Έλεγχος προσώπου: Θα γίνεται αναγνώριση προσώπων με την εφαρμογή νέας τεχνολογίας στις ΗΠΑ
Τα συγκεκριμένα τεχνολογικά «εργαλεία» αφορούν ταυτόχρονα θέματα πρόληψης κινδύνου και ιδιωτικότητας
Το νέο μέτρο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τα ζητήματα ασφάλειας των πολιτών. Ωστόσο τίθεται το θέμα της ιδιωτικότητας και του κατά πόσο αυτή τηρείται ή όχι. Πάντως αυτή η διαδικασία έχεις ως βασικό σκοπό να γίνεται ταχύτερος έλεγχος.
Ταχύτερος και ειδικός έλεγχος συνεπάγεται περισσότερες πιθανότητες για αποτελεσματική ασφάλεια και προστασία. Τι δηλώσεις έγιναν ωστόσο το τελευταίο διάστημα σχετικά με αυτό το θέμα και την όλη διαδικασία που ισχύει;
Τι εφαρμόζεται;
Αλλάζει η διαδικασία σάρωσης προσώπου που απαιτείται από μη πολίτες. Αυτή η αλλαγή απευθύνεται στους υπηκόους των ΗΠΑ που εισέρχονται και εξέρχονται σε εγκαταστάσεις όπως τα αεροδρόμια.
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) πρότεινε πρόσφατα να διευρυνθούν οι έλεγχοι αναγνώρισης προσώπου στους Αμερικανούς . Οι δηλώσεις τονίζουν ότι αυτό γίνεται «για να βοηθήσουν τα άτομα να μην επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν παράνομα τα ταξιδιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ και να εντοπίσουν εγκληματίες και γνωστούς ή ύποπτους τρομοκράτες».
Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιείται σε αυτό το πλαίσιο θα σαρώνει το πρόσωπο του ταξιδιώτη. Η σάρωση θα καταλήγει να το ταιριάξει με μια εικόνα που βρίσκεται σε μια βάση δεδομένων. Η τεχνολογία επισημαίνει τυχόν ανωμαλίες που θα διερευνηθούν επί τόπου. Το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί στα αεροδρόμια των ΗΠΑ για περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ οι μη πολίτες υποχρεούνται επίσης να δίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.
Δηλώσεις
Η Ένωση Αμερικανών Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) αντέδρασε με απογοήτευση στην προτεινόμενη αλλαγή του κανόνα του DHS. Αυτό επειδή θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τη σάρωση προσώπου για τους πολίτες των ΗΠΑ.
«Οι ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών των ΗΠΑ, δεν θα έπρεπε να υποβάλλονται σε επεμβατικές βιομετρικές εξετάσεις επειδή πολύ απλά έχουν το ελεύθερο να ασκήσουν συνταγματικό δικαίωμα του ταξιδιού», ανέφερε σε δήλωσή του ο Jay Stanley, ανώτερος αναλυτής πολιτικής της ACLU.
Πρόσθεσε: «Η επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία εκτεταμένης ανάπτυξης ισχυρή τεχνολογία επιτήρηση, εγείρει βαθιές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής».
- ΑΕΚ: Η κατάρα των γιορτών!
- Έρευνα: Οι τροφές «ασπίδα» στην κατάθλιψη
- Η μάχης της έδρας στη Θεσσαλονίκη – Κρατά δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο περίμενε ο Κασσελάκης από τους ανεξάρτητους
- Το παιχνίδι της διελκυστίνδας: Μύθοι και πραγματικότητες
- Ο Πούτιν, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι νατοϊκές «φουρτούνες» στη Μαύρη Θάλασσα
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025