ΟΟΣΑ : Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις φόρων η Ελλάδα
Η κρίση και οι φόροι γονάτισαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ΟΟΑΣ
- Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι στρατεύματα της Βόρειας Κορέας ενεπλάκησαν σε μάχη στο Κουρσκ για πρώτη φορά
- «Όχι» από τους γονείς του μουσικού σχολείου για τα γεύματα της εταιρείας Γιαννίτσης
- «Δεν με νοιάζει που δεν είμαι 'στέκα'»: Η Σελένα Γκόμεζ απαντάει σε όσους σχολιάζουν το σώμα της
- Τσακωμός με τους Abba, κίνδυνος φυλάκισης για τους Stone Roses - Ο δικηγόρος πίσω από τις μεγάλες διαμάχες της ποπ
Φόροι, φόροι και πάλι φόροι. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις αυξήσεις ανάμεσα στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ κατά τα χρόνια των Μνημονίων.
Έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει περίτρανα ότι οι Έλληνες πλήρωσαν «τσουχτερούς» φόρους την περίοδο 2008 – 2018.
Στην Ελλάδα την περίοδο των Μνημονίων καταγράφεται αύξηση φόρων κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ και οι φόροι
Η Ελλάδα εκτόξευσε τη φορολογική επιβάρυνση από το 32% του ΑΕΠ που ήταν το 2010 στο 38,7% του ΑΕΠ το 2018, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ήταν 34,3% του ΑΕΠ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα μπήκε το 2010 στο τούνελ της κρίσης με σύνολο εσόδων 95,9 δισ. δολάρια και το 2014, δηλαδή μετά από 2 Μνημόνια, είχαν πέσει στα 85,3 δισ. δολάρια, το 2017 μετά από δύο δέσμες φορολογικών μέτρων είχαν υποχωρήσει περαιτέρω στα 79,1 δισ. δολάρια, για να ανέβουν το 2018 στα 84,4 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 11,5 δισ. δολάρια χαμηλότερα από τότε που ξέσπασε η κρίση.
Στο μέτωπο των εσόδων από ΦΠΑ, όπου η Ελλάδα πλέον συγκαταλέγεται στους «ακριβότερους» της Ε.Ε με κανονικό συντελεστή 24% το 2010 τα έσοδα ήταν 15,958 δισ ευρώ, έκαναν μια ελεύθερη πτώση στα 12,8 δισ ευρώ ως το 2015 και το 2017 είχαν ανέβει στα περίπου 14,6 δισ ευρώ.
Ένα ακόμα εύρημα της Στατιστικής Έκθεσης του ΟΟΣΑ, είναι ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 7 χώρες όπου τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ξεπερνούν το 15% του συνόλου των εσόδων.
Συνολικά, τα έσοδα από εισφορές διαμορφώθηκαν στο 30,1% του συνόλου των εσόδων και στο 11,6% του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από φορολογία ακινήτων έρχεται να αναδείξει τις τεράστιες επιβαρύνσεις που έφεραν ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος. Το 2010 τα έσοδα από φορολογία ακινήτων ήταν μόλις 0,2% του ΑΕΠ. Τώρα αγγίζουν το 2% του ΑΕΠ. Σε απόλυτα μεγέθη πέρυσι, πριν αρχίσουν οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, βρισκόμασταν στα 3,6 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις