Γρίφος Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – «Τέλειωσε» τον Σαμαρά; – Τι λέει ο Τσίπρας
Κατά την τοποθέτησή του, σήμερα στη Βουλή, κατά τη ψήφιση της Αναθεώρησης του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο τρόπο επιλογής του προσώπου, κάνοντας μία αναφορά - γρίφο, η οποία, ωστόσο, δείχνει τη γενικότερη διάθεση της παρούσας κυβέρνησης να επιτυγχάνει συναινέσεις σε προτάσεις, όπως για παράδειγμα με τη ψήφο των αποδήμων
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Φράση – γρίφο για το πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να φωτογραφίζει ή τουλάχιστον να αποκλείει ονόματα που έχουν πρωταγωνιστήσει στη σεναριολογία το τελευταίο διάστημα.
Κατά την τοποθέτησή του, σήμερα στη Βουλή, κατά τη ψήφιση της Αναθεώρησης του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο τρόπο επιλογής του προσώπου, κάνοντας μία αναφορά – γρίφο, η οποία, ωστόσο, δείχνει τη γενικότερη διάθεση της παρούσας κυβέρνησης να επιτυγχάνει συναινέσεις σε προτάσεις, όπως για παράδειγμα με τη ψήφο των αποδήμων.
Ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, δήλωσε πως ο τρόπος που θα προτείνουμε δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη για επίτευξη πλειοψηφίας, όπου για την πρόταση προσώπου η κυβέρνηση αναζητά την ευρύτερη μεγαλύτερη συναίνεση. Με την τοποθέτησή του αυτή ο κ. Μητσοτάκης αφήνει να εννοηθεί ότι η πρόταση του θα επιδιώξει να μην ψηφιστεί μόνο με 151 ψήφους, αλλά να είναι ένα πρόσωπο υπερκομματικό, με το μυαλό όλων να πηγαίνει ότι είναι ανοιχτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η ανανέωση της θητείας του παρόντος Προέδρου.
Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος “εγκαινιάζεται”…. και επισήμως η φάση εισόδου στη σεναριολογία για τη πρόταση της ΝΔ. Πλέον, η κάθε κυβέρνηση αποκτά τη δυνατότητα να προτείνει τον ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, δεν θα απαιτείται η διάλυση της Βουλής, καθότι αρκούν 151 ψήφοι για την εκλογή του.
Η θητεία του κ. Προκόπη Παυλόπουλου ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2020 και η συζήτηση για το νέο πρόσωπο στο Προεδρικό Μέγαρο έχει φέρει στο προσκήνιο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ υπάρχουν εισήγησεις για ανανέωση της πενταετίας του νυν Προεδρου. Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν βλέπουν αρνητικά μια δεύτερη θητεία του κ. Παυλόπουλου, όπως έχει πει και ο ίδιος ο κ. Κώστας Καραμανλής.
Τι είχε πει το 2015
Ωστόσο, αυτό θα ήταν αντιφατικό διότι υπενθυμίζεται πως στις 31 Μαρτίου 2015, με επιστολή του, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξηγήσει τους λόγους που δεν θα ψήφιζε τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαχωρίζοντας τη θέση του από τη στάση του κόμματος.
Εντονη είναι η τάση εντός της ΝΔ υπερ της της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά, με μία σειρά στελεχών, τις τελευταίες ημέρες να τοποθετούνται δημοσίως, όπως ο κ. Ανδρέας Κατσανιώτης «για μένα, ο καταλληλότερος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Αντώνης Σαμαράς», ο Κώστας Καραγκούνης και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Μάκης Βορίδης.
Ομως, πώς θα μπορούσε να προταθεί ο κ. Σαμαράς ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται «υπερκομματικός» καθώς ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε άλλα κόμματα θα τον ψήφιζαν; Ενδεχομένως η φράση – γρίφος του πρωθυπουργού να δίνει έμμεση απάντηση στα σενάρια αυτά.
Η ονοματολογία πάντως που έχει φουντώσει είναι γένος θηλυκού, καθότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να θέλει γυναίκα στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα και κοινής αποδοχής, φέρνοντας στην επιφάνεια μια σειρά από ονόματα, όπως της Μαρίας Δαμανάκη, Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά και της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου και της πρώτης προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
«Προτείνετε Πρόεδρο κομματάρχη»
Για αυτό το θέμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας, εξαπέλυσε, από το βήμα της Βουλή, σφοδρότατη επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβερνητική πλειοψηφία, ήταν η την πρότασή τους σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμα και με σχετική πλειοψηφία.
«Η Νέα Δημοκρατία προτείνει το αδιανόητο. Μέχρι πέντε ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου. Στην πρώτη και τη δεύτερη θα απαιτούνται 200 βουλευτές. Στην τρίτη 180. Στην τέταρτη 151. Και στην τελευταία θα αρκεί η σχετική πλειοψηφία!
Το αδιανόητο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία προτείνει Πρόεδρο μειοψηφίας! Πρόεδρο τον οποίο θα έχει αποδοκιμάσει, είτε με καταψήφιση είτε με αποχή, η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής! Δηλαδή Πρόεδρο (μονο)κομματικό. ‘Η μάλλον Πρόεδρο κομματάρχη. Θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, όταν έφτιαχναν το Σύνταγμα του 1975, ότι έχει θέση στο πολίτευμά μας Πρόεδρος μειοψηφίας;» υπογράμμισε.
Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε πως «ψηφίζοντας σήμερα τη διάταξη για την εκλογή του ΠτΔ ακόμα και με σχετική πλειοψηφία (όσο απαιτείται και για έναν διοικητή ΔΕΚΟ) δεν σέβεστε ούτε τον θεσμό, ούτε καν την ιστορία της ΝΔ», είπε και τόνισε πως «αν αυτή η πρόταση περάσει, θα μείνει ως μαύρο στίγμα στην ιστορία του πολιτεύματός μας, αλλά και στην ιστορία της παράταξης της ΝΔ».
«Δε νομίζω πως χρειάζεται να πω οτιδήποτε άλλο γι’ αυτή την πρόταση. Ούτε ότι είναι αντισυνταγματική, ούτε ότι αναιρεί τον προεδρευόμενο χαρακτήρα του πολιτεύματος και το ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο καθιστά ενεργούμενο της πλειοψηφίας (ή ακόμα και μειοψηφίας) που τον εξέλεξε.
Θα πω μόνο ότι, αν αυτή η πρόταση περάσει, θα μείνει ως μαύρο στίγμα στην ιστορία του πολιτεύματός μας, αλλά και στην ιστορία της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.
Εάν δε επιμείνετε μέχρι τέλους στην άρνηση υιοθέτησης της ερμηνευτικής δήλωσης στο 86 και στην αδιανόητη πρόταση για πρόεδρο μειοψηφίας στο 36, τότε θα έχουμε μια αναθεώρηση – παρωδία» κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις