Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : Σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης η Ευρώπη
Το Ευρωκοινοβούλιο κήρυξε μια συμβολική "κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης" στην Ε.Ε.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε σήμερα συμβολικά κατάσταση κλιματικής και περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σκοπός είναι να διατηρήσει την πίεση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP25) και της ανάληψης των καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε με άνετη πλειοψηφία (429 ψήφοι υπέρ, 225 κατά και 19 αποχές), δηλώνεται η δέσμευση του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να «περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου και να αποφευχθεί μια μαζική απώλεια της βιοποικιλότητας».
Έχουν προηγηθεί παρόμοια ψηφίσματα σε πολλά εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ, κυρίως στη Γαλλία, στη Βρετανία ή στην Αυστρία.
«Το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι η πρώτη ήπειρος που κηρύσσει κατάσταση κλιματικής και περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης, λίγο πριν από την COP25, ενώ η νέα Επιτροπή αναλαμβάνει τα καθήκοντά της, και τρεις εβδομάδες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τους πολίτες και τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε από την ομάδα των Φιλελευθέρων Renew Europe ο Πασκάλ Κανφέν, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.
Διχασμένο το ΕΛΚ
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν συμμετείχε είτε με την ομάδα των Φιλελευθέρων είτε με αυτές των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων για την επεξεργασία του κοινού σχεδίου ψηφίσματος που αποτέλεσε τη βάση για τη σημερινή ψηφοφορία.
Η ομάδα ήταν διχασμένη για την τελική ψηφοφορία και σχεδόν οι μισοί ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ.
«Υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη να δράσουμε αλλά όχι μια επείγουσα κατάσταση να κηρύξουμε», δήλωσε ο Πίτερ Λίζε εξ ονόματος του ΕΛΚ, που υποστήριξε ότι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ένας όρος που δεν θα δίνει την εντύπωση ‘πανικού’.
Όμως στο εσωτερικό της γαλλικής αντιπροσωπείας του ΕΛΚ, που υποστήριξε το ψήφισμα, η Ανιές Εβρέν χαιρέτισε από την πλευρά της «μια φιλόδοξη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την COP25 σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή».
Οι προτάσεις του ΕΚ στους ηγέτες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Το Ευρωκοινοβούλιο διατηρεί μία πιο φιλόδοξη στάση. από εκείνην των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (GES).
Σήμερα, ψηφίστηκε και ένα δεύτερο κείμενο ενόψει της COP25 που ξεκινά τις εργασίες της στις αρχές Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη.
Καλεί για άλλη μια φορά τους 28 να συμφωνήσουν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου στον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 το αργότερο.
Οι ευρωβουλευτές διευκρινίζουν, εξάλλου, πως η υλοποίηση του στόχου αυτού περνάει μέσα από «μια επικαιροποίηση» των κλιματικών φιλοδοξιών μεσοπρόθεσμα και τάσσονται υπέρ της μείωσης των GES κατά 55% έως το 2030.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απευθύνεται επίσης στην εκλεγμένη πρόεδρό της, την Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, καλώντας την να περιλάβει όλους τους στόχους του, κάτι που θεωρεί απαραίτητο προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με τη συμφωνία του Παρισιού, στο «ευρωπαϊκό πράσινο Σύμφωνό» της.
«Θέσαμε σήμερα ένα σημαντικό επίπεδο αξιώσεων. Το πράσινο Σύμφωνο πρέπει να είναι η απάντηση που στέκεται στο ύψος αυτής της έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε ο Πασκάλ Κανφέν.
Χαιρετίζουν την απόφαση Greenpeace και WWF
Η ΜΚΟ Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) χαιρέτισε την ισχυρή θέση του Ευρωκοινοβουλίου και κάλεσε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκριθεί σε αυτήν.
«Η Επιτροπή πρέπει αμέσως να ξεκινήσει μια αναδιοργάνωση εις βάθος των κανόνων της ΕΕ στον τομέα της γεωργίας, των μεταφορών και του εμπορίου προκειμένου οι τομείς αυτοί να εναρμονίζονται με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα», δήλωσε ένα από τα στελέχη της οργάνωσης, η Ίμκε Λίμπεκε.
«Θαρραλέα και ιστορική», χαρακτηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF Ελλάς την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να κηρύξει με ψήφισμά του την Ευρώπη σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης.
Σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο οργανώσεις αναφέρουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποίησε ένα μεγάλο βήμα αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης. Με το ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση άμεσα για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης.
«Πλέον, δεν υπάρχουν δικαιολογίες ή προφάσεις για τη μη υιοθέτησή του και από τη Βουλή των Ελλήνων και όλα τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ, σε άμεσο χρόνο», υπογραμμίζουν οι δύο οργανώσεις.
Η Greenpeace και το WWF Ελλάς, με την ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι «η απόφαση θα παραμείνει κενό γράμμα αν η Ευρώπη – και κατ’ επέκταση η χώρα μας – δεν ευθυγραμμίσει άμεσα την ενεργειακή και κλιματική πολιτική με τις υποδείξεις της επιστήμης». Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, «αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της φιλοδοξίας του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 65% ως το 2030 και πλήρη εκμηδενισμό όσο πιο κοντά στο 2040 είναι εφικτό».
«Με την επιστήμη να μας προειδοποιεί ότι έχουμε ελάχιστα χρόνια πριν από μία κατάρρευση του κλίματος της γης, δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Πλέον δίνουμε μάχη με τον χρόνο για την επιβίωσή μας», καταλήγουν.
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]
- Τύχη βουνό – Η Λίζα Κούντροου αποκάλυψε ποια συνεργασία της άνοιξε κάθε πόρτα στο Χόλιγουντ
- Τροχαίο στη Συγγρού: Χειρουργείται ο Μιχάλης Μητρούσης – «Ευτυχώς φόραγα και κράνος»
- Ο Μουσολίνι σκόραρε και προκάλεσε πανικό!
- Κινητά και ανήλικοι: Γρίφος για γερούς λύτες – Τι προβλήματα προκαλεί η υπερέκθεση
- Μακάμπι: «Μύλος» με Γκέιμπριελ και στη… μέση ο Παναθηναϊκός