέγοντας ότι «πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στους επιζώντες, στους υπέρμαχους και στους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών.
Πρέπει να προωθήσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και τις ίσες ευκαιρίες και να δώσουμε τέλος στον βιασμό και στη σεξουαλική κακοποίηση κάθε είδους, υπογραμμίζεται στην σχετική ανακοίνωση.
Πότε σταμάτησε να σου φέρεται σαν να είσαι πριγκίπισσα;
Με σλόγκαν, «Πότε σταμάτησε να σου φέρεται σαν να είσαι πριγκίπισσα;» και τίτλο, «Happy Never Αfter», οι αγαπημένες πριγκίπισσες της Disney, μέσα από τη δημιουργική ματιά του Saint Hoax παρουσιάζονται ως θύματα κακοποίησης στα πλαίσια μίας προσπάθειας, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Με μελανιές στο πρόσωπο και σημεία στο σώμα τους στα οποία αιμορραγούν, οι πριγκίπισσες της Disney αποκτούν ένα πιο ανθρώπινο και ρεαλιστικό ρόλο στα μάτια των θεατών.
Τα θύματα, όπως έχει δηλώσει σχετικά ο Saint Hoax, πρέπει να βρίσκουν τη δύναμη να καταγγέλλουν τους θύτες τους, προκειμένου να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά βίας στο μέλλον.
«Τα θύματα κακοποίησης δεν είναι μόνα και δεν είναι ποτέ αργά για να αντιδράσουν», έχει δηλώσει σχετικά ο καλλιτέχνης, ενώ συνεχίζοντας, υπογραμμίζει πως, «ως καλλιτέχνης από τη Μέση ανατολή, νιώθω πάντα την ανάγκη να φωνάζω για να ακουστεί η αδικία και η ανισότητα που επικρατεί στην περιοχή μου».
Κάτω από το σλόγκαν που συνοδεύει κάθε κακοποιημένη πριγκίπισσα της Disney, ακολουθεί η φράση: «Δεν είναι ποτέ αργά για να δώσεις ένα τέλος».
Η λογική της καμπάνιας εμπνεύστηκε από την καθημερινότητα που αντικρίζουμε γύρω μας και στόχο έχει να ενημερώσει, να προλάβει, να μειώσει το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Οι εικονογραφήσεις του Saint Hoax με τις ματωμένες πριγκίπισσες της Disney, μεταφέρουν ένα τόσο ισχυρό μήνυμα, που κανείς δεν μπορεί να κάνει «τα στραβά μάτια» και να τους γυρίσει την πλάτη.
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων
- Λάκης Λαζόπουλος: «Τιμωρήθηκα από το σύστημα»