Δράσεις προς όφελος όσων ζουν με την λοίμωξη του HIV
Οι ενέργειες αφορούν την άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια.
Τρεις ενέργειες που θα υλοποιηθούν άμεσα, με στόχο να ανακουφιστούν όσοι ζουν με τη λοίμωξη HIV στη χώρα μας ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, στην ημερίδα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα «Η Εθνική Στρατηγική του HIV».
Οι ενέργειες αφορούν την άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια.
«Με την ενέργεια αυτή, δίνουμε τέλος σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής», τόνισε αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.
Όπως είπε, με τον τρόπο αυτό «διευκολύνονται οι πάσχοντες κατά την παρακολούθησή τους, απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων και διασφαλίζεται η πληρέστερη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της χορηγούμενης αγωγής».
Σκοπός μας είναι να καλύψουμε την αδιάλειπτη διενέργεια εξετάσεων των ατόμων που πάσχουν από λοίμωξη HIV, πρόσθεσε και ανέφερε ότι ήδη μελετώνται σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης του HIV, όπως είναι το PrEP, ένα εργαλείο πρόληψης που παρέχει η επιστήμη.
Προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
Ο υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και την άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευάλωτων ομάδων, αλλά και του γενικού πληθυσμού.
«Έμφαση δίνουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με ειδικά προγράμματα στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και των γυναικών οι οποίες, σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας.
«Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας και τις οργανώσεις, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, προκειμένου να βάλουμε μαζί τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις. Και αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, μόνο όταν είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά» κατέληξε.
Δράσεις από τη «Θετική Φωνή»
Η Θετική Φωνή, τα Checkpoint και το AHF Europe τίμησαν και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα AIDS με εξωτερικές δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την επιδημία, τους ανθρώπους που ζουν με HIV αλλά και την πρόληψη.
Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, οι εθελοντές και τα μέλη μας συμμετείχαν στην ταυτόχρονη παρουσίαση της καμπάνιας #ZeroStigma.Μέσα από την εικαστική παρέμβαση των καλλιτεχνών της UrbanAct που χρηματοδότησε η εταιρεία Gillead Sciences Ελλάς, μεταμορφώθηκαν κεντρικά σημεία των τριών πόλεων, δημιουργώντας graffiti που αποτυπώνουν την αποδοχή ενάντια στην προκατάληψη, τον αποκλεισμό και το κοινωνικό στίγμα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μορφή εναλλακτικής τέχνης ως το βασικό «επικοινωνιακό» όχημα της εκστρατείας, στηρίζουμε τη προσπάθεια αναχαίτισης του ιού: η εξάλειψη του στίγματος συμβάλλει στο στόχο για μηδέν νέες μολύνσεις.
Στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαμε σε σειρά δράσεων, οι οποίες είχαν ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της πόλης και των επισκεπτών της σε θέματα που αφορούν στο HIV/AIDS. Οι δράσεις έγιναν υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης και τις οργανώσεις Κέντρο Ζωής, United Societies of Balkans και HelMSIC – Hellenic Medical Students’ International Committee.
Το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου στις 18:00, πραγματοποίησαμε εκδήλωση σχετικά με τη δημιουργία του Ελληνικού Αρχείου HIV/AIDS, σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα «Ο HIV στην Ελλάδα: Ένα πολιτικό αρχείο» και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στο πλαίσιο της συζήτησης έγιναν δυο εισαγωγικές ομιλίες σχετικές με τη δημόσια συζήτηση και την τέχνη για το AIDS κατά τη δεκαετία του ’80 και του ’90, καθώς και μια εκτενέστερη περιγραφή του ερευνητικού προγράμματος και των στόχων του. Ακολούθησαν παρεμβάσεις ακτιβιστών και ερευνητών, με στόχο τη δημιουργία ενός πρώτου αρχείου κοινωνικής ιστορίας για το AIDS στην Ελλάδα δομημένο πάνω σε μία κοινοτική βάση και με γνώμονα τη συλλογική συμμετοχή.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Βουλή των Ελλήνων φωταγωγήθηκε με την κόκκινη κορδέλα που συμβολίζει τον αγώνα για την αντιμετώπιση του AIDS και τη φράση «Κρατάμε την Υπόσχεση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις