Στη Χάγη προσφεύγει η Λευκωσία για τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ
Το δρόμο για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης φέρεται να ανοίγει η Κυπριακή Δημοκρατία με φόντο τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
- Παλαιστίνια-Αμερικανίδα βουλευτής αρνήθηκε να στηρίξει την Κάμαλα Χάρις
- Συγκλονίζει βίντεο με τη διάσωση γυναίκας στην Ισπανία - Ήταν εγκλωβισμένη 3 μέρες σε αυτοκίνητο
- Ένα αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη
- Γυναίκα έβγαλε τα ρούχα της σε πανεπιστήμιο στο Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για την χιτζάμπ
Το δρόμο για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης φέρεται να ανοίγει η Κυπριακή Δημοκρατία με φόντο τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής ιστοσελίδας sigmalive.com, η Λευκωσία επιχείρησε να προχωρήσει σε επίδοση κλήσης στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για αμοιβαία προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν κατέστη εφικτό αφού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ουδείς άνοιξε την πόρτα της τουρκικής πρεσβείας για να παραλάβει την κλήση.
Σημειώνεται ότι για να υπάρξει προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να γίνει από κοινού. Στο ενδεχόμενο που το ένα κράτος αρνείται, τότε δύναται το δεύτερο κράτος να προχωρήσει σε προσφυγή, αν τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η Λευκωσία.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως θα πρέπει να αναγνωρίζεται και από τα δυο κράτη η δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου.
Πίεση προς την Τουρκία
Διπλωματικοί κύκλοι της Λευκωσίας, οι οποίοι μίλησαν στο κυπριακό μέσο, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η Χάγη να αποφασίσει υπέρ της Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο η απόφαση να είναι δεσμευτική για την Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Παρόλα αυτά, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί άλλο ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο αύξησης της πίεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιχείρησε να προχωρήσει σε επίδοση μέσω τηλεομοιότυπου (fax) το οποίο αποτελεί επαρκές αποδεικτικό στοιχείο, στο ενδεχόμενο που η Λευκωσία αποφασίσει να προσφύγει στην Χάγη μονομερώς. Υπογραμμίζεται ότι η κίνηση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε ό,τι αφορά στο άλλο μέτωπο, δηλαδή αυτό της υπογραφής μνημονίου ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, γίνονται διπλωματικές προσπάθειες για αντίδραση της ΕΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις