Τρίτη 02 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
EWG : Πράσινο φως για ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

EWG : Πράσινο φως για ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

Στα μέτρα συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του χρέους, που ενέκρινε το EWG, συμεπριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Θετική εισήγηση για την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έκανε σήμερα, Τρίτη, το EuroWorking Group εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στα εν λόγω μέτρα συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ συμεπριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Στο Eurogroup η τελική απόφαση

Η θετική εισήγηση του EWG που βασίστηκε στην θετική έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να επικυρωθεί και επίσημα από τους υπουργούς Οικονομικών την ερχόμενη Τετάρτη.

Η εκταμίευση των ANFA και SMP αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά και την τυπική επικύρωση της απόφασης από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας και πιθανώς πριν από το τέλος του έτους.

Σε τι επιμένουν οι δανειστές

Αν και οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν χαμηλοί επιτρέποντας στην ελληνικη κυβέρνηση να μιλά για σημαντική αύξηση της εμπιστοσύνης των εταίρων στην Ελλάδα, οι γνωρίζοντες λένε ότι οι Ευρωπαίοι παραμένουν «σκληροί» χωρίς να δείχνουν διάθεση να ρίξουν νερό στο κρασί τους σε ότι αφορά όρους και πλεονάσματα.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν σε μία σειρά από ζητήματα:

1. Οι προβλέψεις (projections) να γίνονται στη βάση των μετρήσεων της Eurostat, καθώς η Ελλάδα επιμένει να προσδοκά πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εαν οι προβλέψεις της Κομισιόν επιβεβαιωθούν, θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα και η δημοσιονομική πολιτική. Πόσο μάλλον αν τελικά επιβεβαιωθεί το πολύ πιο απαισιόδοξο ΔΝΤ.

2. Οι επενδύσεις παραμένουν ακόμα… ζητούμενο. Οι εταίροι επαναλαμβάνουν ότι χωρίς την πλήρη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια δεν μπορούν να έρθουν ξένοι επενδυτές και τους απασχολεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το σχέδιο Ηρακλής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει στο σύνολό του το πρόβλημα.

3. Η συζήτηση για μειώσεις των πλεονασμάτων από το 2021 και μετά, μπορεί μεν να ανοίγει επικοινωνιακά από την κυβέρνηση, όμως, ήδη ο κ. Σταικούρας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εταίροι του έχουν βάλει ένα χρονικό περιθώριο μέσα στο 2020 προκειμένου να πειστούν για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, καθώς κάποιες μεταρρυθμίσεις αργούν.

4. Υπάρχει επίσης και η απορία γιατί η χώρα μας ζητάει μέρος των κερδών από τα κρατικά ομόλογα να πάει σε επενδύσεις από τη στιγμή που το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει «κουτσουρευτεί» σημαντικά, «κόλπο» που χρησιμοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα μείωσης των δημοσίων δαπανών. Σε κάθε περίπτωση η σχετική απόφαση φαίνεται να μετατίθεται για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

5. Εξηγήσεις ζητήθηκαν για την εξαγγελία «μετρητά και στο χέρι», δηλαδή το κοινωνικό μέρισμα που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση.

6. Η κατανομή του κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα θα πρέπει να δοθεί στις ασθενέστερες τάξεις μετά από συνεννόηση με τους εταίρους.

Sports in

LIVE: Τάρο Ντάνιελ – Στέφανος Τσιτσιπάς

Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τάρο Ντάνιελ – Στέφανος Τσιτσιπάς για τον πρώτο γύρο του Wimbledon. Τηλεοπτικά από Novasports 1HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 02 Ιουλίου 2024