Ανθρώπινα δικαιώματα : Καταψηφίστηκε η αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος για τις διακρίσεις
Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η ελληνική Βουλή καταψήφισε αναθεώρηση του άρθρου 5 παράγραφος 2 του Συντάγματος, ώστε να συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση στις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και το φύλο.
- Οι selfies στα social media αποκαλύπτουν πράγματα και κρύβουν κινδύνους
- Βόμβα τα ενοίκια για το εμπόριο – Οι ακριβότεροι δρόμοι στην Ελλάδα
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
Σωρεία επικρίσεων έχει προκαλέσει η χθεσινή καταψήφιση στη Βουλή της αναθεώρησης του άρθρου 5 παρ. 2 του Συντάγματος για την απαγόρευση των διακρίσεων.
Η τροποποίηση προέβλεπε τη ρητή προσθήκη της απαγόρευσης διακρίσεων και βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.
Συγκεκριμένα, 170 βουλευτές ψήφισαν κατά της τροποποίησης, 120 υπέρ ενώ 7 δήλωσαν «παρών».
Τι αναγράφει το άρθρο 5 παρ. 2 του Συντάγματος
Τον περασμένο Ιανουάριο, είχε περάσει από την Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος η τροποποίηση του Άρθρου 5, για προσθήκη σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου με ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του Γιώργου Μαυρωτά από το Ποτάμι.
Στη σημερινή του μορφή, το επίμαχου άρθρο του Συντάγματος αναγράφει:
«Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο».
Απογοήτευση από τη Διεθνή Αμνηστία
Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευσή του για την αποτυχία αναθεώρησης του άρθρου του Συντάγματος για τις διακρίσεις.
«Είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα απέτυχε να διευρύνει αυτό το έδαφος, και να συμπεριλάβει το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την ηλικία και τη συμμετοχή σε εθνική μειονότητα», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.
Καταδικάζουν ακτιβιστές
Το θέμα ανέδειξε με μια εκτενή ανάρτησή του στο Facebook ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος, συνήγορος πολιτών και οργανώσεων σε υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων.
«178 βουλευτές καταψήφισαν την συνταγματική καθιέρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. Είναι μια ημέρα ήττας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Οι βουλευτές αυτοί παραδέχτηκαν με τον πιο δημόσιο και επίσημο τρόπο ότι δεν εκπροσωπούν όλους τους πολίτες και δεν ενδιαφέρονται για την ίση μεταχείριση των πολιτών, αλλά αντίθετα επικροτούν τις διακρίσεις και προτίθενται να υποδεχθούν νομοθετικές προτάσεις που τις εμβαθύνουν, γιατί αυτό σημαίνει το άρθρο που καταψήφισαν: φρένο στον νομοθέτη…»
O ακτιβιστής του αναπηρικού κινήματος, Αντώνιος Ρέλλας, έγραψε επίσης στο Facebook:
«178 ΟΧΙ πήρε η πρόταση αναθεώρησης του Άρθρου 5,2 του Συντάγματος για τη προσθήκη του φύλου, της αναπηρίας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου.
Σας ευχαριστούμε θερμά που μας θεωρείτε ανάξιους/ες/α για προστασία από τις διακρίσεις».
Αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Η μη αναθεώρηση του άρθρου ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων που κάνουν λόγο για μια θλιβερή μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.
Αισθάνεστε περήφανοι εσείς οι 178 που καταψηφίσατε την πρόταση κατά του διαχωρισμού και των διακρίσεων?
Εσείς που τους ψηφίσατε και είστε γυναίκες, gay κτλ κι έχετε υποστεί διακρίσεις στη δουλειά σας ή στην κοινωνία πώς θ αντιδράσετε σ'αυτήν την καταπτυστη απόφαση?— Lina Greek (@Linagreek) November 26, 2019
Με 180 ψήφους απορρίφθηκε η διάταξη που προστάτευε την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα από διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5 παρ. 2). Και φαντάσου κατοχύρωσαμε να εκλέγουμε ΠτΔ και με σχετική πλειοψηφία..
— Marinos Kostantinos (@deanmarin) November 26, 2019
178 βουλευτες, που πληρώνονται απο φορους έμμεσους και αμεσους ΚΑΙ των γκεη, τρανσ ετεροπροσδιοριζομενου φυλου συμπολιτων μας, ψηφισαν αυτοι οι συμπολιτες να συνεχιζουν να υφίστανται διακρισεις. Εμετικο
— Entropy (@St3llaEntelos) November 26, 2019
Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα…
Τραγική, μίζερη, χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα, φλομωμένη στα σκάνδαλα τζαι τα ψέματα. Μια Ελλάδα ντροπή.
Σάμπως εμείς πάνε πίσω;
Εμείς έχουμε νόμο για προστασία από διακρίσεις… https://t.co/1IVInxqr0l— Chr1stos (@Chr1stosCY) November 26, 2019
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις