Οι απόδημοι θα ψηφίζουν αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ… αγρόν ηγόρασε
Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών του κυβερνώντος κόμματος, με τα υπόλοιπα καθώς για να τεθεί σε ισχύ χρειάζονται τουλάχιστον 200 ψήφοι
Με την κοινοβουλευτική απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπερψήφιση του άρθρου 54 για τη ψήφο των αποδήμων, μία στάση που στέρησε την ιστορική ευκαιρία να ψηφιστεί από το σύνολο των 300 βουλευτών, έρχεται το επόμενο διάστημα, το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, προκειμένου να κατοχυρωθεί και νομοθετικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα που δεν ψήφισε υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, αν και το τελικό κείμενο του άρθρου, μετά από έντονες διεργασίες, έτυχε της ευρύτερης αποδοχής της αντιπολίτευσης, καθώς ενσωματώθηκαν όλες οι παρατηρήσεις που τέθηκαν κυρίως από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών του κυβερνώντος κόμματος, με τα υπόλοιπα καθώς για να τεθεί σε ισχύ χρειάζονται τουλάχιστον 200 ψήφοι. Βάσει των αρχικών ανακοινώσεων του Υπουργείου Εσωτερικών , το νομοσχέδιο θα ερχόταν προς συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη , όμως φαίνεται πως θα πάρει παράταση, προκειμένου να προηγηθεί η κατάθεση και ψήφιση του άλλου νομοσχεδίου, με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της εκλογικής νομοθεσίας.
Από τις βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής νομοθεσίας είναι η αύξηση των Βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, ενώ οι ψήφοι των αποδήμων θα αφορούν την εκλογή μόνον αυτών των Βουλευτών και δεν θα ψηφίζουν από το εξωτερικό για τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι γραμμένοι (π.χ. Α Αθηνών). Στο τελικό κείμενο αναμένεται μια αλλαγή που θα επιτρέπει να καταθέτουν ψηφοδέλτιο Επικρατείας και μικρότερα κόμματα τα οποία θα έχουν υποψηφίους όχι στο 100% των εκλογικών περιφερειών αλλά τουλάχιστον στο 75%.
Το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων μεταξύ άλλων προβλέπει:
-Η ψηφοφορία θα διεξάγεται με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.
-Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.
-Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.
Προϋπόθεση για να εγγραφεί κάτοικος εξωτερικού στους ειδικούς καταλόγους είναι να είναι ήδη γραμμένος στους κοινούς εκλογικούς καταλόγους. Από εκεί και πέρα θα μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά αίτηση εγγραφής όσοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα, έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος, η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου. Οσα στοιχεία είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου θα αντλούνται αυτεπάγγελτα και αμέσως εφόσον συναινεί ο εκλογέας.
- Καταγγελίες Τραμπ για μαζική νοθεία σε Φιλαδέλφεια και Ντιτρόιτ
- Ισραήλ: Στους δρόμους οι πολίτες μετά την καρατόμηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας
- Εκλογές θρίλερ στις ΗΠΑ, σε θολό τοπίο με οριακό προβάδισμα Χάρις
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου μετατρέπει τη χώρα σε «μπανανία», καταγγέλλει ο Λίμπερμαν
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ο διχασμός παραμένει
- Ντόναλντ Τραμπ: Η στιγμή που φτάνει στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα