Η Μ. Σπυράκη στο One Channel: Η νέα επικεφαλής της Κομισιόν έχει αλλάξει γνώμη για την Ελλάδα
Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Σπυράκη, μιλά στην εκπομπή One Direct και για την νέα ευρωπαϊκή πρόκληση του Green Deal, που αφορά την απολιγνιτοποίηση των χωρών της ΕΕ.
Τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενέκρινε με ισχυρή πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την Τετάρτη (27/11).
Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Σπυράκη, μιλά στην εκπομπή One Direct για τη σημαίνουσα ψηφοφορία που προηγήθηκε αλλά και για την νέα ευρωπαϊκή πρόκληση του Green Deal, που αφορά την απολιγνιτοποίηση των χωρών της ΕΕ και τη μετάβασή τους σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο.
«Υπερψηφίστηκε με ισχυρή πλειοψηφία η νέα Κομισιόν υπό την κ. Λάιεν. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. Την ίδια ώρα που οι σοσιαλδημοκράτες την υπερψήφισαν. Στους οποίους σοσιαλδημοκράτες ο κ. Τσίπρας, πηγαίνει συχνά ως παρατηρητής» υπογραμμίζει η κ. Σπυράκη.
Για τη νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει πως «οι Έλληνες ευρωβουλευτές διαβουλευόμαστε από τον Ιούλιο μαζί της. Έχει αλλάξει η γνώμη της για την Ελλάδα και δεν έχει επανέρθει η παλιά. Γενικότερα έχει δείξει μια αποφασιστικότητα η νέα Κομισιόν και η επικεφαλής της. Είχε μιλήσει για το μεταναστευτικό, την ανάγκη αλλαγής στην χορήγηση και εξέταση ασύλου, υπήρξαν εξαγγελίες για αλλαγή του Δουβλίνου και επιμερισμού των ευθυνών. Ελπίζω ότι τώρα θα γίνει σαφές προς όλους, προς τον κ. Όρμπαν, προς την κυβέρνηση της Πολωνίας, ότι η ΕΕ δεν είναι δρόμος αλληλεγγύης, ως προς το να παίρνουμε λεφτά και προνόμια μόνο. Είναι δρόμος αλληλεγγύης και προς τις δύο κατευθύνσεις. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλες οι χώρες».
Ακόμα, η «γαλάζια» ευρωβουλευτής αναφέρεται στο Green Deal. «Υπάρχει μια εξαγγελία με πολλές προσδοκίες. Το Green deal» λέει. «Όμως πέρα από τα νομοθετικά έργα που θα ληφθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία χρειάζεται αρκετά χρήματα. Πρέπει να δούμε πόσα θα έρθουν από ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, πόσα από την τράπεζα επενδύσεων και άλλους φορείς» προσθέτει.
Μιλώντας για το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης» εξηγεί ότι αφορά άμεσα και την Ελλάδα, μια και συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, εξαρτώνται οικονομικά από την εκμετάλλευση του λιγνίτη.
«Σε συζήτηση με συναδέλφους από άλλες χώρες, εξήγησα πως πρέπει να υπάρχει διαφορετική χρηματοδότηση, ανάλογα με την ταχύτητα απολιγνητοποίησης κάθε χώρας. Δεν γίνεται μια χώρα που θα απολιγνητοποιηθεί έως το 2028 να έχει τα ίδια οφέλη με μια που θα κάνει την ίδια διαδικασία το 2038» καταλήγει η κ. Σπυράκη.
Πηγή: onetv.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις