Αφγανιστάν : Η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων δε συνδέεται απαραιτήτως με την επίτευξη συμφωνίας με τους Ταλιμπάν
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε χθες ότι η όποια μελλοντική απόσυρση στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δε θα συνδέεται «κατ’ ανάγκην» με την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης με τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η όποια μελλοντική απόσυρση στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δε θα συνδέεται «κατ’ ανάγκη» με την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης με τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν στη χώρα της Ασίας μπορεί να αποχωρήσει ανεξαρτήτως της συνεχιζόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας.
Το σχόλιο αυτό του Έσπερ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς εν πτήσει προς το Λονδίνο, όπου μετέβη για τη σύνοδο του NATO, καταγράφηκε λίγες ημέρες μετά το ταξίδι του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο Αφγανιστάν, όταν έκανε λόγο για πιθανή μείωση της αμερικανικής δύναμης στη χώρα αυτήν και είπε ακόμη πως πιστεύει ότι οι ισλαμιστές αντάρτες θα συμφωνήσουν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.
Αν τηρηθεί, μια τέτοια συμφωνία θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση του επιπέδου της βίας. Όμως, οι αξιωματικοί των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν στη χώρα απλώς θα έστρεφαν την προσοχή τους σε αυτήν την περίπτωση στην απειλή που εγείρουν άλλες δύο ένοπλες οργανώσεις στο Αφγανιστάν: το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και η Αλ Κάιντα.
Ο Έσπερ είπε πως η κυβέρνηση Τραμπ συζητά σχέδια για τη μείωση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτικών στο Αφγανιστάν εδώ και καιρό, τόσο εσωτερικά όσο και με συμμάχους των ΗΠΑ στο NATO.
«Μπορώ να πω με αυτοπεποίθηση πως θα μπορούσαμε να μειώσουμε τους αριθμούς [των στρατευμάτων] μας στο Αφγανιστάν και να παραμείνουμε σε θέση να εγγυηθούμε ότι η χώρα αυτή δε θα μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες που θα μπορούσαν να επιτεθούν εναντίον του NATO» είπε ο Έσπερ, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό.
«Και οι σύμμαχοί μας συμφωνούν ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε μειώσεις» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν η μείωση του αριθμού των στελεχών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν είναι αλληλένδετη με τη σύναψη συμφωνίας με τους Ταλιμπάν και τον τερματισμό του ανταρτοπολέμου που διεξάγουν, ο Έσπερ απάντησε: «Όχι απαραιτήτως».
Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις
Στο Αφγανιστάν είναι ανεπτυγμένοι το τρέχον διάστημα περίπου 13.000 αμερικανοί στρατιωτικοί και χιλιάδες στελέχη των ενόπλων δυνάμεων άλλων χωρών-μελών του NATO.
Αμερικανοί αξιωματικοί έχουν εκτιμήσει πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να μειωθούν σε περίπου 8.600 στελέχη, παραμένοντας σε θέση να εκτελέσουν την κύρια αντιτρομοκρατική αποστολή τους και να εκπαιδεύουν και να συμβουλεύουν τις αφγανικές δυνάμεις, αν και σε πιο περιορισμένη κλίμακα.
Αρκετοί αμερικανοί αξιωματούχοι κατ’ ιδίαν εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για το κατά πόσον η Ουάσινγκτον μπορεί να εμπιστευτεί τους Ταλιμπάν.
Ο Έσπερ φάνηκε να μην αναμένει κάποια εξέλιξη μέσα στις προσεχείς ημέρες, ούτε ότι το θέμα θα τεθεί στις συνομιλίες στη σύνοδο του NATO αυτήν την εβδομάδα.
«Δε νομίζω ότι θα έχουμε κάποιο “νέο” νέο αυτή τη στιγμή, αν θέλετε» χαριτολόγησε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας. «Το συζητάμε αυτό το θέμα εδώ και κάποιον καιρό» πρόσθεσε ο Έσπερ ερωτηθείς εάν θα θέσει το ζήτημα στο Λονδίνο.
Στη σύρραξη στο Αφγανιστάν, όπου ενεπλάκη η Ουάσινγκτον στα τέλη του 2001, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.400 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και πολλές χιλιάδες άλλα έχουν τραυματιστεί.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις