Κωδικός : Πώς να προστατευτείτε από τους χάκερ
Περιμένουν στη γωνία για να σας κλέψουν τους προσωπικούς σας λογαριασμούς
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Μπαίνετε στο Διαδίκτυο καθημερινά και καθώς σερφάρετε σε λογαριασμούς e-mail, e-banking, συνδρομητικών υπηρεσιών, κάνετε login με εύκολα στοιχεία.
Το μόνο σίγουρο είναι πως κάνετε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Διότι με αυτό τον τρόπο γίνεστε στόχος διαφόρων επιτηδείων χάκερ που θα θελήσουν να υποκλέψουν τα στοιχεία σας και άλλα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα.
Πολλές φορές οι επιλογές μας δεν είναι αρκετά πετυχημένες με αποτέλεσμα ο κωδικός μας να… παραβιάζεται εύκολα. Τις περισσότερες φορές επιλέγουμε κάτι εύκολο για να το θυμόμαστε γρήγορα. Γενέθλια, κάποια επέτειος, μία χρονολογία είναι οι πιο συνηθισμένες επιλογές για κωδικούς πρόσβασης. Αυτοί μάλιστα είναι και οι πιο δύσκολοι να παραβιαστούν από κάποιον άγνωστο.
Όμως νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας αποκάλυψε ότι εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν εύκολους κωδικούς πρόσβασης ακόμα και για σημαντικούς λογαριασμούς, όπως το pin της κάρτας ανάληψης ή των λογαριασμών τραπέζης. Η ανάλυση έγινε από τον κυβερνητικό οργανισμό της Βρετανίας, National Cyber Security Centre.
O κωδικός «123456» φαίνεται πως χρησιμοποιείται από περισσότερους από 23 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Αμέσως μετά ακολουθεί το «123456789», ενώ μεταξύ των πέντε συχνότερων είναι επίσης τα «qwerty», «password» και «1111111», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του BBC. Τα πιο διαδεδομένα ονόματα είναι το «Ashley» και το «Michael» ενώ η «Liverpool» η δημοφιλέστερη ποδοσφαιρική ομάδα. Άλλα συχνά εμφανιζόμενα password είναι τα: «50cent», «naruto» και «tigger».
«Κανείς δεν πρέπει να προστατεύει ευαίσθητες πληροφορίες με κωδικούς που μπορεί κάποιος να μαντέψει. Όπως για παράδειγμα το όνομά τους, η ποδοσφαιρική ομάδα της περιοχής τους ή το αγαπημένο τους συγκρότημα» αναφέρει ο τεχνικός διευθυντής του National Cyber Security Centre.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις