Αγρια νύχτα με συγκρούσεις και πυροβολισμούς στον Λίβανο
Τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, καθώς η βαθιά πολιτική κρίση στον Λίβανο δεν τερματίζεται. Αντιθέτως, απειλεί να οδηγήσει σε πολύ πιο αιματηρή κατεύθυνση.
Συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της παράταξης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Λιβάνου Σάαντ αλ Χαρίρι και των σιιτικών παρατάξεων Χεζμπολάχ και Αμαλ αναφέρθηκαν χθες Δευτέρα το βράδυ στη Βηρυτό, όπου ακούστηκαν πυρά, σύμφωνα με το λιβανέζικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.
Βίαια επεισόδια
Τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, καθώς η βαθιά πολιτική κρίση στον Λίβανο δεν τερματίζεται, αντιθέτως απειλεί να ωθήσει τις μέχρι τώρα κατά βάση ειρηνικές διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις αγανάκτησης εναντίον της πολιτικής ελίτ σε πολύ πιο αιματηρή κατεύθυνση.
Σε βίντεο που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο LBCI ακούγονται σφοδρά πυρά κοντά σε γέφυρα στη Βηρυτό. Το ποιοι έβαλαν εναντίον ποίων δεν έγινε σαφές. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Στην Τύρο, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, υποστηρικτές της Χεζμπολάχ καθώς και της Αμαλ έσκισαν σκηνές διαδηλωτών που πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία κι αποπειράθηκαν να τις πυρπολήσουν. Επενέβησαν αστυνομικοί, που πυροβόλησαν προειδοποιητικά στον αέρα, σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ.
Τα αίτια των κινητοποιήσεων
Οι κινητοποιήσεις που συνταράσσουν τον Λίβανο από τη 17η Οκτωβρίου έχουν καύσιμη ύλη την αγανάκτηση πολλών πολιτών εναντίον της άρχουσας τάξης και της πολιτικής ελίτ, που κατηγορούνται συλλήβδην για την ενδημική διαφθορά και την οικονομική κρίση, τη χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990).
Υποστηρικτές της Αμαλ και της Χεζμπολάχ – η τελευταία διαθέτει πανίσχυρο ένοπλο βραχίονα – προσπάθησαν σε αρκετές περιπτώσεις να διαλύσουν συγκεντρώσεις και να ανοίξουν οδικούς άξονες που είχαν αποκλείσει διαδηλωτές. Κατέστρεψαν μεγάλο καταυλισμό διαδηλωτών στο κέντρο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.
Οι δύο παρατάξεις διέθεταν επιρροή στην κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον Χαρίρι προτού ο πρωθυπουργός υποβάλει την παραίτησή του την 29η Οκτωβρίου, μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων. Εναντιώθηκαν στην απόφασή του να εγκαταλείψει.
Κλιμάκωση της έντασης
Με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το κόμμα του Χαρίρι, το Κίνημα για το Μέλλον, απηύθυνε στους υποστηρικτές του την προτροπή να απόσχουν από τις διαδηλώσεις και να αποφεύγουν πλήθη, ώστε να «μην συρθούν να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση έχει σκοπό να πυροδοτηθούν συγκρούσεις».
Την ένταση κλιμάκωσε ο θάνατος δύο ανθρώπων όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε πάνω σε αυτοσχέδιο οδόφραγμα σε παραλιακό δρόμο χθες Δευτέρα.
Η Χεζμπολάχ επέκρινε έντονα μετά το δυστύχημα την τακτική των αποκλεισμών δρόμων από τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ
- Γυναίκες δημοσιογράφοι: Οι RSF ζητούν από τις χώρες της ΕΕ να δράσουν κατά της διαδικτυακής παρενόχλησής τους
- «Βράζουν» οι οπαδοί της ΑΕΚ με Αλμέιδα και παίκτες: «Τέτοια ξεφτίλα είχαμε να ζήσουμε καιρό – Ήμασταν για 7 γκολ» (pics)
- Οικονομική βία γένους θηλυκού – Μία στις δέκα γυναίκες έχει βιώσει ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο
- Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας: «Αντίο, πατέρα! Σε ευχαριστώ, σ’ ευχαριστούμε για όλα…»
- Πέθανε η Βέφα Αλεξιάδου
- Ζιζέλ Πελικό: Η εισαγγελική πρόταση για τον βιαστή σύζυγό της – Τι προβλέπει