Διπλωματικός «πόλεμος» Ελλάδας – Τουρκίας: Τραμπ και ΝΑΤΟ ενημερώνει ο Μητσοτάκης μετά τις νέες προκλήσεις
Η απάντηση της ελληνικής διπλωματίας είναι ψύχραιμη και δυναμική ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο ΝΑΤΟ αλλά και στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ
Με τη συνήθη τακτική της διατήρησης της έντασης με νέες προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες, η Τουρκία – μετά το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες – επανήλθε αμφισβητώντας ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα τραβώντας το… σκοινί όλο και περισσότερο σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Η απάντηση της ελληνικής διπλωματίας είναι ψύχραιμη και δυναμική ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο ΝΑΤΟ αλλά και στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Λιβύη που στοχεύει μακροπρόθεσμα στην οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων, η γειτονική χώρα φαίνεται πως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη, καθώς έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει με κάθε επισημότητα (σ.σ ανακοίνωση τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών) ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα.
Στην ανακοίνωση – μνημείο τουρκικής προκλητικότητας η γειτονική χώρα δείχνει να ξεπερνά κάθε όριο λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το μνημόνιο που υπεγράφη με τη Λιβύη είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, ενώ σημειώνει πως τα «οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του».
Αυστηρό μήνυμα
Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε από το Συνέδριο της ΝΔ αυστηρό μήνυμα στους γείτονες ενώ αύριο και την Τετάρτη θα βρίσκεται στο Λονδίνο όπου θα λάβει μέρος στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας θα θέσει στο «τραπέζι» όλες τις τουρκικές προκλήσεις.
Στη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει γεύμα εργασίας με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ενώ το προσεχές διάστημα – πιθανή ημερομηνία η 7η Ιανουαρίου – είναι πιθανό να βρεθεί στον Λευκό Οίκο.
«Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ.
«Η Ελλάδα αισθάνεται ισχυρή»
Το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο μνημόνιο της Τουρκίας και Λιβύης σημειώνοντας ότι επί της ουσίας δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενό του.
«Το ξέραμε και το ήξερε και η προηγούμενη κυβέρνηση ότι ετοιμαζόταν ένα Σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης. Τον Σεπτέμβριο είχα θέσει το θέμα στον ομόλογό μου στη Λιβύη» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ξεκαθάρισε ότι ο αν ο πρέσβης της Λιβύης δεν μας φέρει τη Συμφωνία έως την Παρασκευή θα απελαθεί.
«Η Ελλάδα αισθάνεται ισχυρή και αυτοπεποίθηση. Δεν έχουμε κόψει τις συζητήσεις με την Τουρκία. Κάνουμε όμως σαφές στη γειτονική αυτά που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» τόνισε ο κ. Δένδιας.
Διπλωματικός «πόλεμος»
Την Κυριακή, μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για τη συμφωνία με τη Λιβύη όσο και για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στην Αίγυπτο και συναντήθηκε με τον Σάμεχ Σούκρι.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη δώσει τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα να ενημερώσει την Ελλάδα για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Τουρκία.
Στη συνάντηση στην Αίγυπτο, μετά τις κινήσεις της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας και ο κ. Σούκρι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συζήτηση μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών, για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Παράλληλα, εξέφρασαν αμφιβολίες για τη νομιμοποίηση του προέδρου του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης να υπογράψει την επίμαχη συμφωνία με την Τουρκία.
Ο διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ των δύο χωρών έχει χτυπήσει κόκκινο ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ερντογάν το Σάββατο στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΝΑΡ, είχαν σαν αποτέλεσμα τόσο την καταδίκη εκ μέρους του ελληνικού ΥΠΕΞ, όσο και την αποχώρηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση.
Ενημέρωση ζητά ο Τσίπρας
Μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, η οποία αποδεικνύεται όπως είπε ατελέσφορη.
Ολόκληρη η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, οριοθετείται τμήμα των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.
Όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους και ότι το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που θα βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στην προσέγγιση της Τουρκίας που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην ισότητα, τα άλλα μέρη προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη στην Τουρκία.
Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου