Υπερπλεόνασμα : Σε ευάλωτους και όσους υπερφορολογήθηκαν λέει ο κ. Πέτσας
Οι σκέψεις της κυβέρνησης για το πώς θα μοιραστεί το υπερπλεόνασμα
- Σε κρίσιμη κατάσταση έφηβος που μολύνθηκε από τη γρίπη των πτηνών
- Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες – Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβαρδίζουν την Βηρυτό, η Χεζμπολάχ χτυπάει το Τελ Αβίβ
Μια ευχάριστη έκπληξη αποκάλυψαν τα πρόσφατα στοιχεία του προϋπολογισμού για το υπερπλεόνασμα.
Τα τελικά στοιχεία διαψεύδουν ευχάριστα τις αρχικές εκτιμήσεις του Οικονομικού επιτελείου, αφού τα καθαρά έσοδα ήταν 95 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από όσο προέβλεπε η εισηγητική έκθεση και το πρωτογενές πλεόνασμα 90 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο.
Σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί πέρυσι τα καθαρά κρατικά έσοδα ήταν 1,65 δισ. περισσότερα ενώ το πλεόνασμα ξεπέρασε κατά 1,56 δισ. ευρώ τον αρχικό στόχο.
Ο Πέτσας για το υπερπλεόνασμα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στη διανομή του υπερπλεονάσματος τονίζοντας ότι ένα μέρος του θα κατευθυνθεί σε εκείνους που υπερφορολογήθηκαν και ένα άλλο τμήμα του στους πιο ευάλωτους.
Διευκρίνισε ότι οι τελικές αποφάσεις οριστικοποιούνται αυτές τις μέρες και η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ενσωματωθεί πιθανότατα στο φορολογικό νομοσχέδιο.
Για το 2020 τόνισε ότι το πλεόνασμα θα είναι στο 3,5% και πως στόχος είναι να μην υπερπλεονάσματα που προέρχονται από την υπερφορολόγηση.
«Από το 2021 και μετά στόχος είναι να «προσγειωθεί» σε χαμηλότερα επίπεδα και αυτό το χώρο που θα εξοικονομήσουμε το μεγαλύτερο μέρους του, περίπου 8 από τα 10 ευρώ να κατευθύνονται για μείωση φόρων και εισφορών και τα υπόλοιπα σε στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες και στήριξη της οικογένειας».
Το κοινωνικό μέρισμα
Αν και οι τελικές αποφάσεις για το θέμα αναμένονται τις επόμενες ημέρες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διανείμει κοινωνικό μέρισμα σε χρήμα σε συγκεκριμένες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Επικρατέστερο σενάριο θεωρείται η χορήγησή του κοινωνικού μερίσματος να γίνει στους 265.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ήτοι σε μονογενεϊκές οικογένειες και νοικοκυριά με ανήλικα τέκνα που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, κ.α..
Εάν τελικά το κοινωνικό μέρισμα διανεμηθεί στους 265.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης τότε μεσοσταθμικά θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 700 ευρώ ανά δικαιούχο.
Οι νέες εισφορές για τους μη μισθωτούς
Αναφορικά με τις νέες εισφορές για τους μη μισθωτούς, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δίνουν τη δυνατότητα σε όσους ανήκουν στις ενδιάμεσες κατηγορίες, να πληρώνουν λιγότερο κάτι που θα αποτελέσει κίνητρο για να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Για την Τουρκία και το μεταναστευτικό
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάλεσε την Άγκυρα να μην χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό για γεωστρατηγικούς σκοπούς διαμηνύοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το πλαίσιο σχετικά με το μεταναστευτικό στην Ευρώπη και με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρώμη.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι μια καλύτερη σχέση με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση όμως, του σεβασμού και της τήρησης του διεθνούς δικαίου. Απέρριψε οποιαδήποτε σκέψη για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο ή ανατολική Μεσόγειο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις