Οι ΗΠΑ ανοίγουν μέτωπο και με τη Γαλλία για τον φόρο στους κολοσσούς του Διαδικτύου
Οι ΗΠΑ απείλησαν με εμπορικές κυρώσεις τη Γαλλία σε αντίποινα για τον φόρο Gafa στους κολοσσούς του Διαδικτύου.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν την Τετάρτη ότι θα επιβάλουν εμπορικές κυρώσεις στη Γαλλία, σε αντίποινα για τον φόρο Gafa στους κολοσσούς του Διαδικτύου (Google, Facebook, Amazon κ.ά.), μέτρο που η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί «ακατανόητο» δεδομένου ότι «επίκειται συμφωνία» για το θέμα αυτό στον ΟΟΣΑ.
Αναμένονται αντίποινα
Το γραφείο του αμερικανού εκπροσώπου για θέματα εμπορίου (USTR) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ολοκληρώνει την έρευνα για τις επιπτώσεις που θα έχει στις αμερικανικές εταιρείες ο γαλλικός φόρος και «θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά του τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου». Ταυτόχρονα, θα ανακοινωθούν και τυχόν μέτρα, απόρροια της έρευνας.
«Θα ήταν ακατανόητο να εμπλακούμε στη λογική των κυρώσεων και του εμπορικού πολέμου ενώ πλησιάζουμε σε εξαιρετική συμφωνία στον ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση» των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες, απάντησε λίγα λεπτά αργότερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Συζήτησα χθες τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και με διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα κυρώσεων άμεσα», πρόσθεσε ο Λε Μερ, παραδεχόμενος όμως ότι «η λογική των κυρώσεων παραμένει πιθανή».
Ο φόρος Gafa
Ο φόρος Gafa (από τα αρχικά των εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple) αφορά όχι τα κέρδη αλλά τον κύκλο εργασιών τους και η Γαλλία αποφάσισε να τον επιβάλει εν αναμονή της εναρμόνισης των κανονισμών στο επίπεδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΟΟΣΑ, η Γαλλία επιμένει να εφαρμοστεί ελάχιστος πραγματικός φορολογικός συντελεστής 12,5% επί των κερδών. Και εφόσον γίνει κάτι τέτοιο, ο γαλλικός φόρος θα καταργηθεί, διαβεβαίωσε ο Λε Μερ, υποστηρίζοντας ότι «πολλές άλλες χώρες» στηρίζουν αυτήν την πρόταση.
«Αρκεί να την υποστηρίξουν οι ΗΠΑ (…) ώστε να έχουμε διεθνή λύση, ισχυρή, δίκαιη, για τη φορολόγηση της ψηφιακής δραστηριότητας», συνέχισε.
Από το καλοκαίρι, το Παρίσι έχει υποσχεθεί ότι θα καταργήσει τον φόρο, που πρόκειται να εφαρμοστεί από φέτος, μόλις βρεθεί διεθνής λύση υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις