Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχία (και) από τον κλάδο μεταποίησης για το ελαιόλαδο στην Κρήτη

Ανησυχία (και) από τον κλάδο μεταποίησης για το ελαιόλαδο στην Κρήτη

Ανησυχία για την ποσότητα και ποιότητα του ελαιολάδου στην Κρήτη και από τον κλάδο μεταποίησης. Σε ευρεία σύσκεψη στο Ηράκλειο επισημάνθηκε, ότι εκτός από τους παραγωγούς σημαντική ζημία, θα υποστούν και επαγγελματίες του δευτερογενή τομέα, όπως έμποροι και εξαγωγείς.

Ανήσυχοι για την ποσότητα και ποιότητα του ελαιολάδου στην Κρήτη εκφράζουν εκπρόσωποι και του κλάδου μεταποίησης.

Με φόντο την κακή χρονιά για το ελαιόλαδο, σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, σύσκεψη με πρωτοβουλία του Τμήματος Μεταποίησης του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Όπως επισημάνθηκε, εκτός από τους παραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή (με τα εισοδήματά τους να φαίνεται ότι θα είναι μειωμένα κατά 60%) σημαντική ζημία, θα υποστούν και επαγγελματίες του δευτερογενή τομέα που ασχολούνται με το λάδι, όπως έμποροι και εξαγωγείς.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, δήλωσε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη βάση του και να λυθεί, αν δεν γίνεται για φέτος, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.

Να διατηρηθεί η καλή εικόνα του προϊόντος

Ζήτησε παράλληλα να διατηρηθεί η καλή εικόνα και το δυνατό brand name που έχει το προϊόν στη διεθνή αγορά.

«Γνωρίζω ότι όταν φεύγεις από μια αγορά, για οποιοδήποτε λόγο, δύσκολα ξαναμπαίνεις. Πρέπει, όμως, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο οδηγιών για την προστασία του προϊόντος, για να μη χάσουμε το μέλλον.

Η ζημιά φαίνεται ανεπανόρθωτη φέτος ωστόσο αν το δούμε ως κάτι προσωρινό, μπορούμε να επανέλθουμε, αρκεί να μην υπάρξουν αστοχίες από πλευράς μας» διευκρίνισε ο κ. Αλιφιεράκης.

Ζήτησε, επιπλέον, να διατηρηθεί η πολιτική των τελευταίων ετών στο ελαιόλαδο, με τυποποιημένο λάδι ποιότητας και να μην κατακλυστούν οι αγορές με εισαγόμενα αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδα που θα έπλητταν και σε ορίζοντα ετών το προϊόν.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού ελαιολάδου Μανώλης Φραγκάκης, συμμερίστηκε την αγωνία για την ανάγκη διασφάλισης του δυνατού ονόματος που έχει στην αγορά το ελαιόλαδο του νησιού.

Αναφέρθηκε επίσης, στην επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, στην Κρήτη λέγοντας ότι το τεράστιο πρόβλημα που έχει επιπτώσεις και στο δευτερογενή τομέα πρέπει να αποτελέσει ζητούμενο και από την Πολιτεία.

«Νομίζω ότι ένα πλαίσιο μέτρων για το πώς θα μπορέσουν κάποιοι άνθρωποι να υποστηριχθούν είναι απαραίτητο» σημείωσε.

Το πλαίσιο αυτό θα μπορούσε  να περιλαμβάνει «για παράδειγμα, φοροελαφρύνσεις ή ρύθμιση για δόσεις δανείων που έχουν κάποιοι έμποροι και εξαγωγείς» συμπλήρωσε ο κ. Φραγκάκης.

Only in

Η Ευρώπη νεκροταφείο πυρηνικών αποβλήτων - Τα σχέδια για να χτίσουν «τάφους» χιλιετιών

Ποια κράτη σχεδιάζουν να κάνουν το επόμενο βήμα για τα πυρηνικά απόβλητα – Η αποθήκευσή τους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024