Μήπως πάσχετε από εποχική κατάθλιψη;
Οι αιτίες, τα συμπτώματα και οι τρόποι με τους οποίους θα αντιμετωπίσετε την εποχική κατάθλιψη
Η πλειοψηφία των ανθρώπων βιώνουν αλλαγές στη διάθεση ανάλογα με την εποχή. Τα συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης «Seasonal Affective Disorder (S.A.D.)», εκδηλώνονται συνήθως κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες όπου η έκθεση στον ήλιο είναι χαμηλότερη και το κρύο συχνότερο.
Έρευνες δείχνουν ότι από 10% έως 20% του πληθυσμού υποφέρουν από ήπιες μορφές της εποχιακής κατάθλιψης. Στις γυναίκες η πάθηση είναι αρκετά συχνότερη. Το 70% έως 80% των περιπτώσεων αγορά τις γυναίκες. Η αναλογία είναι 1 άντρας προς 4 γυναίκες.
Γιατί όμως;
Όταν το φως μειώνεται, επηρεάζονται ορισμένες ορμόνες και νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη. Η σεροτονίνη προξενεί καλή διάθεση. Η βιταμίνη που μειώνεται δραματικά και θέλει προσοχή είναι η βιταμίνη D3. Η απορρύθμισή της μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο σακχαρώδης διαβήτης (τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2), διάφοροι τύποι καρκίνου (ειδικά του εντέρου), αυτοάνοσα νοσήματα και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Άλλη θεωρία τονίζει πως η μεταβολή στη διάθεση οφείλεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα μας. Η μελατονίνη παράγεται όταν το φως είναι λιγότερο,με αποτέλεσμα να νυστάζουμε περισσότερο.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, η χειμερινή μελαγχολία μπορεί να έχει συμπτώματα όπως , πεσμένη διάθεση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, καταβολή δυνάμεων. Η υπνηλία και η πεσμένη λίμπιντο αποτελούν επίσης συχνά συμπτώματα. Κάποτε εμφανίζεται αναποφασιστικότητα, λαχτάρα για φαγητό και αύξηση βάρους, αίσθημα άγχους και αγωνίας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η ανηδονία και το αίσθημα της απόγνωσης συνοδεύουν τα υπόλοιπα συμπτώματα.
Αντιμετώπιση
Η γυμναστική και η έκθεση στο φως του Ήλιου θα βοηθήσουν τη βιταμίνη D να ενισχυθεί. Γενικότερα δεν πρέπει να προτιμάται η στασιμότητα, διότι χειροτερεύει τα συμπτώματα. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 είναι καλό να τα σκεφτείτε και να κανονίσετε ραντεβού με τον γιατρό σας.
Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα δε βελτιώνονται ιδιαίτερα και το άτομο βιώνει πολύ αρνητικά συναισθήματα, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε επαγγελματία. Ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα μπορέσει μέσα από την ψυχοθεραπεία ίσως και τη φαρμακοθεραπεία να βελτιώσει τη διάθεση του επισκέπτη.
- Βασιλιάς Κάρολος: Δύο πασίγνωστες εταιρείες εκτός των βασιλικών προμηθευτών
- «Θρασύτατο ψεύδος» τα περί ανάληψης 2,5 εκατ. ευρώ πριν τη δέσμευση της περιουσία του, τονίζει ο Κων. Πηλαδάκης
- Μαγδεμβούργο: Ανθρώπινη αλυσίδα κατά του μίσους στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά
- Το «έχω βαρεθεί τους άντρες», το προφίλ στο dating app και το OnlyFans: Η Λίλι Άλεν αλλάζει σελίδα
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Εξι λεπτά θα διαρκούν οι αγορεύσεις
- Μαρόκο: Ευρεία αναθεώρηση του Oικογενειακού Δικαίου