«Γηρυόνης» : Θάνατοι, πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας
Μεγάλα ύψη βροχής και 11.600 κεραυνοί καταγράφηκαν κατά την κακοκαιρία «Γηρυόνης».
Απολογισμό της φονικής κακοκαιρίας «Γηρυόνης», η οποία πέρασε και… σήκωσε ολόκληρη την Ελλάδα, δημοσίευσε η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό, συνοδευόμενο από μετωπικές επιφάνειες που κινήθηκε από την Ιταλία προς την Νότια Ελλάδα και την περιοχή των Δωδεκανήσων, προκάλεσε την κακοκαιρία «Γηρυόνης».
Η κακοκαιρία εξελίχθηκε σε 3 φάσεις, από το βράδυ της Κυριακής μέχρι τις πρώτες πρωινές της Τετάρτης.
Στο σύνολό της η κακοκαιρία απέδωσε πολύ μεγάλα ύψη βροχής τόσο σε ηπειρωτικές όσο και σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για γενικευμένη και έντονη κακοκαιρία.
Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της ολικής βροχής για το τριήμερο Κυριακής – Τρίτης. Το μεγαλύτερο ολικό ύψος καταγράφηκε στον σταθμό των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας και ήταν ίσο με 211 χιλιοστά.
Καταιγίδες με έντονη κεραυνική δραστηριότητα εκδηλώθηκαν κατά κύριο λόγο στην κεντρική και νότια χώρα. Το ίδιο τριήμερο καταγράφηκαν 11605 κεραυνοί με τους 2972 να πέφτουν στη θάλασσα και τους 8633 στην ξηρά.
Ιδιαίτερα ενισχυμένοι άνεμοι έπνευσαν κυρίως τη Δευτέρα, οπότε καταγράφηκαν ριπές που ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα (Αμοργός – 111 χλμ/ώρα, Φινοκαλιά Λασιθίου 101 χλμ/ώρα).
Τέσσερις νεκροί από τον «Γηρύονη»
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας σε Ρόδο, Κω και Αντίρριο.
Δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Κυριακής στο Αντίρριο, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν έπεσε πάνω στη μανία της καταιγίδας, με συνέπεια να ανατραπεί και οι ίδιοι να παραδοθούν στα κρύα νερά.
Μία 75χρονη ΑΜΕΑ βρήκε τραγικό θάνατο, όταν χείμαρρος κατέκλυσε το ημιυπόγειο διαμέρισμά της σε χωριό της Ρόδου.
Τέλος, άλλη μία γυναίκα, χειμερινή κολυμβήτρια, χάθηκε στα μανιασμένα κύματα στην Κω, καθώς η καταιγίδα τη βρήκε να κάνει το αγαπημένο της χόμπι.
Εκτεταμένες καταστροφές
Εκτός από τις τέσσερις χαμένες ζωές, ο «Γηρυόνης», γιος του Ποσειδώνα και της Καλλιρόης και εγγονός της Μέδουσας στην ελληνική μυθολογία, άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες (αυτοκίνητα και σπίτια) και υποδομές (δρόμους και δίκτυα), δύο πόλεις (Κινέτα και παραλία Κατερίνης) σε κατάσταση διάλυσης και πολλά χωριά και κατοικημένες περιοχές μέσα στη λάσπη και τα υλικά που μεταφέρθηκαν από τους χειμάρρους.
«Πνίγηκε» η Κινέτα
Η κακοκαιρία που ξεκίνησε την επέλασή της από το βράδυ της Κυριακής, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην Κινέτα, όπου άνθρωποι κινδύνευσαν, με τις Αρχές να σπεύδουν για τον απεγκλωβισμό τους.
Η σφοδρή νεροποντή προκάλεσε χειμάρρους, οι οποίοι παρέσυραν φερτά υλικά σε δρόμους της Κινέτας, καθώς και στη νέα, αλλά και την παλιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, ενώ κορμοί δένδρων και τόνοι λάσπης παρέσυραν αυτοκίνητα.
Προβλήματα σε Ρόδο, Θάσο, Λήμνο και Χαλκιδική
Η χθεσινή μέρα αποδείχθηκε πολύ δύσκολη για τους κατοίκους των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Χαλκιδική. Ο Γηρυόνης πρόσθεσε δύο ονόματα στη λίστα των νεκρών και σάρωσε με αμέτρητα κυβικά νερού πόλεις, χωριά και κατοικημένες περιοχές.
Η Πυροσβεστική δέχθηκε 190 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων από τη Ρόδο με τους πυροσβέστες να απεγκλωβίζουν επτά άτομα από πλημμυρισμένα κτήρια και να διασώζουν άλλα έξι άτομα.
Παράλληλα, το νησί κόπηκε στα δύο, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός στο χωριό της Μαλώνας, απ’ όπου είχε δημιουργηθεί η παρακαμπήρια οδός που συνδέει το νησί με τη Νότια Ρόδο, μετά το κλείσιμο της γέφυρας του Μάκκαρη.
Λόγω της έντονης κακοκαιρίας που επικρατούσε από τα ξημερώματα της Δευτέρας στο νησί, η συγκεκριμένη γέφυρα γέμισε για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια με νερό, όπως εξήγησαν μιλώντας στη «Ροδιακή» οι κάτοικοι της περιοχής.
Τα ορμητικά νερά στη συγκεκριμένη γέφυρα καθιστούν απαγορευτική την κυκλοφορία των οχημάτων, στον μοναδικό δρόμο που έχει απομείνει να συνδέει τη Μαλώνα με τα Μάσαρη και κατ’ επέκταση με ολόκληρη τη Νότια Ρόδο.
Παράλληλα και ο δρόμος μέσα από το Χαράκι έκλεισε, αφού ως γνωστόν ο δρόμος περνάει μέσα από το ποτάμι.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, «δίπλωσε στη μέση» το δεύτερο τμήμα της γέφυρας από την πλευρά του κυκλικού κόμβου της Μαλώνας.Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαλώνας κ. Νεκτάριος Μουστακέλλης, τόνισε πως «είναι πραγματικά ανατριχιαστικές οι εικόνες, ευτυχώς που έκλεισε έγκαιρα η γέφυρα και δεν θρηνήσαμε θύματα».
Ιαλυσος
Δημοσιεύτηκε από Μελετιος Κανακης στις Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019
Ιαλυσος τωρα
Δημοσιεύτηκε από Μελετιος Κανακης στις Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019
Στη Χαλκιδική η πυροσβεστική δέχθηκε 25 κλήσεις και πραγματοποίησε 14 αντλήσεις, 5 κοπές δέντρων ενώ ένα άτομο χρειάστηκε να μεταφερθεί από το ποιμνιοστάσιό του σε ασφαλές σημείο.
Στη Θάσο, τέλος, η πυροσβεστική δέχθηκε επτά κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, στην περιοχή του Λιμένα Θάσου, τρεις κλήσεις για κοπές δέντρων, στις περιοχές Παναγία, Γλυκάδι και Λιμένας ενώ πυροσβέστες μετέφεραν τέσσερα άτομα από ισόγεια κατοικία στην περιοχή του Λιμένα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις