«Χαστούκι» σε Ερντογάν από τη Βουλή της Λιβύης – Απέρριψε τη Συμφωνία με την Τουρκία
Η Βουλή που ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ απέρριψε το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης
- H ιστορία του καθηγητή που εφηύρε το μπάσκετ για να κρατά τους μαθητές του σε φόρμα τον χειμώνα
- ΠΑΣΟΚ: Όσους Βελόπουλους και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, οι πολίτες δεν αποπροσανατολίζονται
- Όγδοη σορός εντοπίστηκε σε παραλία της Γαύδου
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης μπέρδεψε τους μπλε φακέλους στο υπουργικό, διαβάζοντας αυτούς του… 2019
Ηχηρό μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση της Λιβύης όσο και στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες σχετικά με τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων έστειλε η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.
Η Βουλή που ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ απέρριψε το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «al-Arabiya», ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».
Κάλεσε δε, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.
Καταδίκη της Συμφωνίας
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σαλέχ, έστειλε σχετική επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ζητώντας την καταδίκη της επίμαχης συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε ως «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια».
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης υπεγράφη την περασμένη Τετάρτη και αφορούσε τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών, με απώτερο στόχο την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη θάλασσα της Μεσογείου.
Χωρισμένη στα δύο η Λιβύη
Η συμφωνία επετεύχθη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), με έδρα την Τρίπολη. Άλλωστε, η χώρα της βόρειας Αφρικής βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς τα ανατολικά τμήματα της Λιβύης ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.
Την ίδια στιγμή, η η ελληνική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να κάνει κινήσεις που θα την «οχυρώσουν» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, γνωστοποίησε μέσω διπλωματών τους χάρτες με τις τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ενώ ταυτόχρονα η Αθήνα κάλεσε τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Λιβύης που εδρεύει στο Τομπρούκ που είναι αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Έθνη και συντάσσεται στο πλευρό του στρατηγού Χαφτάρ.
Αλλαγή «πλεύσης» από την Αθήνα
Σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, η Αθήνα προχωρεί σε αλλαγή πλεύσης στη Λιβύη, με πρωτοβουλίες που τη στρέφουν προς την πλευρά της κυβέρνησης του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ με έδρα το Τομπρούκ, το αντίπαλο δέος της κυβέρνησης της Τρίπολης, του Φαγέζ αλ Σαράζ, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υπέγραψε τα μνημόνια κατανόησης με την Τουρκία, προκαλώντας διπλωματικό «συναγερμό».
Στο πλαίσιο επανακαθορισμού των συμμαχιών στην Αθήνα κλήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λιβύης, που εδρεύει στο Τομπρούκ, επίσης αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Εθνη και συντάσσεται με την πλευρά Χαφτάρ, Αγκίλα Σάλεχ Ισα.
Ο Ισα, με επιστολή του στον γ.γ. του ΟΗΕ ζητεί την άρση της αναγνώρισης στην κυβέρνηση Σαράζ, καταγγέλλοντας τα μνημόνια Αγκυρας – Τρίπολης, τα οποία και χαρακτηρίζει ως απειλή για το κράτος της Λιβύης και την ασφάλειά του στο μέλλον.
Τελεσίγραφο Δένδια στον πρέσβη της Λιβύης
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε ήδη από την Παρασκευή τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα για εξηγήσεις απαιτώντας να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο των μνημονίων που υπεγράφησαν με την Τουρκία.
Ο πρέσβης της Λιβύης έχει διορία μέχρι την Πέμπτη να ενημερώσει για το περιεχόμενο των δύο μνημονίων την Αθήνα, αλλιώς θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις