Καθοριστικές για το μέλλον της Βρετανίας οι εκλογές
2,6 εκ. νέοι, που ψηφίζουν πρώτη φορά, έχουν εγγραφεί στους καταλόγους για τις εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου. Ποιος όμως θα καρπωθεί τις ψήφους αυτές; Οι Τόρις, οι Εργατικοί ή μήπως οι Φιλελεύθεροι;
Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία ένας σκληρός προεκλογικός αγώνας με μάχη για κάθε ψήφο. Τις συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μονοπωλεί φυσικά το Brexit, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τους νέους, μιας και κατά κάποιο τρόπο οι εκλογές θεωρούνται βαρόμετρο για το κλίμα που επικρατεί στη χώρα υπέρ ή κατά της αποχώρησης από την ΕΕ.
Το χάσμα που προκάλεσε στην βρετανική κοινωνία το Brexit είναι ιδιαίτερα εμφανές και μεταξύ των διαφόρων γενεών. Το 73% των νέων μεταξύ 18 και 24 ετών ψήφισε το 2016 κατά του Brexit, ενώ το 60% των άνω των 65 ψήφισε υπέρ. Όπως και αλλού, στη Βρετανία ισχύει: όσο πιο νέος, τόσο πιο αριστερός. Οι επιλογές για τους νέους είναι επομένως τρεις: Εργατικοί, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι.
Οι περισσότεροι νέοι δεν ψηφίζουν Τόρις
Οι Εργατικοί ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit και υπόσχονται κατάργηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων. Από τη πλευρά τους οι Φιλελεύθεροι θέλουν ακύρωση της διαδικασίας αποχώρησης και παραμονή της χώρας στην ΕΕ, ενώ οι Πράσινοι υπόσχονται ριζικές μεταρρυθμίσεις για μια πολιτική φιλική προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με τελευταία σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου YouGov οι περισσότεροι νέοι ψηφοφόροι θα δώσουν τη ψήφο τους σε ένα από αυτά τα τρία κόμματα. Οι νέοι από 18 μέχρι 29 ετών θα ψηφίσουν 38% Εργατικούς, 18% Φιλελευθέρους και περίπου 15% Πράσινους.
Ένας από τους νέους που θα πάει οπωσδήποτε να ψηφίσει στις 12 Δεκεμβρίου είναι ο ακτιβιστής Φέμι Ολουβόλε, οποίος εγκατέλειψε για λίγο τη δικηγορία για να αφοσιωθεί στον αγώνα υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. Για να πετύχει το στόχο του μοιράζει φυλλάδια στους δρόμους του Λονδίνου και μιλά με περαστικούς. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει σήμερα περισσότερους από 200.000 φίλους. Όπως λέει στη DW «οι άνθρωποι δεν θα πάρουν αυτό για το ψήφισαν το 2016. Έχουμε λιγότερο έλεγχο σε ότι συμβαίνει στη χώρα από παλιά. Δεν γινόμαστε πλουσιότεροι, αλλά φτωχότεροι. Υποτίθεται ότι όλα θα γίνονταν γρήγορα με το Brexit και τώρα όλα καθυστερούν. Χρειαζόμαστε ένα νέο δημοψήφισμα».
Από τότε που προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους συνολικά 3,8 εκ. νέοι ψηφοφόροι, από τους οποίους το 75% είναι κάτω των 35 ετών. Από αυτούς 2,6 εκατομμύρια ψηφίζουν πρώτη φορά. Οι ψήφοι αυτοί δεν αποκλείεται να στερήσουν την πλειοψηφία από τους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι εν λόγω ψηφοφόροι θα προσέλθουν στην κάλπη στις 12 Δεκεμβρίου.
Σάρλοτ Ποτς, Λονδίνο
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις