Τι συνεπάγεται η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την Ελλάδα;
Ο πρέσβης επί τιμή και διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου, Δημήτρης Καραϊτίδης μιλά στην εκπομπή One Line Weekend, εξηγώντας τι συνεπάγονται τα δύο μνημόνια και πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα
Ένα έντονο διπλωματικό «πόκερ» εξελίσσεται μετά την υπογραφή δύο μνημονίων κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, τα οποία περιλαμβάνουν και τη μεταξύ τους οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Οι δύο συμφωνίες ανατρέπουν το status quo της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που αφορά κυρίως Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.
Ο πρέσβης επί τιμή και διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου, Δημήτρης Καραϊτίδης μιλά στην εκπομπή One Line Weekend, εξηγώντας τι συνεπάγονται τα δύο μνημόνια και πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα.
«Δικαιολογημένη η αντίδραση του υπουργού Εξκωτερικών Νίκου Δένδια να επιδώσει τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα, προκειμένου αυτός να γνωστοποιήσει στην χώρα μας το περιεχόμενο της συμφωνίας τους με την Τουρκία. Διαφορετικά θα υπάρξει η απέλασή του. Είναι ένα σκληρό μέτρο αλλά δεν ξέρουμε ακόμα εάν θα γίνει» σημειώνει.
Σχετικά με τα δύο μνημόνια τονίζει πως αυτά παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και αγνοούν τις διαχρονικές διακηρύξεις της Ελλάδας. «Πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα τέτοια πράγματα» λέει.
«Πρόκειται για ένα νομικοδιπλωματικό κείμενο που ανακοινώνεται η συνεργασία των δύο πλευρών για καθορισμό των θαλασσίων συνόρων τους. Δεν ανακοινώνεται η οριστική ρύθμιση επί του θέματος. Αποτελεί όμως ένα προμήνυμα ότι οι δύο χώρες συμφωνούν. Και ότι σε ένα επόμενο στάδιο που δεν θα αργήσει θα γίνει η οριοθέτηση» προσθέτει ο πρέσβης.
Η στάση της Ελλάδας
Όσον αφορά για τη στάση της Ελλάδας στο θέμα, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να γνωστοποιούμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας και όχι να φοβόμαστε πώς αν μιλήσουμε για αυτά ο αδίστακτος προκαλών θα στεναχωρηθεί. Χρειαζόμαστε και συμπληρωματικά μέσα πέραν της επίκλησης του διεθνούς δικαίου».
Ακόμα, χαρακτηρίζει «ορθή» την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ διότι «πρέπει η Ελλάδα να επισημάνει τους κινδύνους για τη χώρα αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή».
«Όμως η συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ είναι απρόβλεπτη. Υποστηρίζει την Τουρκία ακόμα και όταν αυτή προβαίνει σε κινήσεις αντίθετες προς την αμερικανική νομοθεσία» συμπληρώνει.
Τέλος, ο κ. Καραϊτίδης επισημαίνει ότι μέσω του προσφυγικού η Τουρκία πιέζει την Ελλάδα.
Πηγή: onetv.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις