Σεισμός στην Αλβανία : Νεκροί και τραυματίες – Εικόνες καταστροφής
Σύμφωνα με το Associated Press, οι νεκροί έχουν πλέον φτάσει στους έξι, ενώ με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνεται και αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται σε νοσοκομεία. Παράλληλα, πληροφορίες που μετέφερε νωρίτερα το ΑΠΕ μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν
- Μητέρα παιδιού ΑμεΑ διανύει καθημερινά 70 χιλιόμετρα - Το κοντινότερο σχολείο δεν έχει υποδομές
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Όσο περνούν οι ώρες γίνονται πλέον φανερές οι καταστροφικές διαστάσεις του σεισμού που έπληξε σήμερα λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα· 05:00 ώρα Ελλάδας) την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.
Σύμφωνα με το Associated Press, οι νεκροί έχουν πλέον φτάσει στους έξι, ενώ με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνεται και αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται σε νοσοκομεία. Παράλληλα, πληροφορίες που μετέφερε νωρίτερα το ΑΠΕ μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν.
Σύμφωνα με το AP, το οποίο επικαλείται τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας, δύο σοροί περισυνελέγησαν από κτίριο που είχε καταρρεύσει στο Δυρράχιο. Ακόμα μια σορός είχε βρεθεί νωρίτερα στο ίδιο κτίριο.
Ακόμα, ένας άντρας πήδηξε από παράθυρο κτιρίου στην περιοχή Κούρμπιν για να σωθεί κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτίρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.
Από την άλλη, ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.
Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο.
Powerful earthquake in 🇦🇱, Ministry of Health says 150 people have been injured. Situation is bad in Thumana. pic.twitter.com/Ki28dG2Pus
— Euronews Albania (@EuronewsAlbania) November 26, 2019
Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια.
Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτίρια και δραματικές σκηνές από διασώσεις ανθρώπων, ακόμα και μικρών παιδιών, από τα συντρίμμια.
#earthquake in #Durres
First reported damages! #Albania pic.twitter.com/6jS3Nb0Xiv— Klaudja Karabolli (@KKarabolli) November 26, 2019
Δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι πιο εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια έχουν καταγραφεί στο Δυρράχιο και πρόσθεσαν πως πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.
U Draču srušena zgrada #Durres #Albania #Earthquake pic.twitter.com/zmBYMYTdAs
— siza iz crne gore 🇰🇷 (@nesveti_sisoje) November 26, 2019
Στο Δυρράχιο, ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει. Πολλά τμήματα στις περιοχές αυτές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι. Κάτοικοι που τρομοκρατήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρίσκονται στους δρόμους.
Υπενθυμίζεται ότι σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα.
Λέκκας: Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό δεν επηρεάζει την Ελλάδα
Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην Αλβανία προέρχεται από ένα ρήγμα που δίνει παραδοσιακά μεγάλους σεισμούς, είπε σήμερα μιλώντας στο Open ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή δόνηση αποτελεί συνέχεια του ισχυρού σεισμού που είχε σημειωθεί πριν από δύο μήνες.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής, η Ελλάδα δεν επηρεάζεται σε καμία περίπτωση από το συγκεκριμένο ρήγμα, καθώς διακόπτεται από το ρήγμα της Κορυτσά.
Είχε προηγηθεί σεισμός 4,4 Ρίχτερ
Αξίζει να σημειωθεί πως ελάχιστα λεπτά νωρίτερα, στις 3:47, είχε προηγηθεί σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή της Αλβανίας.
Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στα 31 χιλιόμετρα δυτικά από τα Τίρανα, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο στα 10 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της γειτονικής χώρας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις