Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν ερωτευόμαστε
Όταν ερωτευόμαστε κάνουμε τρέλες. Τι ρόλο παίζει ο εγκέφαλος σε αυτήν την κατάσταση;
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Όταν ερωτευόμαστε κάνουμε τρέλες.
Τι ρόλο παίζει ο εγκέφαλος σε αυτήν την κατάσταση;
Γιατί κάνουμε ανοησίες όταν ερωτευόμαστε
Όταν ερωτευόμαστε ενεργοποιούνται τμήματα του εγκεφάλου που συνδέονται με τα συναισθήματα, τις αισθήσεις, αλλά και με τα… φτερουγίσματα στο στομάχι, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Από την άλλη μεριά όμως, μπλοκάρουν οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κατάθλιψη αλλά και την αναλυτική σκέψη.
Με άλλα λόγια, κλείνει ο διακόπτης που ελέγχει την ορθή σκέψη, γεγονός που μπορεί να δικαιολογήσει τυχόν ανόητες πράξεις των ερωτευμένων.
Ο ρόλος των ορμονών
Το μείγμα χημικών ουσιών (κοκτέιλ) που εκκρίνει ο εγκέφαλος δρα παρόμοια με τις αμφεταμίνες, διεγείροντας το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου.
Έτσι, όταν είναι κανείς ερωτευμένος, νιώθει ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς ευφορίας.
Ποιες ορμόνες εμπλέκονται
Σεροτονίνη. Θεωρείται η κατεξοχήν χημική ουσία που συνδέεται με την αίσθηση της ευφορίας, ενώ έχει και άλλες δράσεις, όπως η ρύθμιση της πρόσληψης τροφής, της θερμοκρασίας κ.ά.
Ντοπαμίνη. Ανεβάζει τη διάθεση, ενώ σχετίζεται με την ευχαρίστηση, τη σεξουαλική συμπεριφορά, τις λειτουργίες της αναπαραγωγής και τον έλεγχο των ορμονικών εκκρίσεων του εγκεφάλου.
Oξυτοκίνη και βαζοπρεσίνη. Είναι γνωστές ως «ορμόνες της αγάπης», αφού σχετίζονται με το συναίσθημα οικειότητας και τρυφερότητας που νιώθει ένα ερωτευμένο ζευγάρι και απελευθερώνονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του σεξ ή αμέσως μετά.
Ενδορφίνες. Πρόκειται για φυσικά οπιοειδή του εγκεφάλου, που επιδρούν στον οργανισμό όπως και η μορφίνη. Δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας και καλής διάθεσης, ενώ ταυτόχρονα καταστέλλουν τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αντίληψη του πόνου και την επιθετικότητα.
Αυξητική ορμόνη (σωματοτροπίνη). Θεωρείται ότι τροφοδοτεί τον οργανισμό με ενεργητικότητα.
Αδρεναλίνη. Αυξάνει την καρδιακή δραστηριότητα και το ρυθμό της αναπνοής, βελτιώνει τη μυϊκή δράση και ανεβάζει τη διάθεση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις