Στα άκρα οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας: Αλλάζει στρατηγική η Αθήνα – Πώς θα απαντήσει στις προκλήσεις
Μετά και τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, η Ελλάδα φέρεται να είναι αποφασισμένη να αλλάξει στρατηγική, επιλέγοντας να θέσει θέμα Τουρκίας κατ’ αρχήν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο
Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζουν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, μετά μάλιστα και τη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που αμφισβητεί δημόσια ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, λίγες μόλις ώρες μετά τη συνάντηση του ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο που αποφάσισαν να επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών τους κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (AOZ) μεταξύ των δύο χωρών.
Μετά και τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, η Ελλάδα φέρεται να είναι αποφασισμένη να αλλάξει στρατηγική, επιλέγοντας να θέσει θέμα Τουρκίας κατ’ αρχήν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο.
Αυτό άλλωστε κατέστησε σαφές και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ όπου έστειλε αυστηρό μήνυμα και στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ λέγοντας : «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας».
Ο πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο ενδέχεται να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ακόμα άγνωστο παραμένει αν θα συναντήσει και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αναμένεται κατά τη διάρκεια των επαφών του να καταδικάσει τς τουρκικές ενέργειες καταδίκη των τουρκικών ενεργειών.
Την Κυριακή, μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για τη συμφωνία με τη Λιβύη όσο και για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας μετέβη στην Αίγυπτο και συναντήθηκε με τον Σάμεχ Σούκρι. Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη δώσει τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα να ενημερώσει την Ελλάδα για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Τουρκία.
Στη συνάντηση στην Αίγυπτο, μετά τις κινήσεις της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας και ο κ. Σούκρι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συζήτηση μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών, για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Παράλληλα, εξέφρασαν αμφιβολίες για τη νομιμοποίηση του προέδρου του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης να υπογράψει την επίμαχη συμφωνία με την Τουρκία.
Στην αντεπίθεση η Τουρκία
Η Τουρκία λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον αιγύπτιο ομόλογό του επιχείρησε να απαντήσει προκαλώντας και πάλι.
Για πρώτη φορά αμφισβήτησε δημόσια ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και υποστήριξε ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο, αναφέρει συγκεκριμένα ότι «τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους».
Σημειώνει επίσης ότι «το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
Με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, οριοθετείται τμήμα των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.
Όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους και ότι το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που θα βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στην προσέγγιση της Τουρκίας που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην ισότητα, τα άλλα μέρη προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη στην Τουρκία. Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός.
Διπλωματικό επεισόδιο
Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις Ερντογάν το Σάββατο στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΝΑΡ είχαν σαν αποτέλεσμα τόσο την καταδίκη εκ μέρους του ελληνικού ΥΠΕΞ, όσο και την αποχώρηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση.
Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό ζήτησε από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, η οποία αποδεικνύεται όπως είπε ατελέσφορη.
- «Ξηλώστε τους ανεμόμυλους» – Ο Τραμπ τα βάζει με τις ανεμογεννήτριες της Βόρειας Θάλασσας
- Τσουκαλάς: Η αναπτυξιακή αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα θα βάλει φρένο στη δημογραφική κρίση
- Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο δίγλωσσος και δίψυχος
- Φυσικό αέριο: «Σταθερή» η κατάσταση στην Ευρώπη, λέει η ΕΕ – Μοναδική εξαίρεση η Μολδαβία
- Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Η 4η σεζόν του Maestro, το Netflix και η μεγάλου μήκους ταινία στο ABCNews
- Σοφία Ρομπόλη: Η διερμηνέας νοηματικής που έγινε viral στην αλλαγή του χρόνου αποκάλυψε τι την δυσκόλεψε