Οι αντιδράσεις Αναστασιάδη και Ακιντζί για την Τριμερή του Βερολίνου
Θετική έκριναν την Τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Εμφανίστηκαν, ωστόσο, επιφυλακτικοί για το μέλλον, τονίζοντας ότι αναμένουν τα επόμενα βήματα που θα καθορίσουν το περιεχόμενο και την προοπτική του διαλόγου.
Θετική έκριναν την Τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Εμφανίστηκαν, ωστόσο, επιφυλακτικοί για το μέλλον, τονίζοντας ότι αναμένουν τα επόμενα βήματα που θα καθορίσουν το περιεχόμενο και την προοπτική του διαλόγου.
«Θετικό βήμα»
Ως πρώτο θετικό βήμα που θα οδηγήσει στην επανέναρξη του διαλόγου βλέπει το αποτέλεσμα της Τριμερούς που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του δείπνου και της δημοσιοποίησης του κειμένου από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος δήλωσε:
«Υπήρξε μια δημιουργική προσπάθεια, διαβουλεύσεις, εκ μέρους των διαπραγματευτών και της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ που οδήγησε με τη συναίνεση τόσο του Γ.Γ όσο και των δυο ηγετών στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Κοινό Ανακοινωθέν που εξεδόθη από τα Η.Ε ως δήλωση του ιδίου του Γ.Γ.».
«Παρά τις γνωστές δυσκολίες το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης θεωρείται ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου», ανέφερε.
Η «συναντίληψη» με τον Ακιντζί
«Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ο Γ.Γ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει σε συνεργασία με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις την προσπάθεια για σύγκληση άτυπης Πενταμερούς συνάντησης με εντολή τη συμφωνία όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός διαλόγου που θα οδηγήσει σε λύση», τόνισε.
Ο κ. Αναστασιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στη συναντίληψη που υπήρξε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τις βασικές παραμέτρους που θα διέπουν τη λύση.
Δηλαδή, το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν και οδήγησαν στις δυο διασκέψεις για την Κύπρο και τα έξι σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλε το μήνυμα ότι για να επαναρχίσει ουσιαστικός διάλογος πρέπει πέραν από την κατάληξη σε Ορους Αναφοράς η Τουρκία να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες στην ΑΟΖ και τις απειλές στην Αμμόχωστο αλλά και τα τετελεσμένα που επιχειρεί να διαμορφώσει στη νεκρή ζώνη.
Η αντίδραση Ακιντζί
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Εύχομαι τα καλά νέα να φτάσουν στην Κύπρο. Ενα θετικό βήμα έγινε σήμερα. Βάλαμε ξανά το τρένο που είχε εκτροχιαστεί στις σωστές ράγες».
«Δεν είναι αρκετό όμως να είναι στις σωστές ράγες. Πρέπει να οδηγηθεί σωστά για να φτάσει στον σταθμό της λύσης», πρόσθεσε.
Ο Ακιντζί δήλωσε ότι είναι σημαντικό ο ΓΓ να συμμετέχει στη διαδικασία και τόνισε πως είναι σημαντικό να εμπλακεί ξανά προσωπικά λόγω των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επισήμανε ότι η δήλωση του Γκουτέρες είναι σημαντική και η διαδικασία ανοιχτού τέλους βρίσκεται πλέον στο παρελθόν.
Τέλος, ανέφερε ότι θα κάνει προετοιμασίες για την πενταμερή και η ημερομηνία της θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα.
Πηγή: sigmalive.com
- Πολάκης: Πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι
- Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ
- «Τρελάθηκε» με τον Ελ Κααμπί ο Μπαρτζώκας – Αποθέωσε τον Μαροκινό (vid)
- Απογοητευμένος ο Ηλιόπουλος: «Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του»
- Ελ Κααμπί: «Ευχαριστώ τον κόσμο – Είμαστε μια οικογένεια»
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Θέλω να συγχαρώ τον Σωκράτη Φάμελλο, θα είμαι δίπλα του, λέει ο Νίκος Φαραντούρης