Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Όποιος μας απειλεί θα βρει απέναντι την Ευρώπη
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στον απόηχο της συμφωνίας της Άγκυρας με τη Λιβύη, η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στον απόηχο της συμφωνίας της Άγκυρας με τη Λιβύη, η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Αναφερόμενος, στην επιθετική στάση της Τουρκίας, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την προώθηση διεθνών ενεργειακών σχημάτων, επεσήμανε ότι «στα μέτωπα αυτά, πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό».
«Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας» υπογράμμισε.
Ειδικότερα για το μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει. «Τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα. Ισχύει νέο καθεστώς για το άσυλο. Και τα νησιά ανακουφίζονται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνουμε τη Μόρια και κατασκευάζουμε νέα κλειστά κέντρα».
Στο σημείο αυτό μάλιστα σημείωσε ότι το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Γι’ αυτό, προσέθεσε, και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, έθεσε τις βάζεις για την επόμενη ημέρα στο κόμμα με εκτενείς αναφορές στη σύζευξη πολιτικού φιλελευθερισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η «Συμφωνία Αλήθειας» μετατρέπεται τώρα, σε «Συμφωνία Δημιουργίας» σημείωσε κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δίνοντας το στίγμα της νέας πορείας για το κόμμα της ΝΔ, υπογράμμισε πως «το μήνυμά μας θα είναι ένα: Νέοι ορίζοντες για μία νέα Ελλάδα! Νέες απαντήσεις από νέα μυαλά! Η Ν.Δ. είναι πάντα νέα και δημιουργικά ανήσυχη».
Η ομιλία του περιείχε, επίσης, αναφορές στον ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο πρωθυπουργός οριοθέτησε το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης ανάμεσα στο «δίπολο» της Δημοκρατίας όπως τους χαρακτήρισε.
Ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του με σαφείς αναφορές στην ιδεολογική προσέγγιση του κόμματος μίλησε για ένα από τα κεντρικά προεκλογικά συνθήματα του κόμματος υπογραμμίζοντας πως: «η Ανάπτυξη Για Όλους θα ήταν ένα ακόμη σύνθημα, αν δεν είχε το βάθος της ιδεολογίας μας: Δηλαδή την παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται δίκαια».
Παράλληλα, στη διάρκεια της ομιλίας του με εκτενείς αναφορές στο κυβερνητικό έργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα κύρια ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας δίνοντας έμφαση στην πολιτική για το μεταναστευτικό, αλλά και για τα ζητήματα της οικονομίας, ενώ έστειλε αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία τονίζοντας: «Όποιος μας απειλεί, θα βρει απέναντί του την Ευρώπη».
Με δόση αυτοκριτικής και με προειδοποιήσεις προς πολλές κατευθύνσεις, έκανε λόγο για «ολισθήματα», φωτογραφίζοντας το αυτογκόλ της κυβέρνησης, που προκάλεσε η συζήτηση για κάποιους διορισμούς στις διοικήσεις των Νοσοκομείων, λέγοντας πως «δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα» και συνέχισε «κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύω».
Απ΄την άλλη, ωστόσο, έκανε λόγο μικρές αστοχίες. «Ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Πολιτική αλλαγή
Ανοίγοντας, πέρυσι, το προηγούμενο συνέδριο είχα προβλέψει, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης πως θα ήταν το τελευταίο πριν από την μεγάλη πολιτική αλλαγή και συνέχισε πως “μία αλλαγή που τόσο ποθούσε η Ελλάδα και για την οποία τόσο σκληρά εργαστήκατε. Ύστερα από έναν χρόνο, αυτός ο αγώνας μας δικαιώθηκε: Η Ν.Δ. είναι, πλέον, αυτοδύναμη στην κυβέρνηση. Και η Ελλάδα άφησε πίσω την κρίση, το ψέμα και την μιζέρια”.
Επεσήμανε πως αυτή η νίκη δεν ήλθε μόνο στην κάλπη. Αλλά και στη σκέψη και στην καρδιά των πολιτών. Από το 2016 διανύσαμε μαζί μία συνεπή και συνεχή πορεία. Μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα, η Ν.Δ. ανασυγκροτήθηκε: Ο κομματικός της κορμός αποτελείται, πλέον, από νέα στελέχη εκλεγμένα από τη βάση.
Τόνισε πως η μεγάλη πολιτική αλλαγή δεν θα μπορούσε να συντελεστεί αν η παράταξη δεν ακολουθούσε αυτό που πρότεινα από την πρώτη στιγμή που με εκλέξατε αρχηγό της: Να έχει άγκυρα την παράδοσή της. Πυξίδα της, την πρόοδο. Και καύσιμα στο ταξίδι της, την ανανέωση και την τολμηρή σκέψη. Κατάφερε, έτσι, να φέρει κοντά της ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά με έναν κοινό στόχο: Την προκοπή της χώρας. Δεν θα σταματήσω να το λέω: Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι. Και μας κράτησαν πολύ πίσω για να μην κινηθούμε γρήγορα προς τα εμπρός. Ξεκινάμε, λοιπόν, με όλους και για όλους.
Από το βήμα του Συνεδρίου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει, σήμερα, την ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ευρώπη και η Ν.Δ είναι το μεγαλύτερο, σε οργάνωση, κεντροδεξιό κόμμα. Το πρώτο που νίκησε τον λαϊκισμό. Όχι αντιγράφοντας τις μεθόδους του, αλλά αντιμετωπίζοντας την ουσία του.
Ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο
Αναφερόμενος στο ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο, είπε ότι μένει ανοιχτό και ενεργό. “Η «Συμφωνία Αλήθειας» μετατρέπεται τώρα, σε «Συμφωνία Δημιουργίας. Η οποία, καθημερινά θα δικαιώνεται από μία και μόνο λέξη: Αποτέλεσμα! Όχι, όμως, αποτέλεσμα για το αποτέλεσμα. Αλλά αποτέλεσμα για μια καλύτερη ζωή” και πρόσθεσε πως “το μήνυμά μας θα είναι ένα: Νέοι ορίζοντες για μία νέα Ελλάδα! Νέες απαντήσεις από νέα μυαλά! Η Ν.Δ. είναι πάντα νέα και δημιουργικά ανήσυχη”. Τόνισε πως ο ιδεολογικός πυρήνας με τα δύο του συστατικά – την ατομική ελευθερία και την κοινωνική φροντίδα- είναι που τροφοδοτεί την διαρκή μας ανανέωση. Σήμερα ελάχιστοι, ευτυχώς, παραμένουν δέσμιοι των παλαιών ιδεοληψιών. Όλοι βλέπουν ότι χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία. Μένει βεβαίως ανοιχτό το διαρκές στοίχημα της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η αντίληψη που διαπνέει το κυβερνητικό έργο: Δεν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα επειδή, απλώς, είναι τεχνοκρατικά άρτιο. Αλλά γιατί υπηρετεί την Ελλάδα και τον Έλληνα. Οι αριθμοί έχουν σημασία μόνο αν σημαίνουν ανθρώπινη ευημερία. Και οι στόχοι δεν έχουν αξία αν δεν επιτυγχάνονται στο όνομα του κάθε πολίτη. Συστατικό του Φιλελευθερισμού, όμως, είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη. Καμιά φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο.
Δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις οι σταθμοί της φιλελεύθερης αντίληψης
Υπογράμμισε πως δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις του 20ου αιώνα παραμένουν, πάντως, οι σταθμοί της φιλελεύθερης αντίληψης στη χώρα: Οι αρχές του Συντάγματος του 1911 και του 1975. Γιατί αν και σε διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, αμφότερες είχαν δύο κομβικούς στόχους. O Βενιζέλος φρόντισε για την συγκρότηση ενός ισχυρού κράτους, ικανού να εγγυηθεί την οικονομική και κοινωνική άνοδο ενώ ο Καραμανλής πρόσφερε το αντίβαρο του ισχυρού πολίτη. Που αυτεξούσιος και μορφωμένος, θα μπορεί να δημιουργεί. Αλλά και θα αντιστέκεται στην τυχόν αυθαιρεσία του κράτους. “Αυτό το θεμελιώδες δίπολο – ισχυρό κράτος και ισχυρός πολίτης– υπήρξε το ανθεκτικό θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Προϋπόθεση, ωστόσο, για να καρποφορήσει η ατομική ελευθερία και να φέρει συλλογική ευημερία αποτελεί η κοινή εκκίνηση. Και αυτή υπηρετείται μόνο με το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες. Που δεν έρχονται με την εξίσωση προς τα κάτω. Ενώ εμείς πρεσβεύουμε το αντίθετο: Ίσο δικαίωμα στην πρόοδο σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους”, πρόσθεσε.
«Ανάπτυξη Για Όλους»
Αναφορικά με τη πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία, δήλωσε πως η «Ανάπτυξη Για Όλους» θα ήταν ένα ακόμη σύνθημα, αν δεν είχε το βάθος της ιδεολογίας μας: Δηλαδή την παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται δίκαια. Επεσήμανε πως το δεύτερο σκέλος της πολιτικής μας από τις 9 Ιουλίου συνοψίζεται και σε δύο λέξεις: Νέα χώρα. Νέο κράτος, δηλαδή, στο εσωτερικό, με αναβαθμισμένο ρόλο και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς.
Μεταναστευτικό: το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει
Σχετικά με το Μεταναστευτικό, δήλωσε το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Γι’ αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα. Υπογράμμισε πως η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει: Τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα. Ισχύει νέο καθεστώς για το Άσυλο. Και τα νησιά ανακουφίζονται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνουμε τη Μόρια και κατασκευάζουμε νέα κλειστά κέντρα.
Κλιματική κρίση
Αναφερόμενος στην κλιματική κρίση και τις συνέπειες της παντού. Από τη μετανάστευση και την αγροτική οικονομία μέχρι την πολιτική προστασία και τη διαχείριση των απορριμμάτων και των νερών μας, ενώ για την ψηφιακή εποχή και τις αλλαγές που φέρνει στις σχέσεις κράτους-πολίτη, στην αγορά εργασίας, στην επικοινωνία. “Και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ένα πεδίο υπό διαρκή διαμόρφωση. Που απαιτεί νέες απαντήσεις σε κάθε νέα συγκυρία”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. .
- Οι 18 μειώσεις φόρων και τα 7 μέτρα στήριξης των εισοδημάτων για το 2025
- Παίρνουν και τα ζώα… διαζύγιο – Τι τα οδηγεί στον συνειδητό χωρισμό;
- Μάντζος για θητεία Ελλάδας στο Σ.Α. ΟΗΕ: Εξωτερική πολιτική αρχών, χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους
- Megasports: Σε τεντωμένο σκοινί
- Η «στερνή γνώση» του Εμμανουέλ Μακρόν
- Ζιμπάμπουε: Παιδί επιβίωσε δίπλα σε 40 λιοντάρια για πέντε ημέρες