Μητσοτάκης στη Σύνοδο για το Κλίμα : Απο-λιγνιτοποίηση της Ελλάδας έως το 2028
Στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP25 που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη απηύθυνε ομιλία το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Πρόκληση αλλά και μοναδική ευκαιρία για την αντιμετώπιση μιας «απειλής παγκόσμιας κλίμακας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την «απεξάρτηση των οικονομιών μας από τον άνθρακα» η οποία «απαιτεί την καθολική αναδιάρθρωσή τους», κατά την παρέμβαση του στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «τα τρία τέταρτα όλων των εκπομπών προέρχονται μόλις από 12 χώρες, οι οποίες μάλιστα δεν είναι καν παρούσες εδώ. Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται σε αυτές, αλλά αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί δρομολογώντας τη ριζική αναδιάρθρωση του οικονομικού μοντέλου μας».
«Στηρίζουμε πλήρως τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τον ενάμιση βαθμό κελσίου», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, η οποία ως και πρόσφατα είχε στιγματιστεί λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης «μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς η ενεργειακή μετάβαση και η δράση για το κλίμα μπορούν να εμφυσήσουν ελπίδα στη νέα γενιά, να δημιουργήσουν «πράσινες» θέσεις εργασίας και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη».
Παράλληλα, αφού αναφέρθηκε στις ελληνικές πρωτοβουλίες για τις οποίες, όπως είπε «πιστεύουμε πως μέσω των πρωτοβουλιών μας μπορούμε να κινητοποιήσουμε επενδύσεις της τάξης άνω των 40 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία», έκανε ειδική αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής μέχρι το 2028.
Τέλος, στάθηκε και στη φθορά που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στους πολιτιστικούς θησαυρούς, θυμίζοντας την διάσκεψη που ετοιμάζει η Αθήνα το 2020 για το συγκεκριμένο ζήτημα και σημείωσε: «Υπό τη σκιά της Ακρόπολης, ας διασφαλίσουμε πως αυτά που άντεξαν τη δοκιμασία του χρόνου δεν θα καταστραφούν από την ανοησία του ανθρώπου».
Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Βρισκόμαστε εδώ διότι αντιμετωπίζουμε μία απειλή παγκόσμιας κλίμακας. Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε τέτοια επίγνωση της ζημιάς που προκαλούμε στον πλανήτη μας, αλλά επίσης ουδέποτε είχαμε τη γνώση και τη δύναμη να αλλάξουμε πορεία και να προστατεύσουμε το μοναδικό μας περιβάλλον», είπε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την παρέμβασή του στη Διάσκεψη των μελών της συμφωνίας-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC).
«Η απεξάρτηση των οικονομιών μας από τον άνθρακα απαιτεί την καθολική αναδιάρθρωσή τους. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη πρόκληση αλλά και για μοναδική ευκαιρία. Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι επίσης το πιο σύνθετο πρόβλημα συλλογικής δράσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η παγκόσμια κοινότητά μας. Η αλλαγή που θα προέλθει μόνο από τους ανθρώπους που είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι δεν θα είναι αρκετή. Αυτό που επίσης χρειάζεται είναι να υπάρξει αλλαγή στις ζωές αυτών που δεν νοιάζονται ακόμη ιδιαίτερα για το πρόβλημα» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «τα τρία τέταρτα όλων των εκπομπών προέρχονται μόλις από 12 χώρες, οι οποίες δεν είναι καν παρούσες σε αυτή τη διάσκεψη. Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται σε αυτές. Αλλά αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί δρομολογώντας τη ριζική αναδιάρθρωση του οικονομικού μοντέλου μας. Στηρίζουμε πλήρως τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τον ενάμιση βαθμό κελσίου».
Αναφερόμενος στους ελληνικούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «για εμάς, η προστασία του μοναδικού χερσαίου, θαλάσσιου και πολιτιστικού φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Έχουμε οριστικοποιήσει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Βασικό στοιχείο του σχεδίου μας είναι η απόφασή μας να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής το αργότερο έως το 2028.
Την ίδια στιγμή, πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή στο 60% εντός της επόμενης δεκαετίας. Η εποχή του ρυπογόνου άνθρακα τελείωσε. Ενθαρρύνουμε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που επίσης βασίζονται ιδιαίτερα στον άνθρακα, να θέσουν εξίσου φιλόδοξους στόχους. Και αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών μας όπου γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, παρέχοντας επαρκή χρηματοδότηση στις χώρες που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις».
Επενδύσεις πάνω από 40 δισ. για την επόμενη δεκαετία
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι πρωτοβουλίες αυτές θα συμβάλουν στην ανάπτυξη: «Πιστεύουμε πως μέσω των πρωτοβουλιών μας μπορούμε να κινητοποιήσουμε επενδύσεις της τάξης πάνω των 40 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Άλλωστε, μόνον οι δυνάμεις της αγοράς, που θα ενεργοποιηθούν από τα κατάλληλα κίνητρα, μπορούν να μεταμορφώσουν τον μηχανολογικό εξοπλισμό των τρόπων παραγωγής μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Ευελπιστούμε πως η Ελλάδα, η οποία ως και πρόσφατα είχε στιγματιστεί λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς η ενεργειακή μετάβαση και η δράση για το κλίμα μπορούν να εμφυσήσουν ελπίδα στη νέα γενιά, να δημιουργήσουν «πράσινες» θέσεις εργασίας και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη».
Πλήγμα και στην πολιτιστική κληρονομιά
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή και στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, επισημαίνοντας την ελληνική πρωτοβουλία για τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου το 2020 στην Αθήνα. «Κλείνω λέγοντας, πως η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο τις ακτές και τα δάση μας, αλλά επίσης τους μοναδικούς πολιτιστικούς θησαυρούς μας. Δέντρα μπορούν να ξαναφυτευτούν, η πολιτιστική κληρονομιά μας είναι αναντικατάστατη. Πρόθεσή μας είναι να συγκαλέσουμε Διάσκεψη υψηλού επιπέδου στην Αθήνα τον επόμενο χρόνο ώστε να επισημάνουμε αυτό το ζήτημα, που συχνά χάνεται στην ευρύτερη συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή. Υπό τη σκιά της Ακρόπολης, ας διασφαλίσουμε πως αυτά που άντεξαν τη δοκιμασία του χρόνου δεν θα καταστραφούν από την ανοησία του ανθρώπου» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις