Πάγια ρύθμιση : Στην νέα πάγια ρύθμιση και όσα χρέη δεν μπήκαν στις 120 δόσεις
Διάταξη δίνει μια «τελευταία ευκαιρία» στους οφειλέτες να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Ακόμη και τα παλαιά χρέη θα ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεωνπου ξεκινά από τις αρχές Ιανουαρίου του 2020.
Η πάγια ρύθμιση θα προσφέρει σημαντική διευκόλυνση σε χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν οφειλές προς την εφορία.
Να σημειωθεί ότι το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι η νέα πάγια ρύθμιση να αφορά μόνο τα χρέη που βεβαιώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, το φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή δίνει τελικά τη δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν κάθε είδους οφειλή ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής της.
Αρκεί η οφειλή αυτή να μην είναι ενταγμένη σε οποιαδήποτε προηγούμενη ρύθμιση (πάγια ρύθμιση 12-23 δόσεων, 120 δόσεων, 100 δόσεων) την 1η Νοεμβρίου 2019.
Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση
Σύμφωνα με διάταξη του νέου νομοσχεδίου, οι βεβαιωμένες οφειλές σε εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και τελωνεία μπορούν να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 – 48 δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης την 1η Νοεμβρίου 2019.
Και αυτό ανεξάρτητα αν οι οφειλές αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή μη. Αυτό σημαίνει ότι οφειλές που αφορούν τον φόρο εισοδήματος του 2019 ή τον ΕΝΦΙΑ, όπως και τον φόρο κληρονομιάς μπορούν να εξοφληθούν με βάση τη νέα πάγια ρύθμιση των 24 – 48 δόσεων όταν αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την 1.1.2020.
Σημειώνεται ότι η νέα πάγια ρύθμιση φορολογικών και τελωνειακών οφειλών προβλέπει την εξόφλησή τους σε έως 24 δόσεις για τακτικούς φόρους (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κλπ) και έως 48 δόσεις για έκτακτους φόρους, όπως είναι οι φόροι κληρονομιάς ή αυτοί που βεβαιώνονται μετά από έλεγχο.
Για τη ρύθμιση έκτακτων φορολογικών οφειλών το πλήθος των δόσεων προκύπτει με βάση εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που βαρύνουν τον φορολογούμενο, υπό τον περιορισμό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης των 30 ευρώ.
Η πάγια ρύθμιση έχει ως στόχο να βάλει φρένο στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών που ήδη έχουν εκτροχιαστεί, αφού προσεγγίζουν τα 105 δισ. ευρώ.
Τα αναγκαστικά μέτρα
Πορεία που έχει ως αποτέλεσμα το αμέσως χρονικό διάστημα υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης να βρεθούν ακόμη 564.034 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα βρεθούν στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ΚΕΔΕ, τα οποία είναι:
α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,
β) κατάσχεση ακινήτων.
Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις