Προσφυγικό: Κάθειρξη 307 ετών σε Σύρο για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο 38χρονος αλλοδαπός θα εκτίσει 20 έτη από την ποινή που του έχει επιβληθεί και η οποία είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με την πρωτόδικη που του είχε επιβληθεί στις αρχές του 2017 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου
Συνολική ποινή κάθειρξης 307 ετών και φυλάκιση έξι μηνών, καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 257.000 ευρώ, επιβλήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, σε 38χρονο Σύρο, ο οποίος δικάστηκε προχθές για το ναυάγιο ιστιοφόρου σκάφους που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Φαρμακονήσι και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 34 άτομα, εκ των οποίων τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο 38χρονος αλλοδαπός θα εκτίσει 20 έτη από την ποινή που του έχει επιβληθεί και η οποία είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με την πρωτόδικη που του είχε επιβληθεί στις αρχές του 2017 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, σύμφωνα με τη rodiaki.gr.
Συγκεκριμένα, ο 38χρονος Σύρος, ο μόνος που είχε εμφανιστεί ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου (κατηγορούνταν επίσης ένας 26χρονος και ένας 31χρονος συμπατριώτες του), είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 748 ετών, 3 μήνες φυλάκιση και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 1.290.500 ευρώ.
Στο δεύτερο Σύρο κατηγορούμενο Α.S. το δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 384 ετών και φυλάκιση 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 898.000 ευρώ και στον τρίτο B. H. επίσης από τη Συρία συνολική ποινή κάθειρξης 640 ετών και φυλάκιση 3 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο 1.290.500 ευρώ
Το χρονικό της τραγωδίας
Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης και Νίκος Καραβελάκης. Το τραγικό περιστατικό είχε σημειωθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2015 ανοικτά του Φαρμακονησίου και είχε προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον και συγκίνηση.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το ιστιοφόρο σκάφος «SUMMER BREEZE» ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια «φορτωμένο» με ανθρώπινες ψυχές που αναζητούσαν να φύγουν μακριά από τον εφιάλτη του πολέμου και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Τα ξημερώματα της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου 2015, το σκάφος πλησίαζε κοντά στο Φαρμακονήσι όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες φέρεται να ανετράπη με αποτέλεσμα οι τουλάχιστον 127 πρόσφυγες που επέβαιναν σε αυτό να βρεθούν μέσα στη θάλασσα.
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τηλεφωνικά από αλλοδαπό ότι, ο ίδιος και ικανός αριθμός ατόμων, επιβαίνουν σε ακυβέρνητο σκάφος και αιτούν συνδρομή.
Άμεσα, κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, έσπευσαν στην περιοχή Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ κινητοποιήθηκαν Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο (02) ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο του FRONTEX. Παράλληλα, στο σημείο εστάλη Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς.
Το σκάφος ήταν βυθισμένο και αναποδογυρισμένο και βρισκόταν περίπου δύο μέτρα από την ακτή και σε βάθος περίπου 4 μέτρων. Από το ναυάγιο, διασώθηκαν 99 άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, η οποία είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και δεν είχε συμπεριληφθεί στη τελική καταμέτρηση.
Οι διασωθέντες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη Λέρο, ενώ οι σοροί των θυμάτων μεταφέρθηκαν στη Ρόδο με κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, όπου σε «βαρύ» κλίμα θλίψης και οδυρμού έγινε ταυτοποίηση και νεκροψία-νεκροτομή.
Επρόκειτο για συνολικά 34 άτομα και ειδικότερα 4 βρέφη, 5 ανήλικα κορίτσια και 6 ανήλικα αγόρια, 10 γυναίκες και 9 άνδρες!
- Η τελευταία σύντροφος του Λίαμ Πέιν αποκάλυψε το νέο τατουάζ που έκανε για να τιμήσει τον θάνατό του
- «Πέθανε, τσέτνικ Λιβάγια» (vid)
- Βαμβάκι: Πότε λήγει η προθεσμία για καταχώρηση ποσοτήτων για την ειδική ενίσχυση
- Το πανό αφιέρωμένο στον Λεσόρ και η απάντηση με… Οικονομόπουλο (vid)
- Μαγδεμβούργο: Οι σκοτεινές αναρτήσεις του δράστη που εγείρουν ερωτήματα
- Λεβαδειακός: «Όλη η Ελλάδα είδε τι συνέβη στην ισοφάριση της ΑΕΚ, ο διαιτητής ήθελε να κάνουμε Χριστούγεννα στο… γήπεδο»