Σεισμός στην Αλβανία : «Ήρωες» οι άντρες της ΕΜΑΚ – Επέστρεψαν συντετριμμένοι
Τόσο ουσιαστική, όσο και σωτήρια αποδείχθηκε η συμβολή της Ελλάδας στη γειτονική Αλβανία, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τρίτης
- Παγιδευμένοι στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Τι περιμένουν 200.000 οικογένειες
- Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους - Ακόμη περιμένουν ενημέρωση για την κρατική αρωγή
- «Σπεύσατε για χρυσό» - το σημείωμα των αναλυτών της Goldman Sachs
- Πάνω από 100 νεκροί σε μία μέρα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο
Τόσο ουσιαστική, όσο και σωτήρια αποδείχθηκε η συμβολή των ΕΜΑΚ στη γειτονική Αλβανία, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τρίτης.
Η ελληνική αποστολή, η οποία σήμερα Παρασκευή επέστρεψε στην Ελλάδα, κατάφερε να διασώσει στη γειτονική χώρα δυο ανθρώπους και να ανασύρει επτά νεκρούς.
Μαζί τους ήταν και δύο εκπαιδευμένοι σκύλοι που συμμετείχαν στις έρευνες και οι οποίοι έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο στην ανεύρεση αγνοουμένων.
Οι 26 διασώστες μαζί με τους δύο σκύλους τους αφού ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους στην Αλβανία, επέστρεψαν στην Ελλάδα στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Άπαντες ήταν εμφανώς επηρεασμένοι από όσα έζησαν.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες τους
Συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες των ανδρών, που για λίγα εικοσιτετράωρα έζησαν τον πόνο, την οδύνη και την αγωνία των Αλβανών για τους νεκρούς, αλλά και την αγωνία για τους παγιδευμένους στα συντρίμμια.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην άφιξή τους, ο επικεφαλής της αποστολής ΕΜΑΚ, Θανάσης Μπαλάφας, περιέγραψε τις δραματικές ώρες και τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες η ελληνική ομάδα διάσωσης κλήθηκε δράσει.
«Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν μετά από πολλές ώρες βοήθειας προς τον άνθρωπο, με τον δεύτερο ζωντανό που βρήκε η δική μας ομάδα, κάποια στιγμή έχασε τις αισθήσεις του. Δεν θέλαμε να πιστέψουμε ότι είναι νεκρός» είπε.
Μιλώντας για άλλη περίπτωση ανθρώπου, τόνισε ότι η ομάδα τους δεν έφυγε στιγμή από το σημείο που ήταν εγκλωβισμένος, παρότι η γη εσείετο από τους συνεχείς μετασεισμούς.
«Κάποια παιδιά έμειναν μαζί του ακόμα και σε πολύ μεγάλους μετασεισμούς. Δεν έφυγαν από δίπλα του, ενώ θα έπρεπε βάσει των κανόνων ασφαλείας. Δυστυχώς τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε» τόνισε, αφού δυστυχώς ο άνθρωπος δεν τα κατάφερε.
Από την πλευρά του, ο διασώστης, Ιωάννης Κολοβός μέλος της αποστολής περιέγραψε το θάρρος των ανθρώπων, καθώς την στιγμή που ένας μεγάλος μετασεισμός ταρακούνησε το κτίριο στο οποίο βρισκόντουσαν, κανείς τους δεν αποχώρησε από το σημείο, παρότι οι οδηγίες τους είναι να φεύγουν, προστατεύοντας τους εαυτούς τους.
«Ήταν μια περίπτωση που δεν θέλαμε να τον εγκαταλείψουμε. Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να τον βγάλουμε ζωντανό. Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα τον αφήναμε. Κρίναμε ότι μπορούσαμε να πάρουμε κάποια ρίσκα και τα πήραμε. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να τον βγάλουμε εν ζωή» είπε χαρακτηριστικά.
«Φώναζαν Ελλάδα ευχαριστώ»
Ακόμα μια βοήθεια της χώρας μας στην Αλβανία, ήρθε από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο λόγος για τον Δημήτρη Αλεξάκη, ο οποίος μαζί με άλλους δύο εθελοντές έφυγε την Τρίτη το απόγευμα για να συνδράμει στις έρευνες και τις διασώσεις ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια, που άφησε ο φονικός σεισμός της Αλβανίας.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gr Times, την περασμένη Τρίτη άφησε πίσω του υποχρεώσεις και τη δουλειά του ως εικονολήπτης σε τηλεοπτικό σταθμό και μαζί με τους Μίλτο Μπενάκη (Αρχηγό Αποστολής και προπονητή ιππασίας) και Παναγιώτη Πάντο (Ιδιοκτήτη εταιρείας ανακαινίσεων και τεχνικών εργασιών) ξεκίνησαν το ταξίδι τους στην ραγισμένη Αλβανία και συγκεκριμένα το Δυρράχιο. Μετά από ειδική ενημέρωση ενώθηκαν με τις άλλες αποστολές και άρχισαν να συμμετέχουν ενεργά σε έρευνες και διασώσεις σε γκρεμισμένα κτίρια.
«Το πεδίο δράσης μας ήταν στην παραλιακή ζώνη του Δυαρραχίου, όπου υποτίθεται πως υπήρχαν αγνοούμενοι, αλλά τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές μεταβήκαμε στο Θουμάνι, όπου επιχειρούσαν άλλες ομάδες, για να απεγκλωβίσουμε 15 αγνοούμενους, από τους οποίους είχαν βρεθεί 4 και μόλις 2 ζωντανοί. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης ψάχναμε αγνοούμενους. Το πρωί της Πέμπτης η συντονιστική επιτροπή μας έδωσε νέες οδηγίες. Επιστρέψαμε στο Δυρράχιο, όπου επιχειρήσαμε μαζί με Ιταλούς διασώστες να απεγκλωβίσουμε 8 άτομα, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά, λόγω του ισχυρού μετασεισμού της Τετάρτης. Ο μετασεισμός της Πέμπτης έφερε κι άλλες καταρρεύσεις και συνεχίσαμε τις έρευνες σε εξαώροφη πολυκατοικία» λέει στο Gr Times ο Δημήτρης Αλεξάκης.
«Μας αρκούσαν τα νοήματα για να επικοινωνήσουμε»
Η ιδιατερότητα της ομάδας αυτής; ο διασωστικός σκύλος εκπαιδευμένος για σεισμούς. Ο εξοπλισμός τους αρκετός, αλλά δεν χρειάστηκε να τον αξιοποιήσουν, αφού όπως εξομολογείται ο κ. Αλεξάκης ήταν μια μικρή ομάδα και σε τέτοιες καταρρεύσεις η περισσότερη δουλειά γίνεται με τα χέρια.
«Εξειδικευμένο εξοπλισμό είχαν οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Ρουμάνοι, με τους οποίους και συνεργαστήκαμε, καθώς επίσης και με τις αλβανικές διασωστικές ομάδες. Μου έκανε τρομερή εντύπωση η συνεργασία. Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Αποδείχθηκε ότι όλοι μας είχαμε την εκπαίδευση που απατείται σε τέτοιες καταστάσεις και παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε κοινή γλώσσα επικοινωνίας, μας αρκούσαν τα νοήματα για να επικοινωνήσουμε με θαυμαστό τρόπο. Είναι σίγουρο πως κάπως έτσι τα κράτη ξεχνούν τις διαφορές τους και γίνονται μια ομάδα, μια ανθρωπιστική εθνότητα» τονίζει.
«Οι ενοχές σε κάνουν να συνεχίζεις να σκάβεις για να προλάβεις ίσως τον επόμενο»
«Είναι περίεργο να είσαι κομμάτι μιας αποστολής. Δεν μπορείς πάντα να λειτουργείς σαν άνθρωπος. Πρέπει να καταστείλεις τα συναισθήματά σου, να απεμπλακείς για να κάνεις τη δουλειά σου. Αυτό σε θωρακίζει από το αποτέλεσμα, που συνήθως δεν είναι ευχάριστο. Δυστυχώς στα περιστατικά στα οποία βρεθήκαμε εμείς είδαμε μόνο νεκρούς και όχι επιζώντες. Κάπου εδώ επέρχεται η απογοήτευση… ότι δεν προλάβαμε. Υπάρχουν πάντα ενοχές που γυρνούν στο κεφάλι σου και που σε κάνουν να συνεχίζεις να σκάβεις για να προλάβεις ίσως τον επόμενο. Αυτό σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις.
Η καθημερινότητα μας τρώει και μας φθείρει. Όταν βοηθάς φορτίζεις για να συνεχίζεις. Ολοκληρώνεσαι σαν άνθρωπος, νιώθεις πληρότητα, γαλήνη. Ακόμη κι όταν βρίσκεις ένα νεκρό σώμα προσφέρεις ανακούφιση στην οικογένεια του, ότι βρέθηκε με κάποιον τρόπο» εξομολογείται ο εθελοντής διασώστης και μεταφέρει το κλίμα των κατοίκων της Αλβανίας, που όταν άκουγαν τη λέξη «Έλληνας», έτρεχαν να δώσουν μια αγκαλιά να πουν «Ευχαριστώ Ελλάδα».
«Το άκουγες και ανατρίχιαζες. Οι περισσότεροι μιλούσαν ελληνικά από την επαφή τους με την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Εκτός από μας ήταν φυσικά η 1η ΕΜΑΚ από Αθήνα και η 5η ΕΜΑΚ από Ιωάννινα. Το έργο τους συγκλόνισε. Ήταν εντυπωσιακά αποτελεσματικοί» λέει.
«Εκλείπει η διάθεση των ανθρώπων να κάνουν μια αλυσίδα»
Όσο για το δικό του παράπονο; «Ήμουν και στις πρόσφατες πλημμύρες της Χαλκιδικής και στις καλοκαιρινές καταστροφές εκεί επίσης. Οι φυσικές καταστροφές δεν θα εκλείψουν. Πάντα θα συμβαίνουν. Αυτό που εκλείπει είναι η διάθεση των ανθρώπων να κάνουν μια αλυσίδα και να προσφέρουν όλοι μαζί την βοήθεια τους, όπου χρειάζεται» καταλήγει ο Δημήτρης Αλεξάκης, που είδε σπίτια ρημαγμένα σαν τραπουλόχαρτα, γκρεμισμένα μαζί με τις ήσυχες ζωές των Αλβανών γειτόνων μας. Η εμπειρία αυτή τον κάνει καλύτερο άνθρωπο, επιμένει λίγο πριν σταματήσει να μιλά και οπωσδήποτε σε κάθε επόμενη αποστολή δηλώνει ετοιμοπόλεμος μαζί με την ομάδα του και με μπόλικη αισιοδοξία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις