Σφοδρή σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας: Σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις απίστευτες προκλήσεις
Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών–κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα»
Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας έπειτα από τις συνεχείς προκλήσεις της τελευταίας.
Υστερα από τη συμφωνία με τη Λιβύη η Αγκυρα αμφισβητεί ξεκάθαρα το μισό Αιγαίο και νησιά όπως η Κρήτη και το Καστελόριζο.
Δεν έφτανε όμως μόνο στο να προχωρήσει στο προσύμφωνο με τη Λιβύη με αποτέλεσμα να προσπαθεί να «χτίζει» ΑΟΖ στην περιοχή, τώρα επιχειρεί να καταργήσει και θαλάσσιες ζώνες νησιών, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.
Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα ήταν σκληρή. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ. Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την χθεσινή τοποθέτηση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, τόνισε τα εξής:
«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών–κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.
Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών.
Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.
Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου.
Τι αμφισβητεί η Τουρκία
Στη γραμμή της «Γαλάζιας Πατρίδας» κινείται η τουρκική κυβέρνηση. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε φωτογρφηθει στις αρχές Σεπτεμβρίου μπροστά σε έναν χάρτη όπου αποτυπωνόταν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. η Άγκυρα θεωρεί ότι η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη και όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων, δεν έχουν δικαιοδοσία σε θαλάσσιες ζώνες πέραν της χωρικής τους θάλασσας των 6 νμ.
Δηλαδή αμφισβητεί τις θαλάσσιες ζώνες των νησιών. Χθες, με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνεται ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν της ζώνης που προσδιορίζεται από τη χωρική τους θάλασσα. Δηλαδή, η Άγκυρα με την μορφή μανιφέστου επαναφέρει την θέση της ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο. Κατά την κυρίαρχη -πλέον και τυπικώς διατυπωθείσα με επίσημο τρόπο- τουρκική άποψη, η υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -για παράδειγμα στο Αιγαίο- θα πρέπει να οριοθετηθεί στο μέσον μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι θέλουν να εγκλωβίσουν τα νησιά του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού μέσα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα!
Η Τουρκία και η Λιβύη δεν θα δεχθούν τετελεσμένα, δήλωσε γραπτώς ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου μετά την γνωστοποίηση της συμφωνίας Ερντογάν–Σαράζ για τις θαλάσσιες ζώνες. Λίγα 24ωρα μετά την γνωστοποίηση συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας–Λιβύης, η Άγκυρα προέβη στο επόμενο σχεδιασμένο βήμα με το οποίο κλιμακώνει την απειλητική επίθεση σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας.
Νέος τουρκικός χάρτης
Τούρκος αξιωματούχος και συγκεκριμένα ο πρέσβης Çağatay Erciyes, Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, δημοσίευσε χάρτη με σημεία της «οριοθέτησης» μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη. Σύμφωνα με το Sigma Live,
Τα σημεία που αναφέρονται στον χάρτη του tweet ως «εξωτερικά όρια στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι τα εξής:
A-Β: «Συμφωνία Τουρκίας-ΤΔΒΚ 2011»
C-D-E: «Μέση γραμμή μεταξύ ενδοχώρας Αιγύπτου-Τουρκίας»
E-F: «Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».
Να σημειωθεί πως ο Erciyes έχει υπηρετήσει ως πρέσβης στον Λίβανο και στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ