Τσίπρας για Συνταγματική Αναθεώρηση : Άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων η πρόταση της ΝΔ
«Αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση μιλώντας από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας παράλληλα πως «εμείς δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο»
«Αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση μιλώντας από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας παράλληλα πως «εμείς δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο».
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε δυνάμει «παρωδία» την Συνταγματική Αναθεώρηση, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αρνηθεί την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 αλλά και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμα και από την σχετική πλειοψηφία της Βουλής.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκρινε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας του 2014 λέγοντας πως «όσο κι αν διαφωνούμε μαζί της, είχε τουλάχιστον μια στοιχειώδη δομή και μια κεντρική λογική» φέρνοντάς την σε αντιπαραβολή με εκείνη του 2018 που όπως είπε «είναι ένα ποτ-πουρί ποικίλων και ασύνδετων μεταξύ τους ρυθμίσεων, που φαίνεται πως ο μόνος λόγος που προτάθηκαν είναι για να συγκαλύψουν τον ένα και μοναδικό σκοπό στον οποίο η πρόταση αποβλέπει: Την συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού στη Παιδεία και στο περιβάλλον, με διατάξεις που οδηγούν ευθέως στην εμπορευματοποίηση της παιδείας και την υποβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος».
Εξαπολύοντας μάλιστα δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ, είπε πως «απέναντι στο σχέδιό μας, η αντιπρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν μια αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων. Ένα μνημείο βερμπαλισμού, χωρίς άξονες και κεντρική ιδέα, χωρίς ειρμό και έρμα. Εμείς δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο. Η ΝΔ, αντιθέτως, απέδειξε ότι στα του Συντάγματος κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο».
Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «το 2016 πήραμε πρωτοβουλία για αναθεώρηση του συντάγματος, με αφετηρία μια θεμελιώδη παραδοχή: ότι το σύνταγμα ανήκει πρωτίστως σε όλους τους πολίτες, συνεπώς δεν θα έχουν λόγο μόνο τεχνοκράτες και οικονομικές ελίτ. Οι αντιδράσεις που συναντήσαμε από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις υπέκρυπταν και έναν φόβο: τον φόβο να χάσουν τον έλεγχο του συντάγματος που μονοπώλησαν επί δεκαετίες».
«Η πρόταση αναθεώρησης που καταθέσαμε το 2018 ήταν ένα σχέδιο που βάζει μπροστά τους πολίτες και τον ελληνικό λαό. Πήραμε την απόφαση να κινήσουμε τη διαδικασία της Αναθεώρησης, χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς και χωρίς τακτικισμούς. Καταθέτοντας την πρόταση είχαμε απόλυτη επίγνωση ότι παίρνουμε ένα ρίσκο, δεν είχαμε καν την απόλυτη πλειοψηφία. Αλλά γνωρίζαμε και ότι η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Προφανώς δεν θα υλοποιηθεί το σχέδιό μας, αλλά…»
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «το σχέδιό μας προφανώς δεν θα υλοποιηθεί, αλλά δεν μετανιώνουμε που ανοίξαμε αυτή τη διαδικασία, που ξεκινήσαμε τον διάλογο για την ανάγκη προοδευτικής αναθεώρησης του συντάγματος».
«Δεν προτείνουμε εμείς, όπως κάνει η ΝΔ, την συνταγματοποίηση του πολιτικού μας προγράμματος» υπογράμμισε.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «αυτό που πετύχαμε με την δική μας πρόταση, είναι να αποδείξουμε πως είμαστε μια πολιτική δύναμη συνταγματικής και θεσμικής υπευθυνότητας. Η πρότασή μας έχει βεβαίως αριστερό και προοδευτικό πρόσημο. Όμως, οι επιμέρους παρεμβάσεις που τη συγκροτούν ενέχουν το στοιχείο της συναίνεσης και του συμβιβασμού».
«Το πόσο συναινετικό είναι το σχέδιό μας αποδεικνύεται από το ότι υιοθετήσαμε ακόμα και προτάσεις που είχε κανει το 2014 η ΝΔ, π.χ. σχετικά με την εκλογή ΠτΔ», τόνισε.
«Προτείνετε Πρόεδρο κομματάρχη»
Ακόμα ένα σημείο στο οποίο εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβερνητική πλειοψηφία, ήταν η την πρότασή τους σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμα και με σχετική πλειοψηφία.
«Η Νέα Δημοκρατία προτείνει το αδιανόητο. Μέχρι πέντε ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου. Στην πρώτη και τη δεύτερη θα απαιτούνται 200 βουλευτές. Στην τρίτη 180. Στην τέταρτη 151. Και στην τελευταία θα αρκεί η σχετική πλειοψηφία!
Το αδιανόητο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία προτείνει Πρόεδρο μειοψηφίας! Πρόεδρο τον οποίο θα έχει αποδοκιμάσει, είτε με καταψήφιση είτε με αποχή, η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής! Δηλαδή Πρόεδρο (μονο)κομματικό. ‘Η μάλλον Πρόεδρο κομματάρχη. Θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, όταν έφτιαχναν το Σύνταγμα του 1975, ότι έχει θέση στο πολίτευμά μας Πρόεδρος μειοψηφίας;» υπογράμμισε.
Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε πως «ψηφίζοντας σήμερα τη διάταξη για την εκλογή του ΠτΔ ακόμα και με σχετική πλειοψηφία (όσο απαιτείται και για έναν διοικητή ΔΕΚΟ) δεν σέβεστε ούτε τον θεσμό, ούτε καν την ιστορία της ΝΔ», είπε και τόνισε πως «αν αυτή η πρόταση περάσει, θα μείνει ως μαύρο στίγμα στην ιστορία του πολιτεύματός μας, αλλά και στην ιστορία της παράταξης της ΝΔ».
«Δε νομίζω πως χρειάζεται να πω οτιδήποτε άλλο γι’ αυτή την πρόταση. Ούτε ότι είναι αντισυνταγματική, ούτε ότι αναιρεί τον προεδρευόμενο χαρακτήρα του πολιτεύματος και το ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο καθιστά ενεργούμενο της πλειοψηφίας (ή ακόμα και μειοψηφίας) που τον εξέλεξε.
Θα πω μόνο ότι, αν αυτή η πρόταση περάσει, θα μείνει ως μαύρο στίγμα στην ιστορία του πολιτεύματός μας, αλλά και στην ιστορία της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.
Εάν δε επιμείνετε μέχρι τέλους στην άρνηση υιοθέτησης της ερμηνευτικής δήλωσης στο 86 και στην αδιανόητη πρόταση για πρόεδρο μειοψηφίας στο 36, τότε θα έχουμε μια αναθεώρηση – παρωδία» κατέληξε.
«Το 2008 ξεχάσατε το νόμο περί ευθύνης υπουργών»
Σχετικά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, σημείωσε πως
«Έπρεπε να έρθει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για να προτείνει την κατάργηση της διατάξεων που προέβλεπαν προνομιακή ποινική μεταχείριση για υπουργούς και βουλευτές»
«Στα προηγούμενα 40 χρόνια, όσο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονταν στην εξουσία, δεν είδαμε καμία σχετική πρωτοβουλία. Γιατί μια χαρά σας βόλευε η ατιμωρησία που εξασφάλιζε το άρθρο 86. Μπορούσατε ανενόχλητοι να εναλλάσσεστε στα πάρτυ που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Στην αναθεώρηση του 2008 τα δυο κυρίαρχα κόμματα τότε, φαίνεται από κοινού »ξεχάσατε», να αναθεωρήσετε το άρθρο 86».
«Εμείς λέμε ότι τα αδικήματα των υπουργών πρέπει να παραγράφονται μετά από 15-20 χρόνια, όπως για κάθε πολίτη. Εσείς έχετε το θράσος να λέτε ότι για τα αδικήματα πριν το 15, πρέπει να μην ισχύει, δηλαδή να μπουν στο αρχείο» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε πως «ψάχνω να βρω με ποιο επιχείρημα το υποστηρίζετε. Η στάση σας όχι μόνο δεν είναι καθαρή, αλλά είναι θλιβερή και σκιώδης. Γιατί θλιβερή και σκιώδης ήταν και η διακυβέρνησή σας, που οδήγησε τον τόπο στη χρεοκοπία».
«Αρνείστε να στηρίξετε μια σειρά από προτάσεις μας και αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, αναβαθμίζει τις σχετικές υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις. Π.χ. μια διάταξη που απαγορεύει τη μετάφρασης της Αγίας Γραφής χωρίς ειδική άδεια», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Η ΝΔ απορρίπτει επίσης την πρόταση της απαγόρευσης μέσω του συντάγματος, διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».
«Μπορεί να δυσαρέστησε ακόμα και το στενό κομματικό μας ακροατήριο»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, απευθυνόμενος ουσιαστικά στο εσωτερικό του κόμματός του και στις επικρίσεις σχετικά με «άτολμη» πρόταση για τον χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας απάντησε πως «δεν προτείνουμε, όπως η Νέα Δημοκρατία, τη συνταγματοποίηση του πολιτικού μας προγράμματος. Προτείνουμε ώριμα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας. Και μάλιστα αιτήματα με πλειοψηφική δυναμική».
«Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να δυσαρέστησε το στενό κομματικό μας ακροατήριο» συνέχισε και συμπλήρωσε πως «όπως για παράδειγμα στην πρότασή μας για το άρθρο 3, που προτείναμε έναν ήπιο εξορθολογισμό, και όχι τη ριζική διάρρηξη, των σχέσεων πολιτείας και εκκλησίας. Όμως αυτή, όπως και όλες οι προτάσεις μας, έγιναν με την επίγνωση ότι το Σύνταγμα αποδίδει πάντοτε έναν ορισμένο συσχετισμό κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, τον οποίο δεν μπορούμε να υπερβούμε».
Δείτε την ομιλία του κ. Τσίπρα:
- Τραμπ: Προορίζει τον Σον Ντάφι για υπουργό Μεταφορών – Πρώην βουλευτής και μορφή τηλεοπτικών ριάλιτι
- Ουκρανία: Η Μπέρμποκ απειλεί την Κίνα με κυρώσεις εάν επιβεβαιωθεί η παράδοση drones στη Ρωσία
- Ουκρανία: Δεν πάνε μακριά οι πύραυλοι που μπορούν να πλήξουν τη Ρωσία, διαμαρτύρεται ο Μπορέλ
- G20: «Δίκαιη και διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία – «Κατάπαυση του πυρός» σε Γάζα και Λίβανο
- ΗΠΑ: Το πρακτορείο ειδήσεων AP ανακοινώνει μείωση του προσωπικού του κατά 8%
- Τουρκία: Οι ΗΠΑ την προειδοποιούν ότι καμία χώρα δεν πρέπει να δεχτεί τη Χαμάς