Πομπέο : Ανησυχητική η δοκιμή από την Τουρκία των ρωσικών S-400
«Είναι ανησυχητικό», απάντησε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε πολεμικά αεροσκάφη F-16 για να δοκιμάσει τα ραντάρ του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ουάσινγκτον να μην τα ενεργοποιήσει
- Οι εικόνες της χρονιάς μέσα από τον φακό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- «Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατεύματα και drones για τη Ρωσία», προειδοποιεί η Σεούλ
- Οι πολιτικές προβλέψεις του Economist για το 2025
Οι ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με τη χρήση των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 είναι «ανησυχητικές», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.
«Είναι ανησυχητικό», απάντησε ο Πομπέο όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε πολεμικά αεροσκάφη χθες, Δευτέρα, για να δοκιμάσει τα ραντάρ του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ουάσινγκτον να μην τα ενεργοποιήσει, γιατί διαφορετικά θα υποστεί κυρώσεις.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος, αλλά
«Εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη και συνεχίζουμε να μιλάμε στους Τούρκους σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια διέξοδος. Δεν θέλω να προτρέξω για τί μπορεί να κάνει ή όχι ο πρόεδρος.
» Αλλά οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές στην τουρκική κυβέρνηση ότι η Ουάσινγκτον θέλει να δει την Άγκυρα να εγκαταλείπει την πλήρη λειτουργία του συστήματος S-400», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Η Τουρκία τον χαβά της
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα άρχισε χθες, Δευτέρα να δοκιμάζει τα αντιπυραυλικά συστήματα S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία. Πολεμικά αεροσκάφη, ανάμεσά τους F-16, αμερικανικής κατασκευής, πέταξαν πάνω από τουρκική βάση για να δοκιμάσουν τα ραντάρ των S-400 και να εκπαιδεύσουν Τούρκους χειριστές στη χρήση τους.
Η αγορά από τους Τούρκους αυτού του ρωσικού αμυντικού συστήματος παραμένει σοβαρό θέμα έντασης μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον μεταξύ των προέδρων Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ.
Οι ΗΠΑ θεωρούν συγκεκριμένα ότι οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, του οποίου η Τουρκία είναι επίσης μέλος.
Δηλώνουν ότι το πολύ εκσυγχρονισμένο σύστημα, η παράδοση του οποίου άρχισε τον Ιούλιο, θέτει σε κίνδυνο τα τεχνολογικά απόρρητα του F-35, ενός αόρατου αμερικανικού καταδιωκτικού αεροσκάφους, του οποίου ο τουρκικός στρατός παράγγειλε περισσότερα από 100 αντίτυπα.
Αποκλείστηκε η Τουρκία από το πρόγραμμα F-35
Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε ήδη να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, μετά την παραλαβή από την Άγκυρα των πρώτων S-400.
Η Τουρκία είναι εξάλλου υπό την απειλή αμερικανικών κυρώσεων βάσει ενός νόμου που υιοθετήθηκε το 2017 από το αμερικανικό Κογκρέσο που προβλέπει τιμωρητικά αυτόματα μέτρα κατά οποιασδήποτε χώρας που θα αγοράσει ρωσικούς εξοπλισμούς.
Αλλά αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να αποφύγει τις κυρώσεις, αν επέλεγε να μην ενεργοποιήσει τα ρωσικά συστήματα.
Η τουρκική ηγεσία επανέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι S-400 θα χρησιμοποιηθούν.
Τραβάει το σκοινί η Τουρκία
Μάλιστα η Τουρκία, τραβώντας και άλλο το σκοινί, φέρεται να αρνείται να στηρίξει αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία απαιτώντας από τη βορειοατλαντική συμμαχία να προσφέρει στην Άγκυρα περισσότερη πολιτική στήριξη στην μάχη της ενάντια στους Σύρους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία, δήλωσαν τέσσερις ανώτερες νατοϊκές πηγές στο Reuters.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, η Άγκυρα είπε στον απεσταλμένο της στο ΝΑΤΟ να μην υπογράψει το σχέδιο και ακολουθεί σκληρή στάση σε συναντήσεις και ιδιωτικές συζητήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ–AFP-Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις