Παπαδόπουλος στο in.gr : Πιθανότητα αποσταθεροποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο
«Οι περιφέρειες και οι μεγάλοι δήμοι έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης. Είναι ευκαιρία να τα επικαιροποιήσουν και να τα βελτιώσουν» ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος
«Το επόμενο διάστημα πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως» τόνισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος λίγες ώρες μετά τον ισχυρότατο σεισμό που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο γνωστός σεισμολόγος ήταν κατηγορηματικός αναφορικά με το ενδεχόμενο να συνδέεται ο σεισμός των Κυθήρων με τα 6,4 Ρίχτερ της έπληξαν την Αλβανία ωστόσο υποστήριξε το επόμενο διάστημα πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως.
«Αυτό που έχουμε ως δεδομένο είναι ότι έχουμε έναν ισχυρό σεισμό στην Αλβανία πριν από μία ημέρα και έναν επίσης ισχυρό σεισμό ενδιάμεσου βάθους σήμερα κοντά στα Κύθηρα. Οι δύο σεισμοί μαζί μπορεί ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο in.gr.
«Δεν έχω κάποια ειδική γνώση ότι κάπου έρχεται κάποιος μεγάλος σεισμός. Ούτε στην Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου έχουμε γνώση ότι μπορεί να γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός σε μία συγκεκριμένη περιοχή.
Όταν όμως γίνουν δύο ισχυροί σεισμοί σε κοντινό χρονικό διάστημα έχουν ένα προσθετικό αποτέλεσμα στο να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα ρηγμάτων» πρόσθεσε.
Εξηγώντας στη συνέχεια τι εννοεί λέγοντας ότι πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως, υπογράμμισε. «Προσοχή δε σημαίνει πως να περάσω το φανάρι. Η προσοχή αφορά τις Υπηρεσίες. Οι περιφέρειες και οι μεγάλοι δήμοι έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης. Είναι ευκαιρία να τα επικαιροποιήσουν και να τα βελτιώσουν.
Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα».
Σεισμός ενδιάμεσου βάθους
Η χώρα όπως είπε είχε, έχει και θα έχει μεγάλους σεισμούς. Για τη σημερινή δόνηση κοντά στα Κύθηρα υπογράμμισε πως πρόκειται για έναν σεισμό ενδιάμεσου βάθους.
«Αυτοί οι σεισμοί έχουν δύο χαρακτηριστικά. Δεν έχουν προσεισμούς και δεν ακολουθούνται από μετασεισμούς. Με μεγάλη πιθανότητα λέμε πως επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Ο κίνδυνος πέρασε για την ενεργοποίηση της σημερινής εστίας».
Οι εκτιμήσεις για τον φονικό σεισμό στην Αλβανία
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο σεισμό της Αλβανίας αλλά και στις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό 100αντάδων, υποστήριξε πως οφείλονται σε μία σειρά παραγόντων.
«Είναι μία συνέργεια παραγόντων» είπε. Ειδικότερα τόνισε πως επρόκειτο για έναν ισχυρό σεισμό ο οποίος ήταν επιφανειακός και έγινε κοντά σε δύο μεγάλες πόλεις. «Κατά συνέπεια ήταν εν δυνάμει καταστροφικός. Αν μάλιστα βρει κτίρια τα οποία δεν είναι σωστά χτισμένα και χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, τότε καταλαβαίνουμε πως όλοι αυτοί οι παράγοντες φέρνουν το καταστροφικό αποτέλεσμα.
Ο κ. Παπαδόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ισχυρότατου μετασεισμού στην Αλβανία που μπορεί να προσεγγίσει τα 6 Ρίχτερ, μία εξέλιξη η οποία – όπως είπε – θα μπορούσε να προκαλέσει νέες σοβαρές ζημιές σε ήδη ταλαιπωρημένα κτίρια από τον χθεσινό σεισμό.
«Χθες έγιναν πολλοί μετασεισμοί στη γειτονική χώρα. Ορισμένοι από αυτούς ήταν ιδιαιτέρως ισχυροί και έφτασαν έως και τα 5,4 Ρίχτερ. Η στατιστική λέει ότι μπορεί να υπάρξει μετασεισμός που ίσως πλησιάσει και τα 6 Ρίχτερ» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις