Αντισυλληπτικά: Περιοχή- κλειδί του εγκεφάλου είναι μικρότερη στις γυναίκες που τα παίρνουν
Ο υποθάλαμος, που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, παράγει ορμόνες και βοηθά στη ρύθμιση σημαντικών λειτουργιών του σώματος, όπως η θερμοκρασία, η ψυχική διάθεση, η όρεξη, η επιθυμία για σεξ, ο κύκλος του ύπνου και ο ρυθμός της καρδιάς.
Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, έχουν μικρότερο όγκο υποθαλάμου, μιας ζωτικής περιοχής του εγκεφάλου, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν παίρνουν τέτοια χάπια, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες διαπιστώνουν κάτι τέτοιο.
Ο υποθάλαμος, που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, παράγει ορμόνες και βοηθά στη ρύθμιση σημαντικών λειτουργιών του σώματος, όπως η θερμοκρασία, η ψυχική διάθεση, η όρεξη, η επιθυμία για σεξ, ο κύκλος του ύπνου και ο ρυθμός της καρδιάς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ακτινολογίας Μάικλ Λίπτον του Ιατρικού Κολλεγίου Άλμπερτ Αϊνστάιν και του Ιατρικού Κέντρου Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Β. Αμερικής στο Σικάγο, μελέτησαν 50 υγιείς γυναίκες, από τις οποίες σχεδόν οι μισές έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια, ενώ όλες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.
Έλλειψη ερευνών
«Υπάρχει έλλειψη ερευνών σχετικά με τις συνέπειες των αντισυλληπτικών πάνω στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σε αυτή την αρχική έρευνα μας επιβεβαιώσαμε για πρώτη φορά ότι η χρήση τέτοιων χαπιών σχετίζεται με μικρότερο όγκο του υποθαλάμου», δήλωσε ο δρ. Λίπτον. Η μείωση του όγκου είναι κατά μέσο όρο 6%.
«Βρήκαμε δραματική διαφορά στο μέγεθος του υποθαλάμου μεταξύ των γυναικών που έπαιρναν αντισυλληπτικά και όσων δεν έπαιρναν. Η μελέτη μας δείχνει μια σαφή συσχέτιση και μας παρακινεί να μελετήσουμε περαιτέρω τις επιπτώσεις αυτών των χαπιών στον εγκέφαλο και στις λειτουργίες του», πρόσθεσε. Διευκρίνισε πάντως ότι πρόκειται για προκαταρκτικά ευρήματα, που δεν δικαιολογούν μια γυναίκα να σταματήσει να παίρνει αντισυλληπτικά.
Τα αντισυλληπτικά δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τον έλεγχο των γεννήσεων, αλλά και για άλλους λόγους, όπως η ρύθμιση της ακανόνιστης περιόδου στις γυναίκες, οι κράμπες, η ακμή, η ενδομητρίωση και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
- Στην Ευελπίδων ο Νίκος Ρωμανός – Συγκέντρωση συμπαράστασης
- Ισραήλ: Ποιες χώρες και γιατί πρέπει να συλλάβουν τον Νετανιάχου – Πώς αντιδρούν κράτη και οργανισμοί
- Αριστοτέλης «Ηθικά Μεγάλα»: Ο Β’ τόμος έρχεται με «Το ΒΗΜΑ» αυτή την Κυριακή
- Ουκρανία: Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ με το Κίεβο μετά την εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου
- LIVE: Η Ελλάδα μαθαίνει αντίπαλο στα play offs του Nations League
- Ο Παναμάς διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την επονομαζόμενη «Αραβική Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας»